If Skadeförsäkring

If i samarbete för att hjärtsäkra Sveriges bostadsområden

Dela
Sju av tio hjärtstopp sker i hemmet. Trots det finns endast 3,4 procent (630 st) av landets registrerade hjärtstartare i bostadsområden. Nu startar If tillsammans med Hjärt-Lungfonden och hälsoteknikföretaget Philips ett långsiktigt samarbete för att öka antalet hjärtstartare i Sveriges bostadsområden.
Hjärtsäkrat Grannskap är ett samarbete mellan If Skadeförsäkring, Hjärt-Lungfonden och hälsoteknikföretaget Philips som ska bidra till att fler människor räddas vid plötsligt hjärtstopp.
Hjärtsäkrat Grannskap är ett samarbete mellan If Skadeförsäkring, Hjärt-Lungfonden och hälsoteknikföretaget Philips som ska bidra till att fler människor räddas vid plötsligt hjärtstopp.

Vet du var närmaste hjärtstartare finns?

Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst. Varje år drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus, och bara cirka 600 överlever. En del av den dystra statistiken är bristen på hjärtstartare. Om det finns en hjärtstartare som kan ge en strömstöt till den drabbade personen inom de första minuterna, så ökar överlevnadschansen till cirka 75 procent.

Det finns många hjärtstartare i Sverige, men de flesta finns på arbetsplatser och är inlåsta efter arbetstid. 7 av 10 hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet. Det finns inte alls tillräckligt många hjärtstartare i bostadsområden som är tillgängliga dygnet runt.

För att komma till rätta med problemet har If tillsammans med Hjärt-Lungfonden och hälsoteknikföretaget Philips tagit initiativ till ett samarbete som ska göra det möjligt för fler att skaffa hjärtstartare till sitt bostadsområde.

– Bristen på hjärtstartare i bostadsområden kan ha allvarliga konsekvenser. Genom att göra det möjligt för fler att skaffa en hjärtstartare till sitt område hoppas vi kunna rädda många liv, säger Kristina Ström Olsson, Ifs nordiska hälsostrateg.

Samarbetet ”Hjärtsäkrat grannskap” gör det möjligt för vem som helst att ta initiativ till att samla in pengar till en hjärtstartare i sitt eget område. Insamlingen sker på en crowdfundingplattform.

Hjärtstartaren placeras helst utomhus i ett värmeskåp så att den är tillgänglig och synlig dygnet runt för alla människor. Genom att registrera hjärtstartaren hos hjärtstartarregistret kan larmcentralen, SMS-livräddare och folk i omgivningen ta del av var hjärtstartare finns.

Av de hjärtstartare som är registrerade hos hjärtstartarregistret finns de flesta på arbetsplatser (43 procent) offentliga miljöer som butiker (7,6 procent) och idrottsanläggningar (5,2 procent) där hjärtstartarna endast är tillgängliga under begränsade delar av dygnet. Endast cirka hälften av hjärtstartarna är tillgängliga efter klockan 17:00. 

– Med forskning och modern teknik finns förutsättningarna för att rädda fler liv. Nu behöver vi kraftsamla och engagera människor att göra en aktiv insats genom att starta lokala insamlingar för att köpa hjärtstartare till sina bostadsområden, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Tack vare forskning vet man att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande för att överleva ett plötsligt hjärtstopp. Genom att öka antalet hjärtstartare i Sveriges hem och bostadsområden kommer fler liv att räddas.                    

Fakta om Hjärtsäkrat Grannskap
Hjärtsäkrat Grannskap är ett samarbete mellan If Skadeförsäkring, Hjärt-Lungfonden och hälsoteknikföretaget Philips som ska bidra till att fler människor räddas vid plötsligt hjärtstopp.

Samarbetets mål är att öka antalet hjärtstartare där människor bor. Genom att underlätta för allmänheten att gå ihop och gemensamt kunna köpa en hjärtstartare till sitt bostadsområde kommer fler liv att räddas.

Alla insamlingar startas på www.hjart-lungfonden.se/hjartsakrat-grannskap. En Philips hjärtstartare levereras sedan till bostadsområdet och köparen registrerar den på www.hjartstartarregistret.se På så sätt kan larmcentralen, SMS-livräddare och folk i omgivningen ta del av var hjärtstartare finns.

Hjärtsäkrat grannskap vill även få fler att våga ingripa vid ett hjärtstopp och att fler lär sig hjärt-lungräddning.


Så här fungerar det:

Välj ett hjärtstartarpaket och skapa en insamlingssida på www.hjart-lungfonden.se/hjartsakrat-grannskap.

Prata med personer och företag i ditt närområde och sprid insamlingen i sociala medier. Försök att få så många som möjligt att delta i insamlingen.

Om du inte samlar in hela beloppet kan du förlänga din insamlingsperiod, eller välja att återbetala de pengar som samlats in.

Länk till karta över Sveriges registrerade hjärtstartare här

Kontakter

Bilder

Hjärtsäkrat Grannskap är ett samarbete mellan If Skadeförsäkring, Hjärt-Lungfonden och hälsoteknikföretaget Philips som ska bidra till att fler människor räddas vid plötsligt hjärtstopp.
Hjärtsäkrat Grannskap är ett samarbete mellan If Skadeförsäkring, Hjärt-Lungfonden och hälsoteknikföretaget Philips som ska bidra till att fler människor räddas vid plötsligt hjärtstopp.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Ny nordisk undersökning bland 4 000 personer bekräftar oroande ökning av stress14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny nordisk undersökning från försäkringsbolaget If visar att stressen sprider sig i hela Norden. 51 procent av befolkningen i Norden upplever att deras arbetsförmåga har påverkats negativt av stress. ”Vi ser tydliga paralleller mellan den upplevda stressnivån och sjukskrivningstalen. Utvecklingen går åt fel håll”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

If presents record-high growth and large interest in personal health7.5.2024 08:54:14 CEST | Pressmeddelande

“Today, If presents the highest topline growth yet for the first quarter (7.6%). We improved our profit before taxes (6.5%), supported by strong investment return. Personal insurance is growing the fastest, but even more encouraging is the steady growth in all business areas. Wide growth demonstrates the strength of our geographical footprint and diversified portfolio. The impact of the severe Nordic winter we’ve experienced this year weights down the combined ratio, but the underlying performance is strong”, If’s CEO Morten Thorsrud comments when presenting the results of the first quarter of 2024.

If presenterar en rekordhög tillväxt och stort intresse för personhälsa i första kvartalet7.5.2024 08:53:17 CEST | Pressmeddelande

”If presenterar i dag den högsta tillväxten någonsin för det första kvartalet (7,6%). Vi förbättrade vårt resultat före skatt (6,5%), med stöd av en stark investeringsavkastning. Personförsäkringar växer snabbast, men ännu mer lovande är den stadiga tillväxten inom alla affärsområden. Bred tillväxt visar styrkan i vår geografiska närvaro och diversifierade portfölj. Effekterna av den stränga nordiska vintern vi upplevt i år tynger totalkostnadsprocenten, men den underliggande utvecklingen är stark”, säger Ifs koncernchef Morten Thorsrud, i en kommentar till resultatet för första kvartalet 2024.

Sjukskrivningar av stress på rekordnivå – se regionala variationerna21.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatiskt och i slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på flera decennier. Åtta av tio som drabbas är kvinnor, visar Ifs genomgång och regionala kartläggning av Försäkringskassans senaste siffror. ”Denna ökning är oroande. Samhällskonsekvenserna blir stora, och vi vet dessutom att det finns ett mörkertal bland fler än de som syns i sjuktalen”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye