Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Klart med årets elitidrottsstipendier – här har ni listan

Dela
Fler killar i lagidrotter kombinerar studier med elitidrottande. Totalt är det 50 idrottare som får RF och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2022–2023 och listan är mer jämställd än på länge.
Alfred Jönsson är en av årets elitidrottsstipendiater. Foto: BILDBYRÅN EJ FRI ATT ANVÄNDA
Alfred Jönsson är en av årets elitidrottsstipendiater. Foto: BILDBYRÅN EJ FRI ATT ANVÄNDA

Möjligheterna att tävla i sin idrott varierade stort under 2021 då vissa idrotter inte hade internationella tävlingar och mästerskap på grund av pandemin. Samtidigt har många aktiva nyttjat uppehåll från tävlingar och resor till träning på hemmaplan och till att fördjupa sig i studier vilket gett en fantastisk resultatutveckling.

– Det är intressant att vi har fler killar i lagidrotter som väljer att kombinera idrott med studier även om det är vanligare med lön och högre löner inom manlig elitidrott. Det tyder på att fler har fått upp ögonen för möjligheten till dubbla karriärer med en civil karriär efter elitidrotten, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef elitidrott Riksidrottsförbundet.

Utöver det ekonomiska stödet på 50 000 kronor vardera som stipendiet medför erbjuds även de aktiva stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både det ekonomiska och det operativa stödet är ofta avgörande för elitidrottarens utveckling och prestation, men även för främjandet av psykisk hälsa och bättre förutsättningar till en hållbar idrottskarriär.

Fakta om Elitidrottstipendium 2022–2023

• Antal sökande var 373 idrottare från 56 olika specialidrottsförbund.
• Av de sökande var 186 män (50 procent) och 187 kvinnor (50 procent).
• 50 stipendier à 50 000 kronor delas ut.
• Stipendiaterna är från 32 specialidrottsförbund och 38 olika idrotter.
• 27 stipendiater är kvinnor (54 procent) och 23 är män (46 procent).
• Samtliga stipendiater studerar på universitet/högskola

Årets stipendiater utbildar sig på många olika områden. Det finns exempelvis de som studerar till logoped, socionom eller arkitekt. Någon går juristprogrammet och flera utbildar sig till lärare. 2022–2023 delar Riksidrottsförbundet och Svenska Spel ut sammanlagt 50 stipendier till aktiva elitidrottare.

– Svenska Spel är svensk idrotts största sponsor och talangutveckling ligger oss varmt om hjärtat. Att kombinera en elitsatsning med studier kräver mycket vilja och vi är glada att kunna hjälpa stipendiaterna förverkliga sina drömmar. Att årets lista är mer jämställd än tidigare år ligger i linje med vår sponsringsstrategi, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef Svenska Spel.

Listan med samtliga elitidrottsstipendiater 2022-23 (länk)

För mer information kontakta

Liselotte Ohlson
Avdelningschef Elitidrott Riksidrottsförbundet
08-699 62 27

Svenska Spels pressjour
010-120 33 33

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alfred Jönsson är en av årets elitidrottsstipendiater. Foto: BILDBYRÅN EJ FRI ATT ANVÄNDA
Alfred Jönsson är en av årets elitidrottsstipendiater. Foto: BILDBYRÅN EJ FRI ATT ANVÄNDA
Ladda ned bild

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU IdrottsutbildarnaRiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum