Upplands Väsby kommun

Naturen en räddning under pandemin

Dela
Väsbybor visar på ett stort engagemang för naturen som rekreationsområde. Upplands Väsby kommun fick många svar på enkäten om naturens betydelse.
Sandakärret i Sandaskogen är ett av Väsbys populära naturområden. Fler naturområden går att hitta via länken till naturkartan.
Sandakärret i Sandaskogen är ett av Väsbys populära naturområden. Fler naturområden går att hitta via länken till naturkartan.

Upplands Väsby genomförde under pandemin en besökarundersökning i åtta av kommunens naturområden. Tack vare närmare 500 svar från naturbesökare har Upplands Väsby kommun nu fått en bra bild av Väsbybornas syn på naturen. Ett syfte med undersökningen var att få veta vad naturen haft för betydelse under pandemin.

”Mycket, naturen ger lugn och återhämtning i en stressig värld”, svarar en av besökarna.

En annan skriver: ”Det har varit min räddning! Tack vare att jag kunnat ta mig ut i naturen så har jag lyckats hålla mitt välmående uppe.”

En övervägande majoritet av de svarande ser sig själva som vana vid att vistas i naturen.

– Det är naturligtvis en utmaning för oss att få ännu fler ovana besökare att hitta ut till naturen. Den är ju så viktig för en god folkhälsa. Överlag ger undersökningen oss ett bra underlag att arbeta vidare med, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

På frågan om vilka upplevelser som är viktigast hamnar ”naturkänslan” i topp, med innebörden att kunna träda in i en annan värld med dofter, fågelkvitter, lugn och ro. Det vanligaste syftet med naturbesöket är motion, avkoppling och hundpromenader.

Många besökare har uppgett att de förväntar sig markerade stigar för vandring, tystnad och en känsla av avskildhet. Besökare stör sig främst på när det förekommer nedskräpning, trafikbuller eller bristande underhåll av friluftsanordningar.

– Det är otroligt viktigt för oss att få in besökarnas åsikter om naturen. Vi vill veta vad vi kan göra bättre. Det faktum att så många ville delta i undersökningen visar att naturen betyder mycket för Väsbybor, säger kommunens naturförvaltare Henrik de Joussineau.

Det var en jämn fördelning mellan kvinnor och män i undersökningen. Många har också passat på att lämna synpunkter och förslag på åtgärder. Den listan är lång och kommer att finnas med i kommunens fortsatta arbete med Väsbys naturområden.

FAKTA: Naturundersökningen

Upplands Väsbys undersökning ingår i den regionala rapporten Besöksundersökning i Stockholms läns natur 2021. Undersökningen genomfördes av Länsstyrelsen Stockholm i samarbete med Upplands Väsby kommun och ytterligare 15 förvaltare.

Det regionala resultatet visar på att naturen haft stor betydelse för de svarande under coronapandemin. Många lyfter fram att naturen haft en avgörande roll för välmående, bland annat som ett sätt att komma hemifrån men också som en avkopplande kraft under pandemin.

Undersökningen i Upplands Väsby genomfördes via en QR̶kod som fanns placerad på åtta platser; Apoteksskogen, Eggeby fornpark, Norra Törnskogen naturreservat, Runbyskogen, Råbäcksskogen, Sandaskogen, Smedbyskogen och Sydvästra Fysingen.

Kontakter

Andrea Möllerberg (VB)Ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Tel:070-873 21 22

Bilder

Sandakärret i Sandaskogen är ett av Väsbys populära naturområden. Fler naturområden går att hitta via länken till naturkartan.
Sandakärret i Sandaskogen är ett av Väsbys populära naturområden. Fler naturområden går att hitta via länken till naturkartan.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 50 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4 mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye