Svensk Handel

Stölderna inom handeln fortsätter att öka

Dela
Trygghetsbarometern från Svensk Handel visar att andelen butiker som drabbats utav brott ökade under det tredje kvartalet. Totalt uppger nästan varannan handlare att de blivit utsatta för brott under perioden. Nu krävs krafttag för att vända den dystra trenden.

Svensk Handels Säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet, ökar med fem procentenheter jämfört med föregående kvartal och landar på 46 procent.

- Trenden är lika oroväckande som den är tydlig - allt för många handlare utsätts på kontinuerlig basis för stölder, hot och bedrägeriförsök. Nu ser vi att stölderna återigen ökar och många handlare vittnar om att de ser över sina sortiment. Det går helt enkelt inte att ha kvar vissa varor i butik, säger Nina Jelver, tf. säkerhetschef på Svensk Handel.

Många av de stölder som begås inom handeln anmäls aldrig. Ofta beror det på att man inte hittar en misstänkt gärningsperson, men allt för ofta är skälet till en utebliven anmälan att man saknar tilltro till rättssystemet. Handlare vittnar om att polisanmälningar rutinmässigt läggs ned utan någon som helst åtgärd. Under det tredje kvartalet angavs detta som skäl bland 43 procent av de handlare som utsatts för brott.

-  Att ta itu med handelns brottsutsatthet måste ligga högt upp på den kommande regeringens agenda. Det krävs mer resurser och att handlarnas rop på hjälp tas på allvar. Redan nu vet vi att handlare tvingas ändra sortiment, öppettider eller att det till och med går så långt att butiker tvingas lägga ner på grund av brottsutsattheten. Vi vill se en förändring och den kan inte vänta, avslutar Nina Jelver.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Ladda ned bild
Nina Jelver är tf.säkerhetschef på Svensk Handel.
Nina Jelver är tf.säkerhetschef på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Pressinbjudan: E-handelsnavet Kalmar i fokus under Black Week – Svensk Handels VD besöker Nordic Nest den 21 november16.11.2023 10:25:17 CET | Pressinbjudan

Kalmar har de senaste åren vuxit fram som ett av de viktigaste e-handelsnaven i Sverige. Branschen skapar såväl jobb som skatteintäkter och ett exempel på detta är inredningsföretaget Nordic Nest, som nu är en av Kalmars största privata arbetsgivare. Svensk Handel och Kalmar Science Park bjuder in till pressträff i Nordic Nests lokaler på tisdag 21 november kl 14.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum