Riksteatern

Samhällsförändringar, älvdans och digitala tekniker i årets produktionsresidens

Dela
Efter årets open call i januari står det nu klart att följande koreografer och danskreatörer kommer att ha produktionsresidens på Riksteatern i Hallunda under 2022: Israel Aloni, Anna Näsström, Liv Aira, Kristina Hanses, Maude Karlsson och Mona Namér.

Riksteaterns produktionsresidens är riktat till det fria dansfältet för att möta behovet att få repetera planerade produktioner i full skala. I år har antalet residens utökats till hela sex stycken, tre på våren och tre på hösten. Under de sex olika treveckorsperioderna bistår Riksteatern med teknik, blackbox och produktionsmedel för ersättningar till residensteamet på plats.

- Årets residenstagare har visat upp en imponerande bredd vad gäller uttryck och tematik. Här finns allt från det intima rummet på museum och till en stor produktion som ska uppföras på en naturscen vid Piteälven. Det var många genomarbetade ansökningar, och efter en lång urvalsprocess är jag så glad över att få presentera årets produktionsresidens och välkomna dem till Riksteaterns produktionshus i Hallunda under året, säger Helena Ringvold, konstnärligt ansvarig för Produktionsresidens Dans på Riksteatern.

Riksteatern har bedrivit Produktionsresidens Dans sedan 2017 som en del av Riksteaterns uppdrag att stödja det fria dansfältets utveckling. I slutet av varje residensperiod har det konstnärliga teamet en presentation med efterföljande publiksamtal. Sedan 2020 är denna work in progress visning - livestreamad för att öppna upp möjligheten för alla att ta del av det som sker och vara med i samtalet med de olika residensen.

¤¤¤

Här är de sex utvalda produktionsresidensen för 2022:

Residensperiod 1: 21 mars-10 april 2022 Produktion: Schism Residenstagare: Israel Aloni

Schism är ett dansfokuserat multidisciplinärt verk som utforskar vår acceptans av existensens gränser och hur den påverkar vår uppfattning av världen. En intim performativ handling utspelas i ett unikt ögonformat rum där publiken befinner sig vid en oklar gräns mellan att vara åskådare och medverkande.

Residensperiod 2: 25 april-15 maj 2022 Produktion: Ongoing realities Residenstagare: Anna Näsström

Ongoing realities är ett föreställningskoncept som utforskar dans och koreografi i mötet med digitala tekniker, såväl visuella som ljudbaserade. Här får publiken möta fem dansare i en upplevelse som både är ett projektionskonstverk och ett taktilt ljudlandskap.

Residensperiod 3: 30 maj-19 juni 2022 Produktion: Bidum Iedno Residenstagare: Liv Aira

Bidum Iedno är en dans- och musikproduktion skapad av den lulesamiska dansaren och koreografen Liv Aira, delvis platsspecifikt baserad utifrån den unika miljön i Storforsen. Scenen är placerad mitt i ett naturreservat där Pite älv forsar runt publiken och under scenen.

Residensperiod 4: 26 september-16 oktober 2022 Produktion: NEW SELF (arbetstitel) Residenstagare: Kristina Hanses

NEW SELF är ett musikalbum i dansform. Föreställningen är ett solo som iscensätter EP:n New Self och som utforskar kampen i livet, förlusterna och den ständiga kampen inom sig själv. Det handlar om allt från sorgen över att förlora någon du älskar till att gå över sina egna gränser och om kampen för att behålla sitt förstånd.

Residensperiod 5: 24 oktober-13 november 2022 Produktion: What did I just do? Residenstagare: Maud Karlsson

What did I just do? är en koreografisk performance, skapad i samarbete mellan koreografen Fabio Liberti och konstnären Maud Karlsson. I verket tar Maud Karlsson, 60 år, med sig publiken genom sina minnen och sin livsberättelse, liksom de samhällsförändringar som skett under hennes levnadsår.

Residensperiod 6: 21 november-11 december 2022 Produktion: A Bath In My Mother’s Womb Residenstagare: Mona Namér

A Bath In My Mother’s Womb är ett drömlandskap utanför den fysiska världen där kropp och sinne svävar mellan olika mentala tillstånd i sökandet efter total frigörelse. Här utforskas stadierna födelse, kaos och stillhet. Idén är inspirerad av den biologiska metamorfos som sker i puppan från larv till fjäril, en metafor av hur essentiell harmoni är, för att både natur och människa ska ha möjlighet att hela och återfödas.

För mer information om årets residens, respektive residenssamarbeten och spelplatser, Produktionsresidens Dans i Hallunda och hur man söker samt tidigare års residenstagare: besök www.riksteatern.se/dansresidens

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 62

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye