Riksteatern

Finns det ett rätt sätt att förstå dans? Prisbelönta koreografen och dansaren Björn Säfsten ger sig ut på stor Sverigeturné

Dela
I själva verket är en populärvetenskaplig, självbiografisk och godtyckligt allvetande föreställning om något alla gör men ingen vet vad det är: dans! Björn Säfsten och Anja Arnquists föreläsningsföreställning åker på turné genom hela Sverige och visas på närmare 20 orter. Premiär 5 november i Luleå.

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de tolkas och finns det ett rätt sätt att förstå dans? Det är några av de frågor som prisbelönade koreografen och dansaren Björn Säfsten har fått under sina möten med publik och workshopdeltagare genom åren. För att svara på dessa och andra funderingar skapade Säfsten och Arnquist föreställningen I själva verket.

I själva verket är ett sätt att ge svar med tydlig information, samtidigt som föreställningen ämnar ställa nya frågor. Den ber publiken om att våga gå vilse, att våga ge sig ut på en resa kring sitt eget seende och försöka ta sig mod att förändra det, säger Björn Säfsten.

Att arbeta fördjupande med publiken genom folkbildningsarbete är en av Björn Säfstens stora passioner. Under åren har han utvecklat ett flertal format för samtal, workshops och föreläsningar för att på ett enkelt sätt prata om något så komplicerat som ett helt konstfält och dess historia.

I själva verket är en engagerande mix av en spännande dansföreställning och en entusiasmerande föreläsning där Säfsten, utifrån sitt konstnärskap och sin långa erfarenhet, tar itu med dansbegreppet på ett inspirerande och inkluderande vis. I arbetet med föreställningen har Säfsten även arbetat nära ett flertal andra danskonstnärer för att väva in deras perspektiv.

– Det är en unik föreläsningsföreställning som bygger på frågor och ämnen som kommit från publiken. Det blir roligt, lärorikt och öppet – ett ypperligt tillfälle för den etablerade och nya danspubliken att mötas, säger Björn

Björn Säfsten är koreograf baserad i Stockholm. I sin praktik är han intresserad av att undersöka symbol-och representationstransformation med gest, röst och allt större grad även text och sång som medier. Utifrån sitt intresse skapar han praktiker som under längre undersökningar genererar material och scores, ofta med fokus på misslyckande och humor, samt ett utmejslande av rörelsens detaljer.

I själva verket hade premiär den 24:e september på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Föreställningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Säfsten Produktion. Säfsten Produktion genomför I själva verket med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Region Stockholm.  

 

Medverkande

Björn Säfsten 

Konstnärligt team

Koreografi och text Björn Säfsten och Anja Arnquist  
Repetitör Anja Arnquist  
Scenograf Joakim Nyström  
Ljusdesigner Anton Andersson  
Ljuddesigner Hans Appelqvist  
Dramaturg Gunilla Heilborn  
Konstnärlig expert inom voguing Fredrik Quiñones  
Samtalspartner under processen Chrysa Parkinson  
Producent Säfsten Produktion/Nordberg Movement Magnus Nordberg  

För mer information samt turnéplan:  
https://www.riksteatern.se/forestallningar/i-sjalva-verket/

Pressbilder finns på:  
https://mediabank.riksteatern.se/folder/224950/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Aejlies och Riksteatern söker urfolkskonstnärer till Jårrh! – ett globalt residens för koreografi och rörelse1.12.2023 08:43:22 CET | Pressmeddelande

För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Genom utlysningen hoppas arrangörerna nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen. – Genom det här residenset vill vi fortsätta att utveckla Tärnaby till en knutpunkt, inte bara för de samiska kulturyttringarna, utan för alla urfolk. Ett sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, säger Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på Aejlies.

Sverigepremiär för sista delen i Gudlejonbelönade Christiane Jatahys skräcktrilogi10.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med den sista pjäsen i sin trilogi. Efter tystnaden är en pjäs om motstånd berättad genom historien om två systrar och deras far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan. En föreställning som för samman teaterscenen med filmduken och fiktionen med verkligheten. Sverigepremiär 17 november i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum