Tid att flytta fiskefrågorna från näringsdepartementet
I den svenska politiken har fisket alltid setts som en näringsfråga, och med ett kort undantag de senaste hundra åren har ministern med ansvar för fiske hämtats från Socialdemokraterna eller Centerpartiet. Nu väljs en ny regering som har tillfälle att samla havsmiljöarbetet och flytta fiskefrågorna till miljödepartementet där de hör hemma.
– Tiden när yrkesfisket behövde en näringsminister är förbi – det industriella foderfisket i Östersjön slår ut kustfisket, rubbar ekosystemet och kostar staten och samhället över 600 miljoner per år. Låt den nya ministern bli den första ministern som sätter miljön först och prioriterar att återuppbygga ett ekosystem som tjänar de 1,5 miljoner fritidsfiskare och 40 000 personer som sysselsätts inom marin turism och är beroende av en levande Östersjö, säger Konrad Stralka, VD för BalticWaters2030.
Stora miljöeffekter av överfisket
I Sverige ansvarar Havs- och vattenmyndigheten för havsmiljöarbetet, och miljömålen följs upp av Naturvårdsverket. Båda myndigheterna sorterar under miljödepartementet.
– Att fisket har separerats från övriga havsfrågor och tilldelats näringsdepartementet är obegripligt och har lett till en alldeles för låg miljöhänsyn. Det har inneburit stora konsekvenser för både ekosystem och fiskemöjligheter, där fångsterna för både torsk, lax och sill sjunkit dramatiskt utan att Sverige har reagerat i tid, säger Beatrice Rindevall, omvärldsanalytiker på BalticWaters2030.
I den årliga utvärderingen av Sveriges nationella miljömål konstaterar Naturvårdsverket att samtliga län skriver om kraftig, negativ påverkan på fiskbestånden som påverkar såväl fritids- som yrkesfisket negativt.
Bristande miljöanalys i underlag
I näringsdepartementets faktapromemoria inför kommande års kvoter ska fiskbeståndens situation och Sveriges hållning inför kvotförhandlingarna förklaras. Årets promemoria saknar dock analyser av fiskets miljöeffekter, trots larmen från forskare och kustfiskare de senaste åren.
– Havs- och vattenmyndigheten har under året lyft vikten av att minska fisket och SLU Aqua har visat att fisketrycket måste mer än halveras i Bottniska viken för att kustfisket ska kunna få fisk de kommande åren. Den informationen lyser med sin frånvaro i promemorian. Det är tydligt att näringsdepartementet gärna lyfter låga kvoter som problem för kustfisket men samtidigt undviker att nämna att det också är lösningen för fiskbestånden. De är uppenbarligen inte redo att gå emot det storskaliga, industriella foderfisket, trots de enorma konsekvenserna som fisket skapar, säger Beatrice Rindevall.
Faktabladet fokuserar på effekterna för näringen, och menar bland annat att kommissionens kvotförslag rörande västlig sill och torsk kommer leda till ”stora negativa konsekvenser för svenska fiskenäringar”, utan att specificera hur många som berörs eller vad det innebär ekonomiskt.
– Då näringen redan från början är minimal och vi inte haft något större torsk- eller sillfiske i områdena på flera år kan vi inte se att kommissionens förslag – som liknar förra årets – skulle innebära några större förändringar. Den stora frågan är varför promemorian inte lyfter vikten av att minska industrifisket på sill och strömming som just nu slår ut det sista småskaliga fisket längs hela svenska kusten, något som också drabbar fritidsfiskare och skärgårdsbor. Det är tydligt att frågan måste flyttas från ett departement som premierar kortsiktiga ekonomiska intressen, till ett departement som förstår vikten av fungerade ekosystem om det överhuvudtaget ska finnas något fiske i framtiden, säger Konrad Stralka.
Läs vår debattartikel i UNT ”Så kan Östersjön räddas från överfiske”.
Faktaruta: Fyra viktiga punkter för mandatperioden |
Faktaruta: Snabb nedgång bland Östersjöarterna Källa om inget annat anges: Internationella Havsforskningsrådet. |
Nyckelord
Kontakter
Konrad StralkaVerkställande ledamot
Tel:+46 (0)70 750 23 31konrad.stralka@balticwaters2030.orgBeatrice RindevallOmvärldsanalytiker politik och opinionsbildning
Tel:+46 (0)707 14 81 60beatrice.rindevall@balticwaters2030.orgLänkar
Om
BalticWaters är en oberoende stiftelse med ett enda mål: att vårt hav ska leva. Stiftelsen genomför miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till en friskare Östersjö och livskraftiga fiskbestånd.
BalticWaters verkar också för att utveckla och sprida kunskap om havet till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda.
Följ BalticWaters
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BalticWaters
Ny forskning för ett levande hav20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Två forskare har tilldelats medel genom BalticWaters stipendieprogram för forskare i början av karriären. Deras studier har potential att bidra till en levande Östersjö genom att öka kunskapen om våra laxpopulationer och underlätta för införandet av marina skyddade områden. - Det är otroligt glädjande att bli tilldelad BalticWaters stipendium! Effektiva åtgärder i marina skyddsområden är avgörande för Östersjöns återhämtning, men bromsas ofta av rädsla för att inskränka andra staters rättigheter. Stipendiet ger mig möjligheten att utveckla rättslig vägledning för en mer dynamisk tillämpning av regler för marina skyddade områden, säger Niels Krabbe, forskare vid Göteborgs universitet.
Ylva Berg Axell blir ny ordförande för BalticWaters17.3.2025 09:13:20 CET | Pressmeddelande
Ylva Berg Axell har utsetts till ny ordförande för BalticWaters. Hon valdes till ordförande av en enig styrelsen den 14e mars 2025 och efterträder Otto von Arnold, som varit stiftelsens ordförande sen arbetet påbörjades 2020.
En ökad maritim turism är en möjlighet – för kustmiljön och statskassan6.3.2025 08:41:25 CET | Pressmeddelande
Med ett allt varmare klimat väljer många turister att besöka länder norrut och just kusten lockar särskilt. Samtidigt finns det risker med en växande turism eftersom den kan orsaka skada på naturen och problem med färskvattenförsörjningen. I policydokumentet ”En maritim turism på Östersjöns villkor” sammanfattar BalticWaters traineer risker och möjligheter med en ökad turism – och ger rekommendationer framåt.
Nya projekt för ett levande hav19.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
BalticWaters program för forskningsprojekt och förstudier stödjer forskning som kan bidra till kunskapsbaserade beslut för vårt innanhav och i förlängningen en friskare Östersjö. I år delar stiftelsen ut cirka 4 miljoner kronor till totalt fyra projekt som bygger kunskap om Östersjöns nyckelart strömming, och några av innanhavets viktigaste utmaningar – övergödning och klimatförändringarna.
Regeringen har opinionens stöd för en handlingskraftig havspolitik12.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
91 procent av svenskarna tycker att det finns ett samband mellan havets välmående och människans välmående, enligt en undersökning som BalticWaters låtit göra. Ännu fler, 96 procent, svarar att de tycker att ett välmående hav är viktigt. Samtidigt står Östersjön inför utmaningar på grund av överfisket, övergödningen och klimatförändringarna. För att vända utvecklingen behövs en havspolitik som gör skillnad för havet. Kommer vi få se en sådan från regeringen?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum