Riksteatern

Sveriges största folkrörelse för en scenkonst för alla, väljer Helsingborg som kongressort, år 2023

Dela
Riksteatern kommer att samla hundratals representanter från hela Riksteater- Sverige till kongress i Helsingborg för att tillsammans ta folkrörelsen vidare till nästa nivå.
Fotograf: Göran Strand
Fotograf: Göran Strand

- Vi välkomnar hela folkrörelsen till Skåne och till en av våra städer vid havet, med utsikt över kontinenten och där kulturen ligger som ett pärlband längs hamnen. Att vi återigen får ses tillsammans i salongerna, att få vara ett myller av tankar och känslor och med möjlighet att driva vår viktiga verksamhet framåt, är något jag verkligen ser fram emot, säger Lina Ehn Öberg, ordförande för Riksteatern Skåne.

På förra kongressen togs beslut om en strategi för jämlikhet och mångfald och minskad klimatpåverkan, utifrån Riksteaterns vision Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse. Målsättningen är att alla ska kunna delta, ha inflytande och känna delaktighet i konsten och samhället. Detta ska långsiktigt visa sig i tjänstetillsättningar, publik och även inom scenkonsten - till exempel vilka historier som berättas och vem som står på scen. För att Riksteatern, ska förbli relevant behöver organisationen ta den frågan på allvar både på, bakom och framför scenen.

-En av de viktigare frågorna kommer att vara att visa hur långt vi har kommit och hur vägen framåt ser ut. Jag tror också att kongressen kommer att präglas av pandemin och vad som har hänt post-covid. Vilka lärdomar vi har dragit av det och hur vi arbetar vidare med dem, säger Karin Thomasson, ordförande för Riksteatern.

Riksteatern är hela Sveriges scen och består idag av över 200 lokala riksteaterföreningar som arbetar med visionen att erbjuda teater, dans, musik och cirkus för alla, överallt.

-Alla lokala och regionala Riksteater-föreningar är grunden för allt arbete. Utan dem skulle vi inte nå den bredd av publik som vi gör idag. Det är själva kärnan i folkrörelsen, scenkonst för alla-överallt. Scenkonst har alltid varit en kraft som väcker känslor, som provocerar. Att göra det ur ett folkrörelseperspektiv är Riksteaterns styrka. Genom detta kan man också väcka diskussioner i andra viktiga samhällsfrågor och det är något som behövs idag, säger Karin Thomasson.

Riksteaterns kongress kommer att äga rum den 26-28 maj 2023 på Clarion Hotel & Congress Sea U i Helsingborg.

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Göran Strand
Fotograf: Göran Strand
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza16.2.2024 13:17:44 CET | Pressmeddelande

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye