Riksteatern

LÄNK- ett viktigt tillskott till framtidens scenkonst

Dela
I mitten av maj kommer över 350 ungdomar till Riksteatern för att delta i LÄNK, en unik satsning där etablerade dramatiker skriver verk för ungdomar. I år har uppemot 1000 ungdomar och 73 ensembler runtom i landet satt upp dem nyskrivna verken. I förlängningen är detta en efterlängtad injektion in i teaterbranschen då allt fler unga inspireras till att söka till scenskolor och engagera sig i Riksteatern lokalt.

De dramatiker som skriver pjäserna för Länk 2022 är Rasmus Lindberg, Jamie Brittain, Kristian Hallberg, Grete Havnesköld och Johanna Thor, Robin N. Spegel samt Christoffer Mellgren. Satsningen är fortsatt unik där ungdomar kan ta dramatikernas verk vidare via sin utbildning och teatergrupp för att sedan sätta upp verken vid regionala Länk festivaler på länsteatrar runtom i landet.

Den 13-15 maj sker den nationella festivalen som avslutning av LÄNK, där hundratals ungdomar får möjlighet till kompetensutveckling och se dem 8 föreställningar och ensembler som har valts ut från regionala festivaler runtom i landet.

-I mer än ett decennium har Riksteatern drivit LÄNK. Det har utvecklats till en egen rörelse inom Riksteatern, där ungdomar engagerar sig runtom i Sverige. Den nationella festivalen visar bara en bråkdel av alla de föreställningar som har spelats av ungdomar i hela landet. Deras engagemang och den mängd av talang man ser ger mig hopp om scenkonstens framtid i Sverige, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern.

Genom LÄNK vill Riksteatern ge ungdomar en förståelse för hur det är att arbeta professionellt med teater och skapa möjligheter för dem att träffa professionella teaterarbetare. I landets teaterutbildningar och kulturskolor har det länge saknats nutidsdramatik med angelägna teman som passar för större ensembler i gymnasieålder. För att svara upp mot detta behov har Riksteatern sedan år 2010 initierat satsningen LÄNK, där etablerade dramatiker skriver nya verk för unga ensembler. I år sker satsningen för sjätte året i rad.

-LÄNK är ovärderligt som plattform för en ny generation scenkonstnärer, men också för manusutvecklingen i svensk teater. Det är Sveriges största projekt för att utveckla nyskriven dramatik. Vi beställer, trycker och sprider massor av manus från både etablerade dramatiker och nya röster. En unik och utmanande plats för dramatiker att prova nya idéer, i direkt dialog med unga, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn&Unga.

Övrig information:

Datum och tid: Fredag 13 maj kl 17:00- Söndag 15 maj kl 15:30 Plats: Riksteatern, Hallundavägen 30 *För program för föreställningar och workshops, se bilaga

Om LÄNK 2022: http://lank.riksteatern.se/pjaser-och-dramatiker-lank-2022 Verken som sätts upp inom LÄNK publiceras även i en antologi: http://www.atr.nu

Dramatiker och pjäser i LÄNK 2022: Robin N. Spegel: Roomies En släng-i-dörrar-fars om vänskap. Med inspiration från serier som Vänneroch Never Have I Ever har Robin skrivit en komedi om fem-sex unga vuxna som bor tillsammans i ett kollektiv. Gruppen är en spretig skara med olika bakgrund, drömmar och behov. Ingen känner någon sen tidigare utan jakten på billigt boende är det som fört dem samman. Efter mycket möda och konflikter har gruppen äntligen lärt sig leva tillsammans. Men grannar har klagat och de hotas plötsligt av uppsägning. En inspektör ska komma redan imorgon.

Jamie Brittain: Bara drama

En teaterklass på en gymnasieskola är delad i två grupper. Snart skall slutproduktionerna, elevernas egenskrivna verk, spelas upp för klassen och lärarna. Allt måste vara perfekt eftersom slutbetyget kan bli avgörande för deras framtida studier och deras lust att satsa på teatern eller inte. Trycket är hårt, nerverna råa. Personligheter kolliderar. Men … det är också dags att ta studenten och fester är i gång och kryddat med sprit. Mycket kan hända när en krets som hållit ihop i flera år snart skall gå skilda väger.

Kristian Hallberg: Neo Ett nytt liv väntar Neo när han släpps ur fängelse. Han har suttit åtta år för brandattentat mot en flyktingförläggning. Nu har Neo nya vänner, Boss till exempel som blev hemlös i samma stund som förläggningen gick upp i rök. Och en ny flickvän, Julia, som skrivit brev till i finkan. Neo vill lämna nazistlivet bakom sig och bli med de goda i samhället. Men Julia vill något annat, nämligen bevisa att hon är lika djärv som sin nazistiska pojkvän genom att spränga kommunhuset! Kommunalråd och anti-nazist Boel Pärson ser Neos frigivning som sin politiska räddning. Nu har hon åter nazister att bekämpa. I Neos nya liv finns de som tror på hans omvandling, de som inte gör det och några som hoppas att han kan omvandlas tillbaka.

Grete Havnesköld & Johanna Thor: Hunk En mindre universitetsstad i Sverige. Under en blöt förfest i studentkorridoren har några tjejer just bestämt sig för att genomföra en s.k Hunktävling. På nattklubben senare poängsätts stadens män efter en rad kriterier såsom utseende, intelligens, social kompetens och ekonomisk status. En kille får särskilt låga poäng av tjejerna - han uppfyller ingen av Hunktävlingens kriterier. Samma natt tar han sitt liv i livesändning. På Incelforum världen över förklaras han till martyr. Hatet mot tjejerna som sägs ha orsakat hans död växer. I media blir han snabbt en symbol för den ensamma unga mannen, ständigt bortvald av kvinnor som bara väljer de lyckade männen. En lustfylld lek förvandlas plötsligt till en börda fylld av skuld och skam.

Christoffer Mellgren: Att dela en kaka - sex olika stora bitar om rättvisa Ett nerslag i rättvisans historia som belyser hur orättvis rättvisa egentligen kan vara. Vi umgås med filosofer från antiken, rollfigurer från Shakespeare, viktorianska sjömän, matematiker och vetenskapsmän med syfte att finna ut vad rättvisa egentligen består av, hur den bäst skapas och vilka strategier det behövs när man ska dela en kaka i ett antal lika stora bitar. Det är en mycket lekfull pjäs om ett allvarligt ämne som skrevs först för en professionell ensemble på Svenska teatern i Helsingfors men som passar utmärkt som en Länk pjäs. Den kommer garanterat att generera skratt och samtidigt få ensembler och publiken att känna sig lite smartare. Pjäsen vann 2019 års Boismanska pris för bästa finlandssvenska pjäs. Finns också på engelska. Rasmus Lindberg: Manhattanprojektet - Kriget pågår Än är bomben inte släppt, men föräldrarnas skilsmässa kommer allt närmare och hotar att förinta Katjas värld. I Los Alamos arbetar Manhattanprojektets arkitekter frenetisk med att uppfinna en annan bomb, en som kan vinna kriget. Men Albert Einstein är försvunnen, kanske kidnappad av tyska Uranklubben som vill hinna tillverka atombomben innan de allierade. Maxime de Clermont, fransk motståndskvinna och spion, drar med sig Katja som är numera motvilligt inkarnerad som privatdetektiven Herr Petrovic´. De korsar regntunga gator och genomsöker maffia ägde jazzklubbar i New York för att hitta och befria Einstein. Labbrockar och trenchcoats, magnum 44s och hemliga ritningar ger pjäsen en tung film noir känsla när en konflikt i hemmet skickar Katja åttio år tillbaka till en tid då hela världen stod på ruinens brant.

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza16.2.2024 13:17:44 CET | Pressmeddelande

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye