Riksteatern

Odysseus irrfärd hem aktualiseras när den kritikerrosade regissören Christiane Jatahy sätter upp det klassiska eposet utifrån flyktingens perspektiv i en unik samproduktion med Riksteatern

Dela
Antikens epos Odysséen, blir återigen angelägen när människor i pågående flyktingkatastrofer från världens olika hörn möter skådespelarna i salongen i den internationella kritikersuccén O Agora Que Demora – En stund som dröjer. Efter att ha behövt ställa in turnén med Riksteatern våren 2021 i Sverige till följd av pandemin får nu verket äntligen Sverigepremiär.
Fotograf: Paulo Camacho
Fotograf: Paulo Camacho

– Christiane Jatahy är en av dom intressantaste scenkonstnärerna som idag verkar i Europa, hon undersöker tänkvärda teman på ett väldigt kompromisslöst sätt med en egensinnig blick. Berättarmässigt är hennes form unik samtidigt som hon har en väldigt inkluderande ingång i sin konst. Hennes berättelser är förankrade i lokala sammanhang men är samtidigt viktiga utifrån ett globalt perspektiv, det hon till exempel berättar om Brasilien har relevans i Värnamo, säger Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi.  

Idén som Christiane Jatahy beskrev att hon ville genomföra var att besöka dom största flyktinglägren i hela världen för att lyfta frågan om människor som tvingas fly på grund av ekonomi, krig och miljökatastrofer och berätta historien utifrån deras perspektiv. Resultatet kom att bli en enorm konstnärlig undersökning där Odysséen, film, teater och flyktingens historia möter publiken i teatersalongen. 
 
– Det publiken kommer att vara med om är ett kalejdoskop av olika historier som vävs samman i ett osynligt nät där åskådaren på ett vackert och poetiskt sätt blir en del av berättelsen och utan ansträngning bara med sin blotta närvaro blir en medberättare. Det är en fantastisk scenupplevelse som väcker en större förståelse för dom utmaningar vi som civilisation står inför. Förhoppningsvis lyfter O Agora Que Demora – En stund som dröjer blicken över vår närmaste krets så att vi ser att vi delar våra utmaningar med hela världen. Kanske kan vår empatiförmåga återuppväckas igen, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern. 
 
O Agora QueDemora-  En stund som dröjer är en Europeisk samproduktion som Riksteatern är en av dom stora samproducenterna till. O Agora Que Demora-  En stund som dröjer skulle ha turnerat över hela Sverige våren 2021 men fick ställas in på grund av pandemin. Nu arrangerar Riksteatern att verket får möta en svensk publik genom fyra unika gästspel på Orionteatern. 
 
Sverigepremiär 23 september 2022, Orionteatern Stockholm.

Abbas Abdulelah Al’Shukra  
Abdul Lanjesi  
Abed Aidy  
Adnan Ibrahim Nghnghia  
Ahmed Tobasi  
Banafshe Hourmazdi  
Bepkapoy  
Blessing Opoko  
Corina Sabbas  
Emilie Franco  
Faisal Abu Alhayjaa  
Fepa Teixeira  
Frank Sithole  
Iketi Kayapó  
Irengri Kayapó  
Isabel Novella  
Ivan Tirtiaux  
Jehad Obeid  
Joseph Gaylard  
Jovial Mbenga  
Kroti  
Laerte Késsimos  
Leon David Salazar  
Linda Michael Mkhwanasi  
Manuela Afonso  
Maria Laura Nogueira  
Marie-Aurore d’Awans  
Maroine Amimi  
Mbali Ncube  
Melina Martin  
Mustafa Sheta  
Nambulelo Meolongwara  
Noji Gaylard  
Ojo Kayapó  
Omar Al Jbaai  
Phana  
Pitchou Lambo  
Pravinah Nehwati  
Pykatire  
Ramyar Hussaini  
Ranin Odeh  
Renata Hardy  
Vitor Araújo  
Yara Ktaish  

Av och regi: Christiane Jatahy  
Scenografi och ljusdesign: Thomas Walgrave  
Filmregi: Paulo Camacho  
Musik: Domenico Lancelotti och Vitor Araujo  
Ljuddesign: Alex Fostier  

Turnékoordinator: Henrique Mariano  
Filmredigering: Christiane Jatahy och Paulo Camacho  
Kamera: Paulo Camacho  
Andra kamera: Thomas Walgrave  
Mixning: Breno Furtado och Pedro Vituri  
Scenmästare & videoteknik: Stefano Serra  
Scentekniker: Dimitri Wauters  
Ljustekniker: Isabel Scheck, alternatively with Juan Borrego  
Ljudtekniker: David Defour, alternatively with Jeison Pardo Rojas  
Scenografi och kostym: Ateliers du Théâtre National Wallonie-Bruxelles  

Christiane Jatahy est artiste associée internationale au CENTQUATRE-PARIS (France) à l’Odéon - Théâtre de l’Europe (France) et au Schauspielhaus Zürich (Suisse).  

Med stöd av: The Freedom Theatre (Palestine), Outreach Foundation (South Africa)  

Internationell support: Ambassade du Brésil en France, Ambassade de France au Brésil, Bureau de représentation du Brésil à Ramallah, Ambassade du Brésil au Liban, Ambassade du Brésil en Grèce, Ambassade de Belgique au Liban.  

Producent

En samproduktion mellan Riksteatern, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Ruhrtriennale/Allemagne, SESC São Paulo, Comédie de Genève/Suisse, Odéon-Théâtre de l’Europe/France, Teatro Municipal São Luiz – Lisbonne/Portugal, Festival d’Avignon/France, Le Maillon-Théâtre de Strasbourg Scène européenne/France och Temporada Alta/Espagne

Kontakter

Bilder

Fotograf: Paulo Camacho
Fotograf: Paulo Camacho
Ladda ned bild
Fotograf: Henrique Mariano
Fotograf: Henrique Mariano
Ladda ned bild
Fotograf: Paulo Camacho
Fotograf: Paulo Camacho
Ladda ned bild

Länkar

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye