Stockholms stad

Årets rektor satsar på demokrati och delaktighet

Dela
Fredrik Boström på Rålambshovsskolan får priset ”Årets rektor på grundskolan”. Juryn i Stockholms stad hyllar honom som ”en självklar och demokratisk ledare som skapar delaktighet och får medarbetare att växa och utvecklas”.
Fredrik Boström Foto: Pelle Mårtenson
Fredrik Boström Foto: Pelle Mårtenson

Fredrik Boström gläds åt utmärkelsen men vill samtidigt hylla andra.   

 - Stockholm är en stor stad och här arbetar många bra rektorer. Jag känner mig ödmjuk. Det finns många rektorer att välja bland. 

Popcorn, möten och en modig förebild

I Fredriks ledarskap ryms bland annat en popcornmaskin som ökar trivseln bland kollegorna och gemensam APT (arbetsplatsträff) för alla 65 medarbetare på Rålambshovsskolan.  

- Popcornmaskinen i personalrummet är en rolig grej som vi använder då och då. Att ha gemensam APT med alla medarbetare är ett medvetet val för att alla yrkesgrupper ska känna att de tillhör samma skola. Det stärker oss. Skolsköterska, vaktmästare, lärarna och alla andra tar del av varandras tankar. Att jag får den här utmärkelsen är lika mycket mina medarbetares förtjänst som min.     

Fredrik Boström började arbeta som lärare 2001. Bara fyra år senare fick han som 31-åring sin första tjänst som skolledare.  

 - Jag var en relativt färsk lärare men min dåvarande chef Jörgen Rüdeberg var modig och vågade satsa på mig som biträdande rektor. Han är också den som mest präglat mig i min skolledarroll. Att vara professionell med hjärta är nog det som bäst sammanfattar det hela. Jag försöker arbeta på samma sätt.  

Fredrik Boström växte upp utanför Umeå. Han är utbildad på Lärarhögskolan i Umeå och har gått rektorsprogrammet på Uppsala Universitet. Fredrik har bland annat arbetat som rektor i Sollentuna och i Hässelby/Vällingby. Sedan år 2019 är han rektor på Rålambshovsskolan 

Motivering

Fredrik har på ett föredömligt sätt utvecklat flera skolor istaden i olika typer av socioekonomisk kontext. I sitt nuvarande rektorsuppdrag på Rålambshovsskolan har Fredrik utvecklat en förutsägbar lärande organisation med mycket tydligt fokuspå systematiskt kvalitetsarbete och undervisningsnära frågor. Fredrik har byggt en förebildsskola när det gäller digitalisering och internationalisering och varit stödjande för andra skolor i detta arbete under pandemin. Fredrik är en självklar och demokratisk ledare som skapar delaktighet och får medarbetare att växa och utvecklas. 

Fakta om utmärkelsen  

Stockholms stad delar ut utmärkelser till årets lärare, årets lärarlag, årets rektorer och årets biträdande rektorer. Prisutdelningen ägde rum på konferensen Leda lärande.   

Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef. Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Lee Orberson, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.   

Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. Årets prissumma till Årets lärare, Årets rektor och Årets biträdande rektor är 10 000 kronor och ska användas till professionsutveckling. 

Siffror om lärare och rektorer

Ungefär 9 200 personer är anställda som lärare inom utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.  

Det finns cirka 7 100 lärare i Stockholms stads kommunala grundskolor.   

Det finns cirka 1 600 lärare i Stockholm stads kommunala gymnasier.   

Det finns cirka 130 rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.   

Det finns 26 rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.

Kontakt

Fredrik Boström, 0761-20 87 01 och fredrik.bostrom@edu.stockholm.se 

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Fredrik Boström Foto: Pelle Mårtenson
Fredrik Boström Foto: Pelle Mårtenson
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Halva Östermalmstorg är klart – upprustningen blir färdig i augusti 202517.12.2024 14:12:39 CET | Pressmeddelande

Upprustningen av Östermalmstorg går som planerat och halva torget är nu färdigt. Projektet omfattar även torgets lokala gator samt delar av Nybrogatan, Sibyllegatan och Storgatan och totalt är cirka hälften av alla ytor som ska rustas upp klara. Arbeten pågår med att färdigställa fler delar. I slutet av augusti 2025 planeras hela projektet vara klart och Östermalmstorg ha förnyats till ett levande, tryggt och tillgängligt stadstorg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye