Riksteatern

Riksteatern slår ett slag för scenkonstens gemenskap

Dela
Det har varit ett prövningens år. Många håller ut och väntar på att få umgås igen. Kombinationen av detta och att inte kunnat mötas i samma rum har varit en stor utmaning för alla scenkonstälskare. Riksteatern har därför skapat ett digitalt tillfälle för alla som vill uppleva scenkonstens gemenskap, genom att ta ton i en körsång. Vårvattenfloder är ett nyskrivet verk för Riksteatern av Sara Parkman och Hampus Norén.

- När vi fick frågan om att skriva musik till detta var det självklart att säga ja. För oss blev det som ett sätt att ge tillbaka till den folkrörelse som gett så mycket till oss under de åren vi arbetat på Riksteatern. Under det här 1,5 året av pandemi har vi ständigt behövt öva oss i och påminna oss om vad det är att vara i konst och kultur ihop. Att skapa Vårvattenfloder är ett litet sådant försök som gör att vi orkar lite till, säger Sara Parkman och Hampus Norén.

Riksteatern arbetar för scenkonst och för alla överallt. Ambitionen var därför att skapa ett verk som fångar detta och där arrangörer, medarbetare, konstnärer och publik runt om i hela landet utgör verket tillsammans. I videon dansar och sjunger ungefär hundra människor tillsammans. Det är medlemmar från Riksteaterns folkrörelse och anställda. Filmen som är publicerad på Riksteaterns Facebook-sida blev genast populär och delas flitigt på sociala medier.

Joakim Rindå är initiativtagare och har lett det konstnärliga arbetet med videon. Han kontaktade musikerna och kompositörerna Sara Parkman och Hampus Norén som tillsammans skapat flera föreställningar för Riksteatern, bland annat Fäboland, Sång till välfärden och Nationalparken.

Koreografen och dansaren Marvil Iglesias har gjort en koreografi till alla medverkande att inspireras av inför sin medverkan i filmen där alla har filmat sig själva i hemmiljö eller utomhus där de befinner sig.

-Vi hoppas kunna erbjuda en upplevelse av vårvattenflod för alla som ser videon och lyssnar till låten. Kanske en stund att stanna upp och reflektera över vad vi har upplevt under det långa år som passerat - själva och tillsammans. Var vi står nu och har framför oss. "Det har varit ett långt år som vi hållit ut och längtat", som låten börjar, säger Joakim Rindå, initiativtagare och verksamhetsutvecklare på Riksteatern.

Vårvattenfloder

Text/musik: Sara Parkman och Hampus Norén Idé/koncept: Joakim Rindå Koreografi: Marvil Iglesias Redigering: Anton Herngren Musiker: Ale Möller, Linn Pehrsson, Juan Romero För att se körsången: https://fb.watch/5q3XDIRmbG/

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye