If Skadeförsäkring

Mindre än en tredjedel av svenskarna vet var närmaste hjärtstartare finns

Dela
Sju av tio hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet. Forskning visar att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande för att överleva ett plötsligt hjärtstopp. Ändå vet mindre än en av tre svenskar var närmaste hjärtstartare finns där de bor, enligt en ny Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden, Philips och försäkringsbolaget If.
Hjärt-Lungfonden har tillsammans med försäkringsbolaget If och hälsoteknikföretaget Philips startat samarbetet Hjärtsäkrat grannskap.
Hjärt-Lungfonden har tillsammans med försäkringsbolaget If och hälsoteknikföretaget Philips startat samarbetet Hjärtsäkrat grannskap.

– Det behövs fler hjärtstartare i Sveriges bostadsområden, men undersökningen visar också att vi behöver synliggöra de som finns. De behöver placeras utomhus och registreras hos hjärtstartarregistret så att SOS alarm, SMS-livräddare och folk i omgivningen kan använda hjärtstartarna och rädda liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

När någon drabbas av hjärtstopp är det avgörande att snabbt få en hjärtstartare på plats. De flesta hjärtstopp sker i hemmet, och därför är det viktigt att så många som möjligt vet vart de ska springa om någon i närheten drabbas. Sifo har därför på uppdrag av Hjärt-Lungfonden, If och Philips frågat 1 000 svenskar huruvida de vet var närmaste hjärtstartare finns.

Svaret är oroande. Färre än en av tre svenskar (31 procent) vet var närmaste hjärtstartare finns i sitt eget bostadsområde.

Trots en snabb spridning av hjärtstartare i samhället har antalet räddade liv inte ökat de senaste tio åren. Under den senaste femårsperioden har antalet hjärtstartare som finns registrerade i hjärtstartarregistret ökat med cirka en fjärdedel, idag finns ca 19 000 registrerade hjärtstartare. Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus. Endast cirka 600 överlever.

– Med forskning och modern teknik finns förutsättningarna för att rädda fler liv. Nu behöver vi kraftsamla och engagera människor att göra en aktiv insats genom att starta lokala insamlingar för att köpa hjärtstartare till sina bostadsområden, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfonden har tillsammans med försäkringsbolaget If och hälsoteknikföretaget Philips startat samarbetet Hjärtsäkrat grannskap. Målet är att öka antalet hjärtstartare i landets bostadsområden genom att göra det möjligt för människor att starta insamlingar och gemensamt köpa hjärtstartare till sina bostadsområden.

Om Sifoundersökningen

Den webbaserade undersökningen genomfördes av Sifo under september 2022. 1 000 svenskar svarade på frågan, med följande resultat:

Vet du var närmaste hjärtstartare finns där du bor?

Ja: 31 procent.

Nej/vet ej: 69procent.

Fakta Hjärtsäkrat Grannskap

Hjärtsäkrat Grannskap är ett samarbete mellan Hjärt-Lungfonden, If Skadeförsäkring och hälsoteknikföretaget Philips som ska bidra till att fler människor räddas vid plötsligt hjärtstopp.

Samarbetets mål är att öka antalet hjärtstartare där människor bor. Genom att underlätta för allmänheten att gå ihop och gemensamt kunna köpa en hjärtstartare till sitt bostadsområde kommer fler liv att räddas.

Alla insamlingar startas på hjartsakratgrannskap.se. I paketet som köps ingår en Philips hjärtstartare med skåp och service. Vilket levereras till bostadsområdet och köparen registrerar den hos hjartstartarregistret. På så sätt kan SOS alarm, SMS-livräddare och folk i omgivningen ta del av var hjärtstartare finns.

Hjärtsäkrat grannskap vill även få fler att våga ingripa vid ett hjärtstopp och att fler lär sig hjärt-lungräddning.

Så här fungerar det:

Välj ett hjärtstartarpaket och skapa en insamlingssida på hjartsakratgrannskap.se

Prata med personer, grannar och företag i ditt närområde och sprid insamlingen i sociala medier. Försök att få så många som möjligt att delta i insamlingen.

Om du inte samlar in hela beloppet kan du förlänga din insamlingsperiod, eller välja att återbetala de pengar som samlats in.

Länk till karta över Sveriges registrerade hjärtstartare här

Bilder:

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Philips hjärtstartare

Pressbild på hjärt-lungräddning med hjärtstartare

Anna-Carin Strandberg, VD Philips AB, Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden, Morten Thorsrud, VD och koncernchef, If

Hjärt-lungräddning i sex steg

För mer information, kontakta gärna:

Daniel Edelsvärd-Wallerman, presskontakt på Hjärt-Lungfonden, telefon 070-854 42 35,

e-post daniel.edelsvard@hjart-lungfonden.se

Så används en Philips hjärtstartare

Philips hjärtstartare är enkel att använda. Hjärtstartaren ger instruktioner när den öppnas, både via en röst samt via bilder.

1. Tryck på den gröna På/Av-knappen, som aktiverar röstinstruktioner och visuella ikoner.

2. Hjärtstartaren kommer att ge instruktioner om hur elektroderna placeras på den drabbade enligt anvisningarna.

3. När elektroderna är fästa kommer enheten uppmana till att trycka på den orange stötknappen.

Det är viktigt att avlägsna sig från personen när hjärtstartaren säger det.

Fakta: Så räddar du liv med hjärt-lungräddning (Källa: Hjärt-Lungfonden)

1. Undersök: Kontrollera andningen och leta efter livstecken.

2. Larma: Om personen andas onormalt eller inte alls: ropa på hjälp och larma 112. Larmoperatören ger instruktioner för hur du ska göra hjärt-lungräddning.

3. Bröstkompressioner: Placera dina händer på varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger – cirka två gånger per sekund – och släpp upp bröstkorgen mellan kompressionerna.

4. Inblåsningar: Öppna luftvägarna: lägg en hand på pannan, lyft upp hakan med två fingrar och knip om näsan. Ge två inblåsningar och varva med kompressioner tills du blir avlöst.

5. Hjärtstartare: Om hjärtstartare finns: starta den och följ instruktionerna. Rör inte patienten när du trycker på knappen för att ge en strömstöt.

6. Gå en kurs i hjärt-lungräddning, så att du är förberedd och kan hjälpa andra om ett hjärtstopp inträffar.

Fakta om plötsligt hjärtstopp (Källa: Hjärt-Lungfonden)

Plötsligt hjärtstopp är: När hjärtat av oväntad anledning plötsligt stannar.

Symtom: Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet och saknar puls och normal andning. Onormal andning (ytliga, långsamma, snarkande andetag) kan förekomma, men förmår inte syresätta blodet.

Drabbade i siffror: Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp. Sedan millennieskiftet har antalet personer i Sverige som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från 110 till över 600 räddade liv och har legat relativt stabilt de senaste tio åren. Det motsvarar fortfarande att en person dör av plötsligt hjärtstopp varje timme.

Tiden är dyrbar: Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns.

Forskningsframgångar: Forskning visar att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har mer än dubbelt så stor chans att överleva. Därför är allmänhetens insats avgörande. Forskning har visat att i de fall som en hjärtstartare används inom de första minuterna kan så många som sju av tio överleva. Forskningens utmaningar: hitta mekanismerna och orsakerna bakom hjärtstopp, utveckla undersökningsmetoder för att hitta personer som är i riskzonen för hjärtstopp och utveckla ännu bättre metoder att vårda hjärtstoppspatienter så att hjärnans funktioner räddas.

Hjärt-Lungfondens visionära forskningsmål: är att du som råkar ut för hjärtstopp ska överleva och inte få hjärnskador. Fler kan klara livhanken om omhändertagandet i akutfasen och behandlingen utvecklas. Forskningen syftar även till att förebygga att du drabbas av hjärtstopp.

Finansiering: Som största fristående finansiär av hjärt- och lungforskning stödjer Hjärt-Lungfonden löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus. Hjärt-Lungfonden får varje år ansökningar om forskningsanslag för cirka 2 miljarder kronor och delar varje år ut omkring 300 miljoner kronor till forskning om hjärt- och lungsjukdom.

Om Hjärt-Lungfondens arbete: www.hjart-lungfonden.se

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och i dag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

Om Philips: www.philips.se

Philips är ett ledande hälsoteknikföretag fokuserat på att förbättra människors hälsa – från hälsosamt liv och prevention, till diagnos, behandling och hemvård. Genom att utnyttja avancerad teknologi och djupgående kliniska kunskaper samt konsumentförståelse samarbetar Philips med kunder för att leverera integrerade lösningar och åstadkomma förbättrad patientupplevelse, bättre hälsoresultat, förbättrad personalupplevelse och lägre vårdkostnader.

Om Dahl Medical AB: www.dahlmedical.se

Dahl Medical AB är Nordens största distributör av publika hjärtstartare. Bolaget grundades 1994 och har sedan start fokuserat på människors säkerhet och hälsa genom distribution av hjärtstartare och första hjälpen-produkter från världens ledande varumärken, samt utbildningar inom hjärt-lungräddning (HLR) och första hjälpen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hjärt-Lungfonden har tillsammans med försäkringsbolaget If och hälsoteknikföretaget Philips startat samarbetet Hjärtsäkrat grannskap.
Hjärt-Lungfonden har tillsammans med försäkringsbolaget If och hälsoteknikföretaget Philips startat samarbetet Hjärtsäkrat grannskap.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Ny nordisk undersökning bland 4 000 personer bekräftar oroande ökning av stress14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny nordisk undersökning från försäkringsbolaget If visar att stressen sprider sig i hela Norden. 51 procent av befolkningen i Norden upplever att deras arbetsförmåga har påverkats negativt av stress. ”Vi ser tydliga paralleller mellan den upplevda stressnivån och sjukskrivningstalen. Utvecklingen går åt fel håll”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

If presents record-high growth and large interest in personal health7.5.2024 08:54:14 CEST | Pressmeddelande

“Today, If presents the highest topline growth yet for the first quarter (7.6%). We improved our profit before taxes (6.5%), supported by strong investment return. Personal insurance is growing the fastest, but even more encouraging is the steady growth in all business areas. Wide growth demonstrates the strength of our geographical footprint and diversified portfolio. The impact of the severe Nordic winter we’ve experienced this year weights down the combined ratio, but the underlying performance is strong”, If’s CEO Morten Thorsrud comments when presenting the results of the first quarter of 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye