Lokal kraft ska höja krisberedskapen i Jönköping
- Tillsammans bygger vi ett mer robust samhälle. Det handlar om att kommunen behöver ha tillgång till elförsörjning för samhällsviktig verksamhet även om vi påverkas av yttre omständigheter under längre tid, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.
Drift under år 2024
Stadskontoret har tillsammans med räddningstjänsten och Jönköping Energi tagit fram ett förslag till avsiktsförklaring där förmågan till ö-drift ska utvecklas. Det innebär lokal kraftproduktion i syfte att stärka krisberedskapen för samhällets mest kritiska verksamheter, exempelvis hälso- och sjukvård, äldreomsorg och vatten- och avlopp. Beslutet om avsiktsförklaringen togs av kommunstyrelsen 20 september. Målsättningen är att ö-drift ska vara i gång 2024.
- Det här är ett sätt att minska sårbarheten i samhället och skapar bättre uthållighet vid en kris där energiförsörjningen avviker från det normala, säger Göran Melin, biträdande räddningschef i Jönköpings kommun.
Vid en större kris har kommunen redan i dag viss möjlighet att på kort sikt hålla i gång viktig verksamhet med reservkraft som drivs av diesel och bensin. Den kapaciteten är på väg att byggas ut. Tanken med ö-drift är att kunna producera lokal kraft under flera dagar och därmed styra den till samhällsviktig verksamhet.
Vattenkraft och kraftvärme
Den modell för ö-drift som tagits fram av Jönköping Energi baseras på vattenkraft och kraftvärme. Uppskattad elproduktion vid ö-drift bedöms kunna uppgå till cirka 10-15 procent av normal förbrukning i ledningsnäten. El som genereras i ö-drift kan därför inte försörja alla abonnenter i kommunen, utan den el som produceras ska styras till kommunal samhällsviktig verksamhet.
- Jönköping Energi har en ytterst viktig roll att spela när det gäller vår gemensamma krisberedskap och välkomnar beslutet om den fortsatta satsningen i Jönköpings kommun, säger Fridolf Eskilsson, vd på Jönköping Energi.
Nyckelord
Kontakter
Ann-Marie Nilsson (C)Kommunstyrelsens ordförande
Ansvarsområde 1, ledningsfrågor
Göran MelinBiträdande räddningschef
Räddningstjänsten
Erik BergerPresskommunikatör
Tel:036-10 57 22Tel:072-57 49 400erik.berger@jonkoping.seBilder
Om
I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 147 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.
Följ Jönköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun
Återställandet av Södra strandgatan går enligt plan28.3.2025 13:16:28 CET | Pressmeddelande
Arbetet pågår för fullt med återställandet av Södra strandgatan efter vattenläckan som inträffade i måndags.
Uppdaterad lägesbild från vattenläckan på Södra strandgatan24.3.2025 16:55:14 CET | Pressmeddelande
Förmiddagens vattenläcka i centrala Jönköping är nu åtgärdad. Alla fastigheter ska ha fått tillbaka vatten och el. Vattenläckan har dock orsakat skada på områdets vägar och fastigheter.
Vattenläcka på Södra Strandgatan – arbete pågår med att laga vattenledningen24.3.2025 13:50:35 CET | Pressmeddelande
En stor vattenläcka har orsakat stora skador på Södra Strandgatan i centrala Jönköping. Detta påverkar drygt 15 fastigheter. Södra Strandgatan är avstängd mellan Museirondellen och Slottsbron.
Större vattenläcka Jönköping24.3.2025 11:33:59 CET | Pressmeddelande
En akut vattenläcka har inträffat i Jönköping. Tekniska kontoret är på plats och felsöker. I nuläget finns ingen prognos för när vattnet kommer tillbaka.
Större vägarbeten påverkar trafiken i centrum24.3.2025 10:39:02 CET | Pressmeddelande
I början av maj 2025 påbörjas omfattande arbeten vid Juneporten och korsningen Kyrkogatan/Parkgatan/Västra Storgatan. Syftet är att renovera ytor som idag är i mycket dåligt skick och anpassa dem för framtida trafiktryck.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum