Riksteatern

Urpremiär 30 september: Helena af Sandeberg spelar en av huvudrollerna i Ex- en psykologisk dramakomedi om den till synes perfekta familjen, av den framstående tyske dramatikern Marius von Mayenburg

Dela
En svart humor ligger mellan raderna och blixtrar till i de vassa replikerna där karaktärerna möter sig själva och sina tillkortakommanden. På många sätt likt Lars Norén i det psykologiska borrandet, den svarta humorn och det brutalt ärliga.
Fotograf: John Gripenholm
Fotograf: John Gripenholm

[image]

Ungefär så kan man beskriva den psykologiska dramakomedin Ex, nyskriven för Riksteatern av den hyllade tyske dramatikern och teaterregissören Marius von Mayenburg, som även regisserar uppsättningen. I rollerna ser vi Helena af Sandeberg, Emma Broomé och Andreas Kundler.

-Jag hoppas och tror att folk kommer känna igen sig i Ex. Den behandlar en relationsproblematik som så många av oss sliter med. Svartsjuka och längtan efter det som var. Det är lätt att gå vilse i kärleken och det gör jävligt ont. Men det finns också som så ofta komik i det tragiska, särskilt när det är så här välskrivet, säger Helena af Sandeberg, skådespelare i Ex.

I uppsättningen Ex uppstår en situation för det till synes perfekta paret då mannens ex-flickvän dyker upp i deras hem, och plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsaktig spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring. Intentionerna som ligger bakom vem de valt att bilda familj med framstår nu som nästan mer präglade av frågor om utbildning och klass än om kärlek och passion. Det på ytan perfekta livet börjar snabbt krackelera och går emot total kollaps.

-Jag ville göra Ex framför allt för att arbeta med Marius von Mayenburg. Jag såg hans pjäs ”Eldansikte ”när jag var ung och knockades helt. När jag fick frågan om att vara med kände jag att min karaktär ”Sibylle” var en utmaning som det inte gick att säga nej till. Hon är så arg, rasande och samtidigt fruktansvärt verbal, och under allt det så otroligt ledsen, säger Helena af Sandeberg. Marius von Mayenburg anses vara en av Europas mest intressanta dramatiker och hans pjäser har översatts till mer än 30 språk. Bland titlarna märks Den fule, Martyren och Perplex. Hans pjäser har spelats på flertalet av de större teatrarna i Sverige och blivit hyllade av både publik och kritiker.

-Redan från första stund fascinerades jag av idén och uppdraget bakom Riksteatern. Att ha en nationell teater som faktiskt turnerar i hela landet. Men också organiseringen, hur föreställningar produceras - med små men mycket effektiva team. Allt detta går ihop väldigt väl med mina egna ideal om hur teater som en kollektiv konstform bör utvecklas. Det är synd att jag inte kommer att kunna åka på turné med dem, säger Marius von Mayenburg, manusförfattare och regissör för Ex.

Ex är ett specialskrivet drama för Riksteatern av den framstående tyske dramatikern och teaterregissören Marius von Mayenburg, som även regisserar uppsättningen. -Jag hade hätska konversationer med kollegor om klass och hur de menade att det inte existerar längre. De försökte övertyga mig om att alla i vårt samhälle har tillgång till utbildning och därmed också chansen att få en karriär och en bra ekonomi. Jag håller inte med om detta och menar precis tvärtom. Det fick mig att vilja skriva en pjäs om hur samhälle och klass faktiskt definierar de mest privata besluten i våra liv, som vem vi älskar och får barn med, och vem som exkluderas från detta, säger Marius von Mayenburg. Ex kommer att turnera till ett trettiotal orter i hela landet och har urpremiär i Tumba den 30 september 2021. -Jag hoppas att publiken kanske känner igen vissa detaljer och scener i Ex från sina egna liv och att det i sin tur får de att känna sig mindre ensamma. Att de kommer att skratta och att de blir tagna av våra tre fantastiska skådespelare. Och, om de mot all förmodan känner sig fångna i ett dåligt äktenskap hoppas jag att de kan åka hem och finna styrkan för att ta sig ur den situationen, säger Mayenburg.

I år har vi lanserat vår pressträff i podcast format för att tillgängliggöra innehållet för höstrepertoaren för journalister under hela hösten. Så gå in på https://www.riksteatern.se/presstraff-2021/ . I spelaren som följer kan du följa kapitelindelningen och lyssna in på det som rör EX, här hittar du också intervjuer med Helena Sandeberg och Marius von Mayenburg.

Medverkande

Emma Broomé Andreas Kundler Helena af Sandeberg Konstnärligt team Manus & regi: Marius von Mayenburg Översättning: Magnus Lindman Komposition & ljuddesign: Hans Appelqvist Scenografi & kostymdesign: Nina Wetzel Maskdesign: Sigrid Nathorst-Windahl Ljusdesign: Maria Ros Dramaturg: Ninna Tersman Repetitör: Maud Forsman Regiassistent: Karl Sjölund * Kostym & Scenografiassistent: Lena Adamson ** * Praktikant Teaterregiutbildningen, Stockholms konstnärliga högskola ** Praktikant Kostymutbildningen, Stockholms konstnärliga högskola Teaterförlag: Colombine Teaterförlag

Riksteatern i samarbete med Örebro Teater. Turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/ex/#section2 30 september, Botkyrka,Tumba 5 oktober, Motala 6 oktober, Jönköping 7 oktober, Göteborg 8 oktober,Kungsbacka 9 oktober, Varberg 12 oktober, Lund 18 oktober, Gävle 19 oktober, Hudiksvall 20 oktober, Ljusdal 21 oktober, Östersund 22 oktober, Sundsvall 31 oktober, Haparanda 2 november, Skellefteå 3 november, Umeå 10 november, Nässjö 11 november, Vaggeryd 12 november, Osby 13 november, Hässleholm 18 november, Stockholm, Årsta 20 november, Enköping 26 november, Ludvika 27 november, Fagersta 28 november, Hallstahammar 29 november, Karlstad 3 december, Trollhättan 5 december, Uddevalla 6 december, Vara 7 december, Skövde 9 december, Katrineholm

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: John Gripenholm
Fotograf: John Gripenholm
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye