Riksteatern

Urpremiär 27 januari: Kenneth Kvarnström, en av Nordens mest erfarna koreografer inom samtida dans, gör comeback med pianotopografier

Dela
I tre decennier har han stått i den svenska dansens centrum. Nu är han aktuell med en turné med Riksteatern, denna gång med dansverket pianotopografier där han korsbefruktar dans med bildkonst och pianomusik.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

[image] Foto: Sören Vilks

Fyra dansare på scen, fyra utvalda personligheter, fyra individer, fyra olikheter som möts, skiljs åt, sammanbinds i nya konstellationer. Tillsammans med Kenneth, som också syns på scen, skapar de ett kollage i upplösning. Föreställningen är skapad till musik av den framstående tyske musikern och kompositören Nils Frahm, känd för sitt sätt att kombinera pianomusik med elektronik.

-Jag hoppas att publiken låter sig bli översköljda av dansverket. Pianomusiken är minimal, men koncentrerad, ett slags destillat av möjligheter och förfiningar. Ibland finns det en lekfullhet, ett tåtramp, en (sned)vridning, en liten förflyttad förskjutning som infinner sig i musiken och samtidigt i dansarnas olika kroppsdelar, som fångar upp, förvaltar och skickas iväg i en ny bana i världsrymden, eller i den egna fantasin. Det är här och det är nu det sker, svårfångat och lätt förgånget, som man sa en gång i tiden, säger Kenneth Kvarnström, skapare och koreograf för pianotopografier.

Kenneth Kvarnström har en särställning i svenskt dansliv, både som älskad koreograf och som ledare för stora dansinstitutioner som Dansens Hus och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

- Det är otroligt roligt att Riksteatern ska presentera en Sverigeturné med ett helt nytt verk av Kenneth Kvarnström. Han är en av våra stora koreografer och har en sådan förmåga att skapa en helhet runt sina produktioner där koreografi möter konst. Personligen är jag även ett stort fan av Nils Frahm och att låta hans musik möta Kvarnströms koreografi kommer verkligen bli den perfekta symbiosen, säger Cecilia Suhaid Gustafsson, konstnärlig ledare för dans, Riksteatern.

Under sin långa karriär har han bland annat tilldelats Cullbergstipendiet (2003), Svenska Teaterkritikers förenings danspris (2008), Pro Finlandiamedaljen (2011) och Ganneviksstipendiet (2016).

- Det här är tredje gången vi har Kenneth Kvarnström på arbetsresidens här på Falkhallen och det blir den andra urpremiären av honom som Rum för Dans presenterar. De små glimtar vi har fått se av arbetet ser riktigt spännande ut. Det är extra roligt att det är vår publik här i Halland, både i Falkenberg och Kungsbacka som blir de första att få uppleva den färdiga föreställningen, innan den drar ut på Riksteaterns turné, säger Marie Jönsson, verksamhetsledare för Rum för Dans.

En produktion av Riksteatern i samarbete med Rum för Dans Halland.

Premiär 27 januari i Falkenberg På Riksteaterturné våren 2022

Medverkande Matthew Branham, Anton Borgström, Ida Holmlund, Ole Kristian Tangen samt Kenneth Kvarnström

Konstnärligt team Iscensättning: Kenneth Kvarnström Ljusdesign: Maria Ros Musik: från albumet Solo remains av Nils Frahm

Musikförlag: © Manners McDade Music Publishing Limited

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye