Riksteatern kallar till en internationell samling för att utforska och slå ett slag för den teckenspråkiga konsten
[image]Workshopledarna Debbie Z Rennie, med många års erfarenhet i teckenspråkspoesi, och Giuseppe Giuranna, expert inom Visual Vernacular (VV)
-Sign Language Arts är ett projekt som visar precis vad Riksteatern är och ska vara, nämligen att det utvecklar konsten, har en internationell utblick och är angeläget, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern.
Riksteatern Crea vill genom arrangemanget bidra till utveckling och ökad förståelse för den teckenspråkiga konstens förutsättningar och mönster.
En teknik som har blivit central inom teckenspråk är Visual Vernacular. Det är en uttrycksfull och konstnärlig form av teckenspråksberättande. Berättaren använder visuella tekniker som rollförskjutning, ansiktsuttryck och mimning för att berätta en historia på ett visuellt uttrycksfullt sätt. Användningen av ikoniska tecken, eller tecken som ser ut som vad de representerar, i kombination med rollförskjutning och andra tekniker gör att berättelser kan förstås universellt.
-Varje land har sitt eget teckenspråk men med Visual Vernacular (VV) kan vi förstå varandra utanför de nationella gränserna. Det bidrar till att teckenspråket blomstrar i form av teckenspråkspoesi i sociala medier, vilket är helt fantastiskt. Men var började det och vilka ramar ska de professionella teckenspråkspoeterna och VV konstnärerna förhålla sig till? Med de här frågorna som grund vill vi börja utforska olikheter, skillnader, strukturer och mönster för den teckenspråkiga konsten, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.
I dagsläget finns det inte så mycket forskning och dokumentation på området. Men med Sign Language Arts erbjuds scenkonstnärer från hela världen en unik möjlighet för att tillsammans utforska de teckenspråkiga konstgenrerna, teckenspråkspoesi och Visual Vernacular (VV), samt hitta en grund för en kommande, varaktig dokumentation och hur man kan arbeta vidare över de geografiska gränserna.
-Det här är faktiskt världsunikt, då det är första gången något liknande arrangeras på ett organiserat sätt. Vår förhoppning är att detta ska bli en återkommande sammankomst som Riksteatern Crea håller i framtiden. Vi vill vara en del i och möjliggöra en utveckling av den teckenspråkiga konsten, säger Mindy Drapsa.
För mer information om: Visual Sign Language Arts Workshop Datum: onsdag 17- söndag 21 november, 2021
Sign Lanuage Arts Night- den offentliga visningen Datum: 20 november, kl 19:00-22:00 Biljetter köps här: http://crea.riksteatern.se/sign-language-arts-night/
Plats: Riksteatern, Hallundavägen 30
Workshopledare: Debbie Z Rennie, Skådespelare med många års erfarenhet i teckenspråkspoesi Giuseppe Giuranna , expert inom Visual Vernacular (VV) Mette Marqvardsen, skådespelare på Riksteatern Crea
Deltagare från Sverige: Jamila Ouahid, skådepelare och en av de första att få teckenspråkstolka Nobelprisutdelningen och banketten, 2019 Amina Ouahid, skådepelare och en av de första att få teckenspråkstolka Nobelprisutdelningen och banketten, 2019 Spelat i Riksteaterns föreställningar; Fame Viskualen, Superhjältar, Hem, Peter Pan Juli af Klintberg, skådespelare och poet Spelat i Riksteaterns föreställningar; Fame Viskualen, Fröken Julie, Bröderna Marx, Ljuset i Sprickan
Kontakter
För mer information: Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea Mail: mindy.drapsa@riksteatern.se Facetime/SMS 0735086692
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum