Ledamöterna till G20: Höj klimatmålen inför COP27
-
EU bör visa ledarskap genom att höja sitt utsläppsminskningsmål för 2030
-
Rysslands krig i Ukraina visar vikten av en snabb omställning av det globala energisystemet
-
Respektera det årliga klimatfinansieringsmålet på 100 miljarder US-dollar och börja utbetalningarna 2022
-
EU är den största bidragsgivaren till klimatfinansiering i utvecklingsländer
På torsdagen antog parlamentet en resolution om sina krav inför FN:s klimatkonferens COP27 i Egypten den 6–18 november. Europaparlamentets ledamöter menar att klimatet och den biologiska mångfalden är bland de viktigaste utmaningar mänskligheten står inför. De är oroade över FN:s miljöprograms rapport från 2021 om utsläppsklyftan, där det står att även om ambitiösare klimatmål för 2030 genomförs nationellt, är världen på väg mot en temperaturökning på 2,7 grader, vilket är långt över Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till långt under 2 grader och eftersträva 1,5 grader.
I resolutionen sägs att Rysslands krig mot Ukraina och dess följder har gjort det än mer angeläget att snabbt ställa om det globala energisystemet. Det varnas för att snabba insatser måste till under detta årtionde, samtidigt som många långsiktiga åtaganden om nettonollutsläpp är tvetydiga och saknar insyn.
G20 och EU måste höja sina klimatmål för 2030
Ledamöterna framhåller att EU kommer att minska utsläppen av växthusgaser med mer än 55 procent om parlamentets ståndpunkter om EU:s 55%-paket och RePowerEU-planen antas. De uppmanar EU och G20-länderna att visa ledarskap och fastställa ännu ambitiösare mål för att minska utsläppen inför COP27. EU och övriga länder bör också i enlighet med detta justera sina nationellt fastställda bidrag.
Klimatpengar till utvecklingsländer
Resolutionen påminner om att EU ger mest pengar av alla till klimatfinansiering och uppmanar industriländerna att se till att löftet om 100 miljarder US-dollar till utvecklingsländerna infrias, och att pengar börjar betalas ut redan 2022 och att man i snitt satsar 100 miljarder US-dollar varje år under perioden 2020-2025. Ledamöterna tar också upp var parlamentet står i frågan om gränsjusteringsmekanismen för koldioxid (CBAM), enligt vilken unionen bör finansiera de minst utvecklade ländernas insatser för att fasa ut fossila bränslen från deras tillverkningsindustrier med ett årligt belopp som minst motsvarar intäkterna från försäljningen av CBAM-certifikat.
Parlamentet välkomnar Glasgowdialogen om förlust och skada. Den är tänkt att främst handla om att stödja utvecklingsländerna ekonomiskt, att tydligt prioritera bidrag framför lån, samt att avvärja, minimera och ta itu med förluster och skador som klimatförändringarna orsakar.
Resolutionen antogs genom handuppräckning.
Bakgrund
En delegation från parlamentet kommer att delta i COP27 den 14–18 november.
Parlamentet är med och stiftar EU:s energi- och klimatlagar för att uppfylla Parisavtalet. Innan EU kan ingå internationella avtal måste parlamentet ge sitt godkännande.
Parlamentet har verkat för en ambitiösare EU-lagstiftning om klimat och biologisk mångfald och utlyste klimatnödläge den 28 november 2019. I juni 2021 antog parlamentet EU:s klimatlag som ska se till att målet om ett klimatneutralt EU senast 2050 ska bli bindande för EU och medlemsländerna. Detta mål är ett politiskt åtagande i den så kallade gröna given, EU:s miljösatsning. Parlamentet förhandlar för närvarande med EU-länderna om det så kallade 55 %-paketet. Syftet med det är att EU ska nå detta högre ställda mål senast 2030.
Kontakter
Tiia MustonenPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:08-562 444 54Tel:0709-989 627tiia.mustonen@ep.europa.euViktor AlmqvistPressansvarig, Europaparlamentets presstjänst i Bryssel
Tel:(+32) 2 28 31834Tel:(+32) 470 88 29 42viktor.almqvist@ep.europa.euTherese DomischPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:0709-989 606therese.domisch@ep.europa.euOm

Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm
08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv
Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.
Följ Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet
Påminnelse: Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen25.3.2025 14:39:10 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Undersökning bekräftar att Europas befolkning vill att EU ska skydda dem25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
74 % av EU-medborgarna tycker att deras land har gynnats av EU-medlemskapet 66 % av befolkningen i EU vill att EU ska spela en större roll för att skydda dem mot globala kriser och säkerhetsrisker Försvar, säkerhet och konkurrenskraft anses vara de viktigaste politiska prioriteringarna Nio av tio (89 %) tillfrågade anser att EU:s medlemsländer bör agera mer enat för att möta dagens globala utmaningar
Påminnelse: Pressresa till Bryssel i maj17.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Säkerheten, konkurrenskraften och klimatkrisen. Europa står inför utmaningar utan motstycke. Nu kan du som yrkesverksam journalist ansöka om resestipendium för en pressresa till Europaparlamentet i Bryssel den 20-22 maj som ger en inblick i de pågående diskussionerna, förhandlingarna och utmaningarna.
”Vi har inte råd att förlita oss på att andra ska hålla oss säkra”, säger Europaparlamentets talman till EU:s ledare6.3.2025 14:40:11 CET | Pressmeddelande
Vid Europeiska rådets möte i Bryssel försäkrade Europaparlamentets talman Roberta Metsola ledarna om att parlamentet kan agera snabbt och effektivt för att möta dagens enorma säkerhetsutmaningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum