Nordkalottens kyrkliga nätverk bildat

Vad betyder det för samhället och för kyrkorna att gränsen mot Ryssland stängs och att långvariga samarbeten med ryska kollegor och trossyskon upphör eller läggs på is? Det var frågor som diskuterades vid ett seminarium i Torneå, vid gränsen mellan Finland och Sverige.
I anslutning till seminariet möttes delegationer från de nordiska medlemsstiften i SKKB (Samarbetsrådet för kristna kyrkor i Barentsområdet) för att samråda om hur samarbetet ska bedrivas framöver. Direkt efter Rysslands invasion beslutade de nordiska biskoparna att frysa sina kontakter med Rysslands ortodoxa kyrka och lägga SKKB vilande. Detta beslut förlängs fram till 2024, då en utvärdering av läget ska göra och ett nytt beslut fattas. Under tiden samverkar alla medlemsstiften utom de ryska under namnet Nordkalottens kyrkliga nätverk.
Nätverket kommer att arbeta med bland annat:
- utbyte inom församlingsliv, kultur och teologi
- samhällsanalys med fokus på liv och samhälle i norr
- urfolksfrågor, minoriteter och flerspråkighet
- miljö- och klimatarbete, fredsarbete och pilgrimsarbete
- barn och ungas livsvillkor och deltagande i kyrkan
Behov av att samtala om den nya situationen
Seminariets tema var På gränsen, seminarium om det kyrkliga samarbetets framtidsutsikter i Barentsregionen. Deltog gjorde bland andra representanter för det mellanstatliga Barentssekretariatet, länsstyrelser, kommuner och församlingar i gränsbygderna och biskopar från de kyrkliga stift som samarbetar inom ramen för SKKB. Behovet av att samtala om den nya situationen efter Rysslands invasion av Ukraina var stort.
Finlands forsknings- och kulturminister betonade hur viktigt kyrkornas arbete i regionen är, både för enskilda människor och för samhället. Kyrkorna skapar förtroendefulla kontakter, värnar människovärdet och bär på hopp om fred och rättvisa. Seminariet tog även upp kopplingen mellan ekumeniska kyrkliga relationer och religionsfrihet samt hur gränsdragningar mellan och inom de nordiska länderna och Ryssland genom historien påverkat samerna och olikaspråkliga och kulturella minoritetsgrupper.
Som inbjudare till seminariet stod det finska utrikesdepartementet tillsammans med Uleåborgs stift i Evangelisk-lutherska kyrkan. Finland är just nu ordförandeland för det Euro-arktiska Barentssamarbetet.
Bakgrund SKKB
Samarbetsrådet för kristna kyrkor i Barentsområdet (SKKB) bildades 1996 och består av de nio nordligaste stiften i de kristna kyrkorna i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Rådet leds av Olav Øygard, Nord-Hålogaland bispedømme och styrelsen leds av Niilo Pesonen, Uleåborg. Sedan början av april 2022 är samarbetet inom SKKB pausat på grund av Rysslands krigsföring i Ukraina.
Läs mer om SKKB: https://www.svenskakyrkan.se/luleastift/skkb--samarbete-i-barentsregionen
Läs mer om de nord-nordiska biskoparnas fördömande av den ryska invasionen i Ukraina: https://www.svenskakyrkan.se/luleastift/nyheter/nord-nordiska-biskopar-fordomer-den-ryska-invasionen-i-ukraina
Nyckelord
Kontakter
Emma BerkmanPressekreterareLuleå stift
Tel:0920-26 47 45Tel:076-114 11 45emma.berkman@svenskakyrkan.seBilder


Om

Stationsgatan 40
972 32 Luleå
0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift
Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 55 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.
Följ Luleå stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan
Unga och biskopar på möte om fred10.4.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
I sommar ges unga från hela landet möjlighet att delta i ett stort möte i Stockholm. Från Kiruna och Luleå kör gratisbussar när Svenska kyrkans biskopar bjuder in till ungdomsmöte för att fördjupa tron och dela hopp för framtiden.
Luleå stift vill ge plats för flera naturreservat8.4.2025 09:28:41 CEST | Nyheter
Rynkskinn, ullticka och den sällsynta tretåiga hackspetten har upptäckts på mark som Skog och mark i Luleå stift förvaltar i Västerbotten. Nu vill man att staten ska göra naturreservat i dessa områden.
Möt Amanda Carlshamre i Förändringsresan7.4.2025 09:35:43 CEST | Nyheter
Biskop Åsa Nyström möter Amanda Carlshamre, diakon och ledamot i den nationella kyrkostyrelsen. De talar om hur det är att vara ung ledare, om att ha en ledarposition och samtidigt kunna känna sig helt maktlös.
70-tal präster och pastorer möts i Piteå27.3.2025 08:20:05 CET | Pressmeddelande
För första gången möts drygt 70 präster och pastorer från Norrbotten och Västerbotten, den 1 april på Storstrands kursgård. Det blir en gemensam dag om att vara kyrka i norr och att ge unga vuxna mer plats i kyrkan.
Möt Nils-Johan Labba i Förändringsresan3.3.2025 10:02:00 CET | Pressmeddelande
Biskop Åsa Nyström möter Nils-Johan Labba, slöjdare och lägerchef för samiska konfirmationslägret. De talar om slöjdens betydelse, om det samiska i kyrkan och att hantera kritik från dem som ser en konflikt däremellan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum