CinemAfrica

Afrikansk filmfest när CinemAfrica är tillbaka

Dela
Nu är filmfestivalen CinemAfrica tillbaka och kan återigen bjuda in till ett fysiskt firande och visningar efter två år av restriktioner. På programmet finns flera Sverigepremiärer. Den 24:e upplagan av CinemAfrica går under temat African Renaissance och invigs officiellt den 24 oktober.

Årets festival smygstartade den 10 oktober, men har den officiella premiären 24 oktober och pågår fram till 6 november. Festivalen kommer att äga rum på ett flertal olika platser runtom i Stockholm. Det kommer bland annat att vara filmvisningar på Klarabiografen, Zita Folkets Bio, Skärisbiografen och Bio Bristol. Nytt för i år är en pop-up lokal på Katarina Bangata 40 som kommer att fungera som en samlingspunkt under festivalens gång där det även kommer att visas filmer.

– Vi är så glada över att återigen kunna välkomna både gamla veteraner och nyfikna förstagångsbesökare till årets upplaga av CinemAfrica och detta ska firas! I år har vi slagit på stort och styrt upp en mötesplats i hjärtat av Södermalm i Stockholm med öppnandet av en ”pop up”-version av CinemAfrica där vi som brinner för afrikansk film ska kunna dela med oss av våra upplevelser från festivalen även efter att biograferna har stängt, säger, Francine Agbodjalou, festival ansvarig på CinemAfrica.

Sedan 1998 har CinemAfrica varit den viktigaste nordiska festivalen för visningar av filmer från den afrikanska kontinenten och diasporan. Årets upplaga av CinemAfrica bjuder på flera premiärer. Bland annat Sverigepremiärer på filmerna Mutant av Lebogang Rasethaba & Nthato Mokgata, This House (Cette Maison) av Miryam Charles och A Daughter’s Tribute to Her Father: Souleymane Cisse av Fatou Cissé.

– Under pandemin så har det funnits en återkommande känsla av oro inför en allt mer komplicerad omvärld. Samtidigt som vi är närmare varandra än någonsin och delar öden med varandra globalt. Med festivalen så öppnar vi upp för folk att följa livsöden som man kanske inte typiskt får följa. Där vi på CinemAfrica har fyllt upp med filmer som både kan vara motstridiga, fina, självupplevda, fiktiva och dokumentära – allt för att ge utrymme till komplexitet, berättar Francine Agbodjalou.

CinemAfrica syftar till att dela glädje, kärlek och upplevelser tillsammans med andra. I denna anda har CinemAfrica bjudit in både nationella och internationella gäster till olika former av samtal samt planerat in ett gäng olika sociala tillställningar, därtill CinemAfrica - For the Culture, en takeover med bar och efterfest med DJ:s på Urban Delis nya cocktailbar på Sveavägen.

– Många av årets filmer har fokus på personliga upplevelser, särskilt inom familjesammanhang. Kärlek, föräldraskap, förlust, friktion och “att växa in i livet” är teman som återfinns i många av dokumentärerna och kortfilmerna. Man hittar också filmer som handlar om sociopolitiska frågor som påverkar större samhällen, avslutar Francine Agbodjalou.

Med årets tema, African Renaissance, vill CinemAfrica sätta ljus på filmer från olika länder och inbjudna internationella och nationella gäster. I African Renaissance finns det franska ordet “naissance” som kan översättas till att födas – CinemAfrica handlar även om att växa fram i något nytt medan man övervinner utmaningar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Mutant Lebogang Rasethaba. Nthato Mokgata
Mutant Lebogang Rasethaba. Nthato Mokgata
Ladda ned bild
Francine Agbodjalou, festivalansvarig på CinemAfrica.
Francine Agbodjalou, festivalansvarig på CinemAfrica.
Ladda ned bild
Khadiga.
Khadiga.
Ladda ned bild
Lingui Les Liens Sacres.
Lingui Les Liens Sacres.
Ladda ned bild

Om

CinemAfrica



Sedan 1998 har CinemAfrica varit den viktigaste nordiska festivalen för visningar av filmer från den afrikanska kontinenten och diasporan.

Följ CinemAfrica

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye