Riksteatern

Sveriges största folkrörelse för en scenkonst för alla, väljer Helsingborg som kongressort, år 2023

Dela
Riksteatern kommer att samla hundratals representanter från hela Riksteater- Sverige till kongress i Helsingborg för att tillsammans ta folkrörelsen vidare till nästa nivå.
Fotograf: Göran Strand
Fotograf: Göran Strand

- Vi välkomnar hela folkrörelsen till Skåne och till en av våra städer vid havet, med utsikt över kontinenten och där kulturen ligger som ett pärlband längs hamnen. Att vi återigen får ses tillsammans i salongerna, att få vara ett myller av tankar och känslor och med möjlighet att driva vår viktiga verksamhet framåt, är något jag verkligen ser fram emot, säger Lina Ehn Öberg, ordförande för Riksteatern Skåne.

På förra kongressen togs beslut om en strategi för jämlikhet och mångfald och minskad klimatpåverkan, utifrån Riksteaterns vision Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse. Målsättningen är att alla ska kunna delta, ha inflytande och känna delaktighet i konsten och samhället. Detta ska långsiktigt visa sig i tjänstetillsättningar, publik och även inom scenkonsten - till exempel vilka historier som berättas och vem som står på scen. För att Riksteatern, ska förbli relevant behöver organisationen ta den frågan på allvar både på, bakom och framför scenen.

-En av de viktigare frågorna kommer att vara att visa hur långt vi har kommit och hur vägen framåt ser ut. Jag tror också att kongressen kommer att präglas av pandemin och vad som har hänt post-covid. Vilka lärdomar vi har dragit av det och hur vi arbetar vidare med dem, säger Karin Thomasson, ordförande för Riksteatern.

Riksteatern är hela Sveriges scen och består idag av över 200 lokala riksteaterföreningar som arbetar med visionen att erbjuda teater, dans, musik och cirkus för alla, överallt.

-Alla lokala och regionala Riksteater-föreningar är grunden för allt arbete. Utan dem skulle vi inte nå den bredd av publik som vi gör idag. Det är själva kärnan i folkrörelsen, scenkonst för alla-överallt. Scenkonst har alltid varit en kraft som väcker känslor, som provocerar. Att göra det ur ett folkrörelseperspektiv är Riksteaterns styrka. Genom detta kan man också väcka diskussioner i andra viktiga samhällsfrågor och det är något som behövs idag, säger Karin Thomasson.

Riksteaterns kongress kommer att äga rum den 26-28 maj 2023 på Clarion Hotel & Congress Sea U i Helsingborg.

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Göran Strand
Fotograf: Göran Strand
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye