Välrenommerad jury redo vid startskottet för Träpriset 2024

– Det ska bli spännande att ta pulsen på arkitektursverige och få se och uppleva det som har skapats de senaste fyra åren. Jag ser också mycket fram emot att få diskutera trä och arkitektur tillsammans med mina jurykollegor, säger Rahel Belatchew, arkitekt och ordförande för Träprisjuryn 2024.
I takt med ett ökat fokus på hållbarhet, ökar träbyggandet och därigenom också intresset för det anrika Träpriset som delades ut första gången 1967. I dag slås tävlingsportarna upp och hålls sedan öppna för bidrag fram till den 25 januari 2023. Till tävlingen 2020 inkom 130 bidrag uppförda över hela landet och med stor variation.
– Trä är tveklöst arkitekternas favoritmaterial just nu vilket delvis har med miljön att göra, men också med det oroliga världsläget. Plötsligt omfamnar vi det lokala. Landsorten tas till nåders och månghundraåriga svenska byggnadstraditioner dammas av. Som en av medlemmarna i Träprisjuryn ser jag fram emot att få uppleva det bästa inom svensk arkitektur, säger Mark Isitt, arkitekturkritiker och jurymedlem.
Träprisjuryn 2024 består av Rahel Belatchew, arkitekt, Mark Isitt, arkitekturkritiker, författare och journalist, Thomas Sandell formgivare och arkitekt och Camilla Schlyter, arkitekt. Utöver juryn kommer Björn Johanson att finnas med som en vägledande expert till juryn. Björn är konstruktör och ansvarig för träprojekt på konstruktionsföretaget Bjerking.
– Genom Björns betonade expertroll belyser vi vikten av ett korrekt tekniskt utförande och förståelse för trämaterialet. Det är viktigt med en ömsesidig respekt för både arkitekten och konstruktörens expertis då ett nära samarbete dem emellan ofta resulterar i den bästa arkitekturen, säger Alexander Nyberg, arkitekt och ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.
En ny detalj i Träpriset 2024 är att processen från juryns urval och platsbesök fram till att vinnaren offentliggörs, kommer att filmas och sändas som ett tv-format där Lydia Capolicchio tar rollen som programledare. Lydia är journalist med bred erfarenhet och har bland annat lett Eurovision Song Contest och varit programledare på TV4.
– Vår vilja med det här formatet är att nå ut bredare och utanför den invigda kretsen. Vi vill göra Träpriset mer känt och lättillgängligt för fler. Sverige är ett land där många snickrar och de flesta har en relation till materialet trä. Finns det tv-bolag eller streamingtjänster som vill sända vår produktion är vi öppna för ett samarbete, säger Alexander Nyberg.
Varje Träpris innebär en spännande resa genom svensk träarkitektur och design med många goda exempel på träets möjligheter som material. Den senaste vinnaren av Träpriset var Ateljé i Södersvik på Rådmansö i Stockholms skärgård, ritad av Södersvik Arkitekturproduktion.
– Träpriset har en stark position i branschen och eftersom det bara delas ut vart fjärde år hamnar det i en alldeles egen kategori vilket jag tror bidrar till att göra priset extra åtråvärt. Trä är också vårt allra vanligaste byggnadsmaterial som de flesta har en relation till, säger Rahel Belatchew.
Mer om jurymedlemmarna
Rahel Belatchew är chefsarkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter. Hon har en magisterexamen i arkitektur från EcoleSpécialed’Architecture i Paris, och har verkat som arkitekt i Paris, Luxemburg, Tokyo och Stockholm. Rahel har även startat den experimentella studion Belatchew Labs i syfte att finna lösningar på stadens utmaningar genom metodutveckling, digitalisering och hållbar arkitektur. Hon har utsetts till Årets arkitekt och arkitektkontoret har fått flera internationella utmärkelser.
Mark Isitt är arkitekturkritiker, författare och journalist och har bidragit till att ge oss en unik förståelse för hur arkitektur påverkar i princip alla delar i vårt samhälle och våra liv idag. Mark är verksam på Göteborgs-Posten och är programledare för Stadsinspektionen i Sveriges Radio P1. Han har även medverkat i SVT:s programserie Hemma hos arkitekten. Sedan 2020 är han programledare för den svenska versionen av programmet Grand Designs i TV4. Mark tilldelades 2018 Sveriges Arkitekters kritikerpris.
Thomas Sandell har i rollen som arkitekt och formgivare bidragit till att påverka utvecklingen inom arkitektur och design under de senaste decennierna. Han arbetar i dag som chefsarkitekt på Sandellsandberg – arkitektkontoret som han var med och grundade 1995 och som numera är en del av AFRY. Thomas är en generalist som njuter av att skapa och arbetar med projekt i alla skalor, från produktdesign till stadsplanering. Hans design har blivit tilldelad utmärkelsen Utmärkt svensk form inte mindre än elva gånger.
Camilla Schlyter är arkitekt med stort intresse för hantverkstradition. Hon är också en innovatör som utvecklar nya byggsystem i trä där kvalitet på utformning och virke kombineras med kunskap om hantverk och industriell tillverkningsteknik.Camilla arbetar som projekterande arkitekt med kulturarvs- och restaureringsfrågor samt forskar inom industriellt trähusbyggande med RISE, LTU och svensk träbyggnadsindustri. Hon är även husarkitekt för Etnografiska museet i Stockholm på uppdrag av Statens Fastighetsverk.
Inlämningsperioden för Träpriset 2024
Inlämningsperioden öppnar i dag och pågår till 25 januari 2023.
Besök www.svenskttra.se/trapriset2024 för att lämna in ett bidrag och läsa mer om tävlingskriterierna.
Tidplan för Träpriset 2024
Efter avslutad inlämningsperiod i slutet av januari 2023 inleder juryn urvalsskedet som omfattar en rad platsbesök runt om i Sverige. Urvalsprocessen är klar till sommaren 2023 och under sensommaren 2023 offentliggörs de nominerade objekten till Träpriset 2024. Träprisgalan äger rum våren 2024.
Om Träpriset
Träpriset har delats ut av branschorganisationen Svenskt Trä sedan år 1967. De första Träprisen gick till upphovspersonen till en byggnad eller en träkonstruktion. Inför Träpriset år 1988 ändrades stadgarna till att delas ut till en enskild byggnad. Det är ett pris för god arkitektur och ska spegla och utveckla vår samtida arkitektur. Det tilldelas ett nytt byggnadsverk som uppförts i Sverige och färdigställts högst fyra år före inlämnandet, till exempel ett hus en bro eller anläggning. Trä ska användas med särskilda arkitektoniska kvaliteter och gärna i kombination med andra material. Den konstruktiva utformningen samt systemlösningar ska visa prov på kompetent bruk och behandling av trä. En viktig dimension att väga in i bedömningen är trämaterialets goda förutsättningar för hög resurseffektivitet och social, teknisk, miljömässig och ekonomisk hållbarhet för enskilda människor i samhället.
Tidigare Träpristagare
2020 - Ateljé i Södersvik genom Anders Johansson & Anja Thedenius, Södersvik Arkitekturproduktion
2016 - Råå förskola genom DorteMandrup
2012 - Skogssauna Tomtebo genom Meter Arkitektur
2008 - Östra Kvarnskogen genom Brunnberg & Forshedarkitetkontor och Folkhem
2004 - Universeum genom Wingårdh Arkitektkontor och Universeum
2000 - Fritidshus Trosa skärgård genom arkitekterna genom arkitekterna Natasha Racki och Håkan Widjedal
1996 - Zorns Textilkammare genom Anders Landström
1992 - Informationsbyggnaden för Vuollerims Stenåldersby genom Per Persson och Mats Winsa, arkitekter och Ulf Westfal, intendent
1988 - Villa Olby genom Torsten Askergren, arkitekt SAR och Kerstin Olby, byggherre
1976 - Kurt Tenning, civilingenjör
1972 - Jan Gezelius, arkitekt SAR
1970 - Carl-Ivar Ringmar, arkitekt SAR
1967 - Carl Nyrén, arkitekt SAR
Nyckelord
Kontakter
Camilla CarlssonKommunikationschef
Tel:072 702 79 65camilla.carlsson@svenskttra.seAlexander NybergArkitekt
Tel:072 561 72 36alexander.nyberg@svenskttra.seBilder







Om
Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.
Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.
Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.
Följ Svenskt Trä
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä
Bastufeber – så bygger du din egen bastu12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att basta är hetare än någonsin efter Kaj:s vinst med ”Bara bada bastu” i Melodifestivalen. Branschorganisationen Svenskt Trä förklarar vad du ska tänka på när du bygger din egen bastu.
Svenskt Trä prisar deltagare i Ung Svensk Form med kunskapsresa för hållbar arkitektur och design5.2.2025 14:57:11 CET | Pressmeddelande
Sveriges största designtävling för unga formgivare, Ung Svensk Form, har sedan 1998 varit en unik plattform för att sammanföra unga innovativa arkitekter och formgivare med media och publik. Som stolt samarbetspartner och stipendiegivare delar Svenskt Trä med sig av inspiration och kunskap om trä.
Positiva signaler ger hopp för limträbranschen, trots nedgång 20243.2.2025 14:57:50 CET | Pressmeddelande
Limträbranschen upplevde en utmanande period under 2024, där de totala leveranserna minskade med 16,9 % jämfört med föregående år. Framför allt var det projektbalken, som används i större byggprojekt, som stod för det största tappet med en minskning på 23,4 %. Lagerbalken, som säljs via bygghandeln, sjönk mer marginellt med 2,6 %. Trots detta skymtades ljusare tider sista kvartalet, då lagerbalken återhämtade sig kraftigt med en ökning på närmare 21 % jämfört med föregående år.
Årets limträbyggnader förnyar och förädlar befintliga miljöer4.12.2024 08:09:00 CET | Pressmeddelande
När limträbranschen sammanfattar det gångna året lyfts projekt som adderar hållbarhet, funktion och estetiska värden till befintliga byggnader. De tre utvalda projekten för 2024 visar hur limträ, med sina unika egenskaper, bidrar till ett cirkulärt byggande som banar väg för ett mer hållbart samhälle.
Två personer utnämnda till Riddare av Trämarknadsordern 202422.11.2024 11:03:11 CET | Pressmeddelande
Erik ”Waffe” Walfridsson och den framlidne Peter Eklund är mottagare av det prestigefulla priset Riddare av Trämarknadsorden 2024, som delas ut vid Trämarknaden i Karlstad. Peter Eklund får utmärkelsen för att ha varit en engagerad och drivande kraft i flera av de för skogsnäringen centrala organisationerna. Erik ”Waffe” Walfridsson får utmärkelsen för sin pedagogiska gärning då han har undervisat en hel yrkeskår i virkeslära.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum