Högskolan i Halmstad

Snabbare översättningar med hjälp av AI

Dela
När människa och maskin arbetar tillsammans kan översättningen av en bok till ett annat språk effektiviseras. Det menar docent Pontus Wärnestål vid Högskolan i Halmstad, som har utvecklat ett nytt arbetsflöde för översättningar med hjälp av både artificiell intelligens och mänsklig kompetens.

För ungefär ett år sedan gav Pontus Wärnestål, docent i informatik vid Högskolan i Halmstad, ut sin bok ”Design av AI-drivna tjänster”. Nu ger Studentlitteratur ut boken på engelska och gör den tillgänglig för en internationell publik. Det som gör boken unik, förutom dess perspektiv på människocentrerad utveckling av AI, är att AI har använts för att översätta boken.

– Det är första gången som Studentlitteratur testar det här upplägget. AI användes för den initiala översättningen, vilket frigjorde tid. I stället kunde korrekturläsare och jag som författare fokusera på exempelvis ton och nyanser i språket, säger Pontus Wärnestål.

Maskinöversättning är ett av de mer använda och utvecklade tillämpningsområdena för AI. I sin bok driver Pontus Wärnestål emellertid tesen att framtidens arbetsuppgifter och översättningsarbete mer och mer kommer att utgöras av ett väldesignat samspel mellan AI och människor.

– Vanligtvis tar en översättning som enbart är gjord av människor lång tid eftersom översättaren behöver lägga mycket tid och energi på rutinmässig översättning av fraser och ord. I vårt AI-drivna tillvägagångssätt kunde människorna, författaren och korrekturläsaren, hoppa över den initiala översättningen och i stället fokusera på innehållet och tonaliteten, säger Pontus Wärnestål.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Tjänstemän hittar strategier för att hantera oklara politiska beslut24.11.2023 09:07:13 CET | Pressmeddelande

När kommunala frågor avpolitiseras hamnar besluten i stället hos administratörerna. Det leder till att det blir svårare för invånarna att veta vad den politiska styrningen egentligen står för. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar också att tjänstepersoner i kommuner kan uppleva arbetet som otydligt, och hanterar det bland annat genom att försöka få tillbaka frågor till den politiska agendan.

Ny forskning kan förebygga återinläggning på sjukhus efter hjärtsvikt22.11.2023 08:28:35 CET | Pressmeddelande

Hjärtsvikt är allvarligt och orsakar många dödsfall. Det är också en sjukdom som drabbar många och som mycket av resurserna inom vården används till. Nya studier vid Högskolan i Halmstad visar att av patienter med hjärtsvikt som varit inlagda på sjukhus läggs var tredje patient in igen inom 100 dagar. Forskarna kan också bidra med kunskap om hur många av dessa oplanerade inläggningar kan förutses och också förebyggas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye