Industrirådet

Industrins Ekonomiska Råd: Svensk industri i en ny världsordning

Dela
Det råder ett svårtolkat ekonomiskt läge. Det är därför viktigt att se till den långsiktiga utvecklingen. I sin årsrapport, som släpps idag, går Industrins Ekonomiska Råd igenom och kommenterar hur situationen i grunden påverkar vägvalen för svensk industri.

I rapporten konstateras bland annat: 

• Ekonomin befinner sig i ett ovanligt osäkert läge. Många varnar för en löne-pris-spiral och stagflation precis som på 1970-talet

• Förutsättningarna på den globala marknaden har förändrats. Företagen har i ökad utsträckning börjat se över leverantörskedjor och lokalisering av produktion.

• Pandemi och Rysslands fördjupade invasion av Ukraina har förstärkt EU-kommissionens övertygelse om satsningar på en ny industripolitik.

• Därtill ritas den geopolitiska kartan om med ett isolerat Ryssland och där EU bland annat har att respondera mot en aktiv kinesisk industripolitik.

– Vad som händer i omvärlden får alltid konsekvenser för svenska företag och anställda. Vi ska dock inte överdriva den ekonomiska hotbilden. Industriavtalet och den svenska lönebildningsmodellen är utformade för att hantera just den typ av situation som världsekonomin nu befinner sig i, säger Ola Bergström, professor, företagsekonomiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

För mer information 
Ola Bergström, ordförande Industrins Ekonomiska Råd: 031-786 15 44 / ola.bergstrom@handels.gu.se

Hela rapporten kan laddas ner från Industrirådets webbplats www.industriradet.se

Om Industrins Ekonomiska Råd
Industrins Ekonomiska Råd (IER) utses av Industriavtalets parter och består av fristående ekonomer. IER:s uppgift är att ta fram rapporter och utlåtanden på uppdrag av parterna. Ledamöter i IER är:
• Ola Bergström, professor, Göteborgs universitet (ordförande)
• Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Industrirådet
IndustrirådetIndustrirådet är parternas gemensamma plattform för att skapa goda förutsättningar för industrin och dess anställda.

Följ Industrirådet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industrirådet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye