Dramaten

Stockholms Internationella Poesifestival firar 25 år på Dramaten

Dela
Författare från Sydkorea, Ukraina, Kongo, Island, Norge och USA strålar samman med svenska poeter, musiker och skådespelare när Dramaten och Tidskriften 20TAL bjuder in till Stockholms Internationella Poesifestival som fyller 25 år. På Lilla scenen den 2–4 december.
Fotokollage. Stockholms Internationella Poesifestival 2022.
Fotokollage. Stockholms Internationella Poesifestival 2022.

Inspirerat av Harry Martinsons diktsamling Dikter om ljus och mörker är årets tema tiden ropar!  Festivalen vill lyfta fram poesins potential att mana till eftertanke, varsamhet och förändring.   

Under de tre dagarna kommer några av vår tids mest intressanta och nyskapande poeter till Sverige för att tala om sina upplevelser av tiden, om att bli till och att upphöra, om förtryck, krig och motstånd, om människans övergrepp på jordens natur och djur, om drömmar och verkligheter. På söndagen har programmet rubriken AKT UNG! – scenen för unga poeter, där aspirerande svenska poeter i åldrarna 16–28 år, som har valts ut av 20TALs jury, framför sina dikter i ett stort sammanhang. AKT UNG! firar 10 år och här har många av Sveriges nya yngre poeter framträtt med sina första alster.

Alla dikter framförs på originalspråk, vilka sedan tolkas på svenska av skådespelare från Dramaten. Medverkar gör bland andra Stina Ekblad och Joel Valois. Texterna projiceras även på engelska på digitala skärmar.

Inledning och introduktion av Madeleine Grive, konstnärlig ledare Stockholms Internationella Poesifestival.

Ur festivalprogrammet

Fredag 2 december, kl. 19.00-22.00
Kim Hyesoon (Sydkorea) och Stina Ekblad
Johannes Göransson (USA/Sverige) och Helena Boberg
Årets Mare Kandre-pris* delas ut
Fiston Mwanza Mujila (Kongo/Österrike) och jazzmusikerna Per Texas Johansson och Petter Eldh.

Lördag 3 december, kl 13.00-15.30
Samtal: Tolka din diktvärld. Tre översättare i samtal med Kim Hyesoon.
Medverkande: Kim Hyesoon, Don Mee Choi, Andjeas Ejiksson och Jennifer Hayashida. Moderator: Yukiko Duke.
Samtal: tiden ropar! – om poesins potential som förändrande kraft
Medverkande: Sjón, Kateryna Kalytko, Halyna Kruk, m fl.

Lördag 3 december, kl. 19.00-22.00
Ann Jäderlund (Sverige)
Sjón (Island)
Juliane Rui (Norge) och Joel Valios
Don Mee Choi (Sydkorea/USA) m.fl.

Söndag 4 december, kl 16.00-19.00
AKT UNG! – scenen för unga poeter. Med gästpoeter och musiker.

Bakom festivalen står Tidskriften 20TAL, om litteratur, konst och samtidsdebatt, som bytt namn efter varje decennium sedan den började ges ut under namnet 80TAL. Tidningen startades av bland andra Madeleine Grive.

Stockholms Poesifestival grundades 1997 på Elverket av 20TALs chefredaktör Madeleine Grive i samarbete med Dramatens dåvarande ledning. Festivalen invigdes av Tomas Tranströmer. Med den längsta tändsticka som kunde hittas tände Tranströmer ljuset för festivalen, som började fladdra till Fläskkvartettens musik. 25 av Nordens främsta författare framträdde, däribland Inger Christensen, Pia Tafdrup, Eldrid Lunden, Steinar Opstad och Gro Dahle.

*Mare Kandre-priset är ett svenskt litteraturpris som delas ut årligen på Stockholms Internationella Poesifestival. Priset instiftades till minne av författaren Mare Kandre (1962–2005) som ett samarbete mellan tidskriften 20TAL och Kandres familj. Priset går till en författare som skriver i Mare Kandres anda och utdelades första gången 2006.

Med reservation för eventuella ändringar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotokollage. Stockholms Internationella Poesifestival 2022.
Fotokollage. Stockholms Internationella Poesifestival 2022.
Ladda ned bild
Madeleine Grive. Foto: Viktor Aronsson.
Madeleine Grive. Foto: Viktor Aronsson.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

Det är inte kört – en kväll om gängvåld bland unga14.5.2024 08:48:03 CEST | Pressmeddelande

I ett samarbete mellan Dramaten, Fryshuset, The Non-Violence Project, Rätt kurva/Polisen och Beredskapslyftet arrangeras en kväll av reflektion och handling för att stoppa gängvåldet bland unga. Kvällen inleds med föreställningen Klipp han, med Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush i rollerna. Därefter blir det panelsamtal med bland andra Carin Götblad, polismästare vid NOA och Amir Rostami, professor i kriminologi. Det är inte kört på Stora scenen den 24 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye