Riksteatern

Riksteatern kallar till en internationell samling för att utforska och slå ett slag för den teckenspråkiga konsten

Dela
Den 17–21 november arrangerar Riksteatern Crea Sign Language Arts Workshop, en internationell sammankomst där 16 konstnärer från flera länder utforskar de teckenspråkiga konstgenrerna och välkomnar allmänheten till en visning av den scenkonst de skapat på plats, lördagen den 20 november.

[image]Workshopledarna Debbie Z Rennie, med många års erfarenhet i teckenspråkspoesi, och Giuseppe Giuranna, expert inom Visual Vernacular (VV)

-Sign Language Arts är ett projekt som visar precis vad Riksteatern är och ska vara, nämligen att det utvecklar konsten, har en internationell utblick och är angeläget, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern.

Riksteatern Crea vill genom arrangemanget bidra till utveckling och ökad förståelse för den teckenspråkiga konstens förutsättningar och mönster.

En teknik som har blivit central inom teckenspråk är Visual Vernacular. Det är en uttrycksfull och konstnärlig form av teckenspråksberättande. Berättaren använder visuella tekniker som rollförskjutning, ansiktsuttryck och mimning för att berätta en historia på ett visuellt uttrycksfullt sätt. Användningen av ikoniska tecken, eller tecken som ser ut som vad de representerar, i kombination med rollförskjutning och andra tekniker gör att berättelser kan förstås universellt.

-Varje land har sitt eget teckenspråk men med Visual Vernacular (VV) kan vi förstå varandra utanför de nationella gränserna. Det bidrar till att teckenspråket blomstrar i form av teckenspråkspoesi i sociala medier, vilket är helt fantastiskt. Men var började det och vilka ramar ska de professionella teckenspråkspoeterna och VV konstnärerna förhålla sig till? Med de här frågorna som grund vill vi börja utforska olikheter, skillnader, strukturer och mönster för den teckenspråkiga konsten, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.

I dagsläget finns det inte så mycket forskning och dokumentation på området. Men med Sign Language Arts erbjuds scenkonstnärer från hela världen en unik möjlighet för att tillsammans utforska de teckenspråkiga konstgenrerna, teckenspråkspoesi och Visual Vernacular (VV), samt hitta en grund för en kommande, varaktig dokumentation och hur man kan arbeta vidare över de geografiska gränserna.

-Det här är faktiskt världsunikt, då det är första gången något liknande arrangeras på ett organiserat sätt. Vår förhoppning är att detta ska bli en återkommande sammankomst som Riksteatern Crea håller i framtiden. Vi vill vara en del i och möjliggöra en utveckling av den teckenspråkiga konsten, säger Mindy Drapsa.

För mer information om: Visual Sign Language Arts Workshop Datum: onsdag 17- söndag 21 november, 2021

Sign Lanuage Arts Night- den offentliga visningen Datum: 20 november, kl 19:00-22:00 Biljetter köps här: http://crea.riksteatern.se/sign-language-arts-night/

Plats: Riksteatern, Hallundavägen 30

Workshopledare: Debbie Z Rennie, Skådespelare med många års erfarenhet i teckenspråkspoesi Giuseppe Giuranna , expert inom Visual Vernacular (VV) Mette Marqvardsen, skådespelare på Riksteatern Crea

Deltagare från Sverige: Jamila Ouahid, skådepelare och en av de första att få teckenspråkstolka Nobelprisutdelningen och banketten, 2019 Amina Ouahid, skådepelare och en av de första att få teckenspråkstolka Nobelprisutdelningen och banketten, 2019 Spelat i Riksteaterns föreställningar; Fame Viskualen, Superhjältar, Hem, Peter Pan Juli af Klintberg, skådespelare och poet Spelat i Riksteaterns föreställningar; Fame Viskualen, Fröken Julie, Bröderna Marx, Ljuset i Sprickan

Kontakter

För mer information: Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea Mail: mindy.drapsa@riksteatern.se Facetime/SMS 0735086692

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye