Konsumentguiden

Så sparar du pengar på dina vardagliga utgifter

Dela
Dagens ekonomiska situation sätter stor press på konsumenten att fatta ett antal viktiga beslut rörande vardagsutgifter och boendekostnader. Bara i år har kostnaden för räntor, livsmedel, el och drivmedel ökat med ca 80 000 kr för en genomsnittlig tvåbarnsfamilj. Med Konsumentguidens applikationer får du en snabb överblick över hur du kan spara tusentals kronor per år på dina vardagliga utgifter.

Inflation och räntehöjningar påverkar matpriserna

Inflationen har ökat kraftigt runt om i världen vilket gjort att priserna på råvaror och drivmedel ökat markant. Detta i sin tur påverkar även livsmedelspriserna negativt och vi ser idag hur ett flertal matvaror ökat med över 30% på bara några månader vilket är den största prisökningen på 47 år enligt OECD.

Även räntehöjningarna gör att konsumenterna får mindre kvar i plånboken varje månad. Konsumtionstakten minskar och man tvingas se över sin ekonomi och göra prioriteringar och hushålla med sina utgifter.

Exempel på ökade matpriser enligt Matpriskollen.se:

Nötfärs 18%, Kyckling 24%, Ost 32%, Vispgrädde 35%, Mellanmjölk 35%, Bregott 36%, Kaffe 37%, Yoghurt 40%, Margarin 45%.

Elpriserna skenar – kan bli tre gånger så hög elnota i vinter jämfört med förra året

Kriget i Ukraina och höga gaspriser spär på de skenande elpriserna och vi ser ut att gå mot en vinter med tre gånger så höga elpriser i jämförelse med förra årets toppnoteringar.

- Du som är villaägare bör därför se över ditt uppvärmningssystem samt eventuella åtgärder som kan göras för att hålla nere uppvärmningskostnaderna. Detta kan exempelvis röra sig om att extraisolera vinden, tilläggsisolera huset som helhet eller att utvärdera behovet av en luftvärmepump, säger Stefan Sällberg som är utvecklingsansvarig på Konsumentguiden.se

Det finns även andra enklare tips du kan använda dig av, såsom att byta ut dina gamla glödlampor mot LED-lampor. Med hjälp av Konsumentguidens energikalkylator kan du enkelt se hur mycket pengar du sparar med denna åtgärd.

Vardagsutgifterna – här finns det mycket pengar att spara

Ett av de områden där det finns mest pengar att spara är dina vardagsutgifter. Till dessa räknas bland annat uteluncher, fika, cigaretter och snus, alkohol/fest/afterwork, godis och snacks, middagar på restaurang etc.

- Många blir förvånade över hur mycket man kan spara genom att göra små förändringar i sin vardag. Bara genom att ta med egen lunch en dag i veckan kan du spara över 5 000 kr om året, säger Stefan Sällberg som utvecklat Konsumentguidens Sparometer. Applikationen visar med ett par klick hur mycket du kan spara på att dra ner på några av dina vardagliga utgifter.

Vad du som konsument kan göra

Det finns självklart en hel del andra saker man bör gå igenom när man genomlyser sin ekonomiska situation. Ett par luncher mindre i veckan tillsammans med att dra ner på tobak eller alkohol ger en bra besparing för hushållskassan.

Här följer ett antal punkter som hjälper dig minska dina utgifter.

  • Har det gått fem år sedan du köpte din bostad kan du värdera om den.
  • Se över abonnemang såsom streamingtjänster, bredband mm.
  • Dra ner på uteluncher, middagar på krogen och fika.
  • Handla mycket torrvaror (pasta, ris, havregryn) som generellt är billigare.
  • Samla dina försäkringar.
  • Behöver du verkligen använda bilen?
  • Samla eller betala av dyra konsumtionslån.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Konsumentguiden är en konsumentupplysningstjänst som sedan 2005 hjälpt hundratusentals konsumenter jämföra och spara pengar på allt från mobilabonnemang, tv-abonnemang, bredband, elpriser till när du behöver låna pengar.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye