Svenska Cykelförbundet

Anna Beck har laddat på hemmaplan inför intressant och tufft ban-VM i Frankrike

Dela
Efter Gustav Johanssons succé med sjundeplatsen i poängloppet på fredagskvällen åker i dag måndag nästa svenska bancyklist till Parisförorten Saint-Quentin-en-Yvelines för att tävla i VM. Det är paracykelsstjärnan Anna Beck, som har fokus på lördagens 3000 meter förföljelselopp.
Anna Beck har haft en väldigt bra säsong, förutom att hon åkte på covid just innan världscup och VM i Kanada – med bland annat flera topplaceringar på världscupen i tempo och här dubbla EM-guld.
Anna Beck har haft en väldigt bra säsong, förutom att hon åkte på covid just innan världscup och VM i Kanada – med bland annat flera topplaceringar på världscupen i tempo och här dubbla EM-guld.

Anna Beck hade länge en mycket bra säsong när det gäller landsväg med bra placeringar i världscupen – i synnerhet i tempo – och så dubbla EM-guld. Sedan fanns det två världsmästartröjor att försvara inför VM, men Anna missade mästerskapet i Kanada på grund av covid.

Nu fick Anna hyfsat tidigt kvitto på att hon hade återhämtat sig och kunde börja ladda upp inför på VM i bana. Det har inte funnits några tillgängliga tävlingar i bana att kolla formen så det är oklart hur Anna ligger till inför VM i förhållande till motståndet.

Hur känns det just innan du tar planet till Paris efter ytterligare ett miniläger på velodromen i Falun?

”Jag har haft ett bra sista läger inför VM; har slipat på viktiga detaljer och det känns som att formen är på ingång. Hoppas den är på topp och att jag får ut allt under loppen nästa vecka…”

Hur har du tränat du i Falun?

”Väldigt olika. Det är teknikträning i olika varianter och sedan är det mycket att hålla fart. Falun har införskaffat en pace-moppe (elmototorcykel), vilket har varit bra för att få in farten i kroppen. Faluns velodrom är kortare än den jag tävlar på så det är lite annorlunda när jag kommer på stor bana. Inte lika branta kurvor och lättare att hålla linje.”

Hemma i Kil har Anna varvat tempocykel distans ute med Zwift och rulle. Sedan har hon pendlat till Falun för att få träning på velodromen, men ingenting på stor bana.

”Det har gått enligt plan. Jag och Mattias Reck har fått gjort en del anpassningar efter hur kroppen känns vilket har funkat bra. Så jag hoppas på är att formen finns där 22 oktober i förhoppningsvis två trekilometerslopp. Förföljelseloppet är det jag satsar på.”

Då finns de bästa paracyklisterna i världen med i Saint-Quentin-en-Yvelines, som är en rätt ny förort till Paris. På Paralympics i Tokyo hade bredden på toppen blivit extremt tuff i bana.

Till VM saknas bara en vass kinesiska gentemot det gänget. Australiensiskan Paige Greco ter sig som storfavorit med amerikanskan Clara Brown som främsta utmanare. Sedan lurar ett par cyklister, som Anna och hennes ständiga tuffa tempomotståndare Keiko Sugiura, brittiskan Daphne Schrager och Vanesssa Laws från Tyskland.

”Det är stenhårt på bana där australiensiskan kom till Tokyo och slog världsrekordet med tio sekunder. Hon blir tuffast även nu. Mitt mål är ju att vara topp fyra i försöken och sedan ta det från där.”

Torsdagens grenar är mest ett sätt att komma in i banan och få upp farten. Anna är en av världens absolut bästa tempocyklister i WC3-klassen, på bana är det en större utmaning då flera av de grenar som är med på VM är sprint.

”Det kvittar hur mycket jag tar i så är jag aldrig snabb i starten. I de finalerna som jag har kört har jag varit långsam ut, sedan hållit farten och försökt tugga ikapp på slutet. Det hade inte varit fel med 4000 meter för mig”, säger Anna Beck med ett distansfyllt skratt.

Men 200 meter flygande, som är en av grenarna Anna kör på torsdagen, finns förhoppning om ett bra resultat.

”Eftersom jag har visst antal varv på mig att bygga fart så får jag försöka bygga så mycket fart att det räcker så långt som möjligt.”

Sedan har svensklägret kommit fram till att stryka scratchloppet på fredagen för att ha pigga ben till lördagsmorgonens så viktiga försök på 3000 förföljelse.

Vad är det som gör att det är kul med bana?

”Jag gillar verkligen de här småsakerna som gör att jag blir bättre. Gillar att dela upp loppet och hitta detaljerna. Känslan att få ett lopp där allt stämmer och verkligen känna att man kan ligga på och trycka är fantastisk. Jag har två två-tre sådana lopp någonsin på 3000 meter.”

Är du taggad just nu?

”Jag tycker att det ska bli JÄTTEROLIGT att få komma i väg. Jag skulle ju sluta efter Tokyo. Nu när jag bestämde mig för att fortsätta har jag liksom extra glädje inför varje race. Jag ser fram emot VM supermycket, ska bli superkul – och så hoppas jag på en bra dag på lördag så jag kan vara med och fajtas.”

Anna Becks program under VM i bana 2022:

Torsdag 20 oktober 9.00: 200 meter med flygande start.
Torsdag 20 oktober 13.30: 500 meter tempo.
Lördag 22 oktober 09.00: 3 kilometer individuellt förföljelselopp försök.
Lördag 22 oktober 20.00: 3 kilometer individuellt förföljelselopp final och match om bronset (om Anna är topp fyra i försöken).

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté (fria för publicering, ange cred)

Bilder

Anna Beck har haft en väldigt bra säsong, förutom att hon åkte på covid just innan världscup och VM i Kanada – med bland annat flera topplaceringar på världscupen i tempo och här dubbla EM-guld.
Anna Beck har haft en väldigt bra säsong, förutom att hon åkte på covid just innan världscup och VM i Kanada – med bland annat flera topplaceringar på världscupen i tempo och här dubbla EM-guld.
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Lidl-Treks utvecklingslag nästa för Jakob Söderqvist – men behåller trygg bas i Falun24.10.2023 17:16:45 CEST | Pressmeddelande

Jakob Söderqvist är MTB-cyklisten som slog igenom stort på landsväg under 2023. Nästa år blir det minst sagt landsväg fullt ut för 20-åringen. Han är klar för Lidl-Trek Development Team och Mattias Reck blir ansvarig tränare. Men Jakob kommer att ha kvar den trygga basen i Falun även i vinter. ”Jag är precis där jag vill med min cykling och trivs faktiskt på isiga vintervägar”, säger Söderqvist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye