Riksteatern

Premiär 2 oktober, Umeå: SOLITAIRE- ett av Lars Noréns sista verk nu på turné runtom i landet med Riksteatern

Dela
En grupp människor, oklart hur många, står instängda och sammanpressade inom en rektangel, mitt på scenen. Det finns inga väggar som stänger in dem. De kan ändå inte ta sig därifrån, och vet inte heller varför de befinner sig där.
Fotograf:Mats Bäcker
Fotograf:Mats Bäcker

Med den scenanvisningen inleds denna pjäs av Lars Norén, en av de sista han skrev före sin död. Nu öppnar sig möjligheten för fler att se denna kritikerrosade uppsättning när den åker på turné runtom i landet med Riksteatern. Det blir en homecoming och ett kärt återseende efter Noréns tid som konstnärlig ledare på Riksteatern.

– Något som är så fascinerande med Lars dramatik är att alla människor känner igen sig, den kan vara väldigt fransk samtidigt som den är väldigt svensk. Det gläder mig att pjäsen får ett så geografiskt spritt liv och så speciellt att det nu görs med Riksteatern, med tanke på Lars och Riksteaterns speciella relation i historien, säger Sofia Adrian Jupither, regissör av SOLITAIRE.

­Sofia Adrian Jupither och Lars Norén hade ett långvarigt samarbete, och hon har tidigare gjort en rad uruppföranden av hans pjäser, senast Vintermusik och Episod. Hon berättar att Noréns författarskap fascinerar henne och när hon tog sig an SOLITAIRE såg hon en ny fas i hans författarskap.

–Jag tyckte mig se en kombination av det psykologiskt avskalade språket från Terminalpjäserna parat med en ny politisk vilja eller drivkraft à la Personkrets och de pjäserna. För mig blev detta början på något nytt. Han skriver inte ut kön och ålder numera, heller inte vad folk jobbar med i sidhänvisningarna, utan han skriver fram sina karaktärer och situationen genom replikerna. Det är hur skickligt som helst rent yrkesmässigt men också extremt inspirerande som regissör och skådespelare att få jobba med sådana texter som är så öppna på ett sätt, men blir till liv när vi jobbar med dem, säger Sofia Adrian Jupither. 

Något som Jupither och Norén delade var synen på att dramatikens och teaterns uppgift är att få publiken att reflektera över sin egen situation och samtid. Den politiska teatern har väldigt lite att göra med något annat än individen. Hon menar att SOLITAIRE är politisk då den gör ett försök att få publiken att ta ett steg tillbaka och reflektera över sin roll i samhället och ställer frågor som vem identifierar jag mig med? Vem är jag i samhällsbygget? Hur behandlar jag de som är annorlunda än mig själv?

­–Pjäsen i sig är fantastik i sin klaustrofobi och i sitt sätt att tala om en sådan absurd och lätt förhöjd situation. Den berättar psykologiskt om något extremt nära och om hur det är att vara människa. Det blev jag sugen på att iscensätta, säger Adrian Jupither. 

Uppsättningen är en samproduktion mellan Dramaten och Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Riksteatern, Den Nationale Scene i Bergen, Uppsala Stadsteater, Avignonfestivalen i Frankrike (Festival d’Avignon), Folkteatern i Göteborg och Svenska Teatern i Helsingfors.

SOLITAIRE åker på en turné till 12 orter runtom i landet med Riksteatern och media är inbjuden till varje föreställningstillfälle:
2 oktober, Umeå
3 oktober, Skellefteå
6 oktober, Östersund
8 oktober, Avesta
14 oktober, Hässleholm
16 oktober, Lund
19 oktober, Halmstad
23 oktober, Värnamo
24 oktober, Vara
25 oktober, Skövde
27 oktober, Norrköping
31 oktober, Gävle

För mer information och turnéplan
För pressbilder och trailer

Medverkande
Malin Arvidsson  
Bengt Braskered
Per Burell  
Bianca Cruzeiro  
Otto Hargne  
Maria Hedborg  
Marianne Nielsen  
Mikaela Ramel  
Jonas Sjöqvist  
Niklas Åkerfelt  

Konstnärligt team
Av: Lars Norén  
Regi: Sofia Adrian Jupither  
Scenografi: Erlend Birkeland  
Kostym: Maria Geber  
Ljus: Ellen Ruge  
Peruk och mask: Peter Westerberg  
Ljud: Robin Auoja  
Dramaturg: Anneli Dufva  

 

Kontakter

Bilder

Fotograf:Mats Bäcker
Fotograf:Mats Bäcker
Ladda ned bild
Fotograf:Mats Bäcker
Fotograf:Mats Bäcker
Ladda ned bild
Fotograf:Mats Bäcker
Fotograf:Mats Bäcker
Ladda ned bild
Fotograf:Mats Bäcker
Fotograf:Mats Bäcker
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye