Riksteatern

Urpremiär 25 februari: Anna Järvinen gör musik till Finska för invandrare – ett drama om sökandet efter en förlorad identitet

Dela
I den finska föreningen i en svensk småstad finns endast en medlem kvar, Ritva. Föreningen hotas därför att försvinna med henne. Men så en dag dyker Lennart upp som söker efter sin finska identitet han upplever togs ifrån honom som barn. Går det att göra Lennart finsk? Finns det Finland som Ritva har målat upp en bild av? Finska för invandrare är en nyskriven komedi med finskt allvar.

- För mig är Finska för invandrare en berättelse om längtan. Längtan efter att höra hemma, i sitt eget jag och tillsammans med andra människor. Längtan efter ett begripligt och någorlunda enhetligt narrativ om ens egen historia, oavsett hur den ser ut. Och längtan efter en tydlig riktning in i framtiden. Båda karaktärerna Ritva och Lennart står mitt i livets oförrätter och vet inte riktigt hur de ska ta sig ur dem. Deras möte ger dem kanske inte precis det de letat efter, men kanske det de behöver, säger regissören Malou Zilliacus. Finska för invandrare är en varm komedi om sökandet av en förlorad identitet och att komma tillbaks till något som kanske inte ens har existerat. Om att hitta både tröst och samhörighet genom språk- och kulturarv. Pjäsen tar även upp möten mellan olika generationer i småstäder och dess åldrande befolkning som vill föra vidare sitt kulturarv till nästa generation. Musiken i föreställningen är skapad av den kritikerhyllade sverigefinska sångerskan och kompositören Anna Järvinen. - När jag började göra musik till mitt soloprojekt, bestämde jag att det skulle utgå från det som låg närmast om hjärtat och dessa teman har, eftersom jag flyttade till Sverige som sexåring utan att kunna ett ord svenska, varit en röd tråd i mitt liv. Jag har försökt att med toner sammanfatta den stämning jag uppfattat i pjäsen, baserat på det jag fått återberättat och sedermera läst i manuset, säger musikern Anna Järvinen om arbetet med att tonsätta pjäsen.

Finska för invandrare är ett samarbete mellan Riksteatern, den sverigefinska frigruppen Kaveri-Kollektivet, Kokkolan kaupunginteatteri (Karleby Stadsteater i Finland), Östgötateatern och Finlandsinstitutet. Pjäsen har premiär den 25 februari i Finlandsinstitutet i Stockholm och turnerar i Sverige med Riksteatern hösten 2022. Föreställningen spelas på svenska och finska och textas på båda språken. Medverkande Kimmo Tetri (Kaveri-kollektivet) Irina Parviainen (Kokkolan kaupunginteatteri) Konstnärligt team Av: Jani Lohikari Regi: Malou Zilliacus Scenografi: Ari Auvinen Kostym- och maskdesign: Agnes Kenttä Rekvisita: Reetta Kinnunen Musik: Anna Järvinen Ljud- och ljusdesign: Tomas Jakobsson Grafisk formgivning: Henning Lindahl Producent Kaveri-kollektivet: Minttu-Maria Jäävuori Producent Kokkolan kaupunginteatteri: Mia Gustafsson

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye