Ny rapport: Dystra siffror om mobbning och trakasserier i byggbranschen
– Att chefer i så hög utsträckning är en del av problemet är djupt oroande och något arbetsgivarna måste ta på allvar. Det här är en trappa som måste städas uppifrån! Säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Byggnads har frågat 3 800 medlemmar om deras upplevelser av den psykosociala arbetsmiljön. Undersökningen frågade även om företagens rutiner och hur man arbetar med organisatorisk och social arbetsmiljö.
Endast 10 procent uppger att deras arbetsgivare uppfyller alla de krav som föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA 2015:4) ställer gällande arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling. Den dåliga regelefterlevnaden får tydliga konsekvenser.
- En tredjedel av de svarande uppger att de sällan eller aldrig har en hälsosam arbetsbelastning.
- 58 % svarar att det förekommit kränkningar på deras arbetsplatser.
- 20 % har utsatts för mobbning varav 10 % det senaste året. För kvinnor är samma siffra 28 % varav 20 % det senaste året.
- 8 av 10 uppger att de inte fått den hjälp och stöd de behöver av sin arbetsgivare när de kränkts eller mobbats.
I en stor majoritet av fallen är chef eller arbetsledare dessutom delaktig i den kränkande särbehandlingen eller mobbningen.
Rutiner gör skillnad
Men undersökningen visar också att företagens rutiner gör stor skillnad. På företag som följer föreskriften är arbetssituationen betydligt bättre, men på företag som inte följer någon del av föreskriften är det i jämförelse:
- 10 gånger större risk att bli mobbad.
- 8 gånger större risk att bli kränkt.
- 3 gånger större risk att du inte får den hjälp du behöver om du blivit utsatt.
– Det här är helt oacceptabla siffror och måste bli en varningsklocka för branschen. Ska vi kunna rekrytera och behålla personal måste den psykosociala arbetsmiljön prioriteras högre! Bristen på kontroller och sanktioner gör att företag som inte tar sitt ansvar helt kan smita under radarn, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Byggnads kräver:
- Inför sanktioner kopplade till föreskriften. Det är idag alldeles för lätt för företag att komma undan sitt ansvar. Föreskriften har nu funnits i sju år och det är dags att gå från mjuka styrmedel och sätta hårt mot hårt. Det måste kosta att bryta mot reglerna.
- Fler kontroller. Precis som den fysiska arbetsmiljön behöver den psykosociala arbetsmiljön inspekteras av oberoende kontrollanter. Ge Arbetsmiljöverket ett uppdrag att göra fler riktade arbetsplatskontroller utifrån föreskriften.
- Öka kunskap om hur kränkande handlingar kan motverkas. Arbetsgivaren har ansvar för att skapa en god psykosocial arbetsmiljö. Företagen måste se till att chefer och arbetsledare har rätt utbildning och arbetssätt för att riskbedöma den psykosociala arbetsmiljön. De ska också involvera skyddsombuden i arbetet.
Byggnads gör arbetsplatsbesök för att granska arbetsmiljön
Under vecka 43 är det den europeiska arbetsmiljöveckan. Under hela veckan kommer Byggnads att göra riktade arbetsplatskontroller med fokus på just den psykosociala arbetsmiljön.
Nyckelord
Kontakter
Gabriel DahlanderPressansvarig
Tel:010-601 10 51gabriel.dahlander@byggnads.seBilder
Dokument
Om
Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.
Följ Byggnads
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Byggnads
Kim Söderström vald till ny förbundsordförande i Byggnads19.11.2024 11:49:42 CET | Pressmeddelande
Kim Söderström har idag valts till ny ordförande för fackförbundet Byggnads. Den 49-årige tidigare betongarbetaren blev känd för allmänheten med sitt uppmärksammade sommarprat i P1. Kim kommer närmast från uppdraget som regionsordförande i Byggnads region GävleDala.
Byggnadsarbetare avlönades som städare – får 300 000 kronor4.11.2024 05:00:00 CET | Pressmeddelande
Ett byggföretag avlönade sin anställde som städare. När han gick till facket blev han dessutom misshandlad och hotad. Nu har fallet avgjorts i Arbetsdomstolen och byggnadsmedlemmen får 300 000 kr i utebliven lön.
Byggnads stämmer irländskt företag på 4 miljoner30.10.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Byggnads stämmer det irländska bolaget ICDS på nära 4 miljoner för brott mot kollektivavtalet. Bolaget har arbetat som underentreprenör vid bygget av nya Slussen i Stockholm och brutit mot övertidsregler samt undanhållit övertidsersättning.
3 av 4 byggnadsarbetare uppger symptom på vibrationsskador – Nu granskar Byggnads över 1 200 arbetsplatser21.10.2024 05:40:00 CEST | Pressmeddelande
Vibrationsskador är Sveriges vanligaste arbetssjukdom och byggbranschen är extra utsatt. Med start idag och en vecka framåt kommer Byggnads besöka över 1 200 arbetsplatser över hela landet för att kontrollera arbetsmiljön.
Ny rapport: Tre av fyra byggnadsarbetare visar symptom på vibrationsskador15.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vibrationsskador är ett växande problem inom byggbranschen. En ny undersökning från Byggnads visar att många arbetstagare utsätts för överdriven exponering för skadliga vibrationer. Många visar dessutom symptom redan i ung ålder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum