Riksteatern

Riksteatern Crea till FNs högkvarter i Genève under internationella dagen för teckenspråk

Dela
23 september är det International Day of Sign Languages. FN i Genève kommer att uppmärksamma dagen med teman om döva flyktingar i samarbete med World Federation of the Deaf, WFD. I samband med det har Riksteatern Crea bjudits till FN:s högkvarter för att under 15 minuter läsa delar av pjäsen Hem som handlar om döva personer på flykt.
Hem. Fotograf: Mikael Sundberg
Hem. Fotograf: Mikael Sundberg

– Det är en ära för oss på Riksteatern Crea att kunna bidra med en sådan viktig och verklighetsbaserad pjäs, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.

Pjäsen Hem som sattes upp av Crea 2019 är skriven av Maja Lidbrink och regisserades av Mindy Drapsa. I föreställningen möter publiken döva personer som har flytt sitt ursprungsland på grund av krig och konflikter men också språklig deprivation, kulturellt folkmord och fördomar.

Teckenspråk var länge ett förbjudet språk och rätten till att erkänna svenskt teckenspråk var en kamp som pågick i flera decennier. 1981 erkändes svenskt teckenspråk som döva personers modersmål i Sverige.

Skådespelarna Amina Ouahid och Vivian Cardinal har fått uppdraget att läsa ur manuset i FN.
Kontakter

Bilder

Hem. Fotograf: Mikael Sundberg
Hem. Fotograf: Mikael Sundberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye