Riksteatern

Urpremiär 8 oktober: Stjärnspäckad eurodancemusikal om 90-talets IT-boom med Hampus Nessvold i huvudrollen och med musik av Rebecca & Fiona

Dela
Scenkonstpubliken får i höst chansen att föras rakt in i kickar och kraschar i millenniumskiftets IT-yra genom den nyskrivna eurodancemusikalen Eufori. Ett stjärnspäckat konstnärligt team ligger bakom den nyskrivna musikalen som skildrar kraschade drömmar under 90-talets uppgång och fall i Stockholm City.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

- Nasdaqs kurva under IT-bubblan ser precis ut som utvecklingen i en klassisk aristotelisk tragedi. Det finns en stegring, drastiska vändpunkter, klimax och en total krasch. Unga människor med stora drömmar och ideal kunde på kort tid gå från att leva på CSN och åka buss - till att ha miljoner på kontot och flyga Concorde kors och tvärs över Atlanten, säger regissören och dramatikern Malin Axelsson om varför hon valde att göra musikal av IT-boomens Stockholm. Själva idén till att göra musikal av den eran uppstod när Malin Axelsson mötte artisterna Rebecca & Fiona och deras enorma kunskap om och kärlek till house, elektronisk musik och eurodance. Tillsammans med Simon Hagström har dom gjort musiken till Eufori, vars hela konstnärliga team är fullt av några av Sveriges främsta kreativa talanger. Stylisten Tommie X står för kostym, Josefin Hinders som gjorde dekoren åt den legendariska 90-talsklubben Docklands har gjort scenografi och ljusdesign, Linda Sandberg har gjort mask- och perukdesign och koreografin är gjord av Camilo Ge Bresky. Huvudrollen spelas av Hampus Nessvold som under repetitionerna tillsammans med ensemblen har fått öva på att sjunga som E-type. - Varför släpper vi människor gång på gång förnuft och kontroll, trots att det för oss rakt mot avgrunden Med Eufori vill jag berätta något om det extatiska i oss, förälskelse, begär och yra. Samtidigt kan publiken förvänta sig att uppleva underbar show, musik, skratt och en ensemble som ger allt. Men också sorg. För i det euforiska tillståndet finns det alltid en höjd att falla från. Discoljuset kan inte bli till utan mörkret som grund, säger Malin Axelsson. ”Eufori” är en fri vidareutveckling av ljuddramaserien ”Kraschen” från P1 drama (SR), där Malin Axelsson var huvudförfattare, dialogen improviserades fram av Isak Hjelmskog, Siham Shurafa, Malou Zilliacus, Ivan Mathias Petersson, Omid Khansari, m.fl., och med storyline av Daniel Karlsson, Maya Lazcano, Pontus Bergman, Frida Englund, Malin Axelsson och Magnus Berg. Låten ”Golden” - melodi lånad från ”Free” framförd av gruppen La Cream; skriven av Andréz Abatte, Ari Lehtonen, Dr. Alban, Freddie Hogblad och Jorge Vasconcelo.

Eufori har premiär den 8 oktober på Dieselverkstaden i Nacka i Stockholm och åker sedan på turné över hela landet. Eufori är en samproduktion mellan Riksteatern och Östgötateatern.

Medverkande Hampus Nessvold Lisa Hu Yu Krister Kern Nils Närman Svensson Sesselja Mist Ólafsdóttir * *Praktikant musikalutbildningen Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet Konstnärligt team Manus och regi: Malin Axelsson Musik: Rebecca & Fiona, Simon Hagström Koreografi: Camilo Ge Bresky Scenografi och ljusdesign: Josefin Hinders Kostymdesign: Tommie X Ljuddesign: Simon Hagström Mask- och perukdesign: Linda Sandberg Sånginstudering och körarrangör: Maria Johansson Josephsson Dramaturger: Jani Lohikari och Lisa Lindén Regiassistent: Johanna Sandström Lehto Kostymassistent: Daniel Berj Producent Riksteatern i samarbete med Östgötateatern Turnéplan HÄR (https://www.riksteatern.se/forestallningar/eufori) För bler bilder besök Riksteaterns mediabank. (https://mediabank.riksteatern.se/)

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild
Eufori Fotograf: Rikard Lilja

Hampus Nessvold
Eufori Fotograf: Rikard Lilja Hampus Nessvold
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye