Nu startar årets vaccination mot influensa – de är först ut

För de mest känsliga, personer i så kallad riskgrupp, kan influensa innebära att man blir allvarligt sjuk. Det gäller bland annat personer över 65 år, gravida och personer som har vissa sjukdomar.
- Det bästa sättet att skydda sig från influensa är genom vaccination, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen. Och för att ha ett skydd mot influensa måste man vaccinera sig inför varje säsong. Skyddet räcker ungefär ett halvår. Viruset ändrar också lite på sig mellan varje säsong så därför behöver man förnya sitt skydd.
Inget vaccin skyddar till 100 procent, men de som insjuknar trots vaccinering kan få lindrigare symtom och färre komplikationer. Risken för att drabbas av en försämring av en sjukdom man redan har minskar också.
Vaccin mot pneumokocker
- Alla som är 65 år eller äldre eller tillhör en riskgrupp för pneumokocksjukdom rekommenderas även vaccination mot pneumokocker. Pneumokocker är en typ av bakterier som kan orsaka till exempel lunginflammation berättar Gunlög Rasmussen.
Fler vaccin samtidigt
Även under denna säsong kan vi förvänta oss att influensa och covid-19 kommer att cirkulera samtidigt.
Därför kommer det att gå att vaccinera sig mot influensa och covid-19 samtidigt eller mot influensa och pneumokocker samtidigt. Men inte alla tre vaccin vid samma tillfälle.
Boka tid
Vaccination bokas på 1177.se eller genom att ringa 019-602 80 00.
Vaccinationen sker på vårdcentraler och vaccinationsmottagningar. På några av länets orter ges vaccin enbart på vaccinationsmottagningarna.
Läs mer på 1177.se
Faktaruta
Vaccination mot influensa rekommenderas för följande grupper:
Riskgrupper för influensa:
- Du är över 65 år.
- Du är gravid efter vecka 12.
- Du har en hjärtsjukdom.
- Du har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.
- Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
- Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
- Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.
- Du är mycket kraftigt överviktig.
- Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
- Du har flerfunktionshinder.
- Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar
- Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare.
Kostnad för vaccination
- Influensa:
Om du är 65 år eller äldre eller tillhör en riskgrupp är vaccinationen gratis. Om du inte tillhör en riskgrupp kostar vaccin mot influensa 180 kronor.
Jobbar du inom vård och omsorg ersätter arbetsgivaren kostnaden för
vaccineringen. - Pneumokocksjukdom:
Om du är 70 år eller äldre eller tillhör en riskgrupp för att få allvarlig pneumokocksjukdom är vaccinationen gratis. Om du inte tillhör en riskgrupp kostar vaccin mot pneumokocker 250 kronor. - Vaccination mot covid-19 är gratis för alla.
Vaccin omfattas inte av högkostnadsskyddet.
Nyckelord
Kontakter
Åsa SvennebäckPresskommunikatör
Tel:019-602 66 43asa.svenneback@regionorebrolan.seBilder

Om
Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv
Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.
Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Pressinbjudan: Kunskapsdag för att säkra ett robust och hållbart samhälle15.5.2025 07:59:00 CEST | Pressmeddelande
Världen förändras i snabb takt. Samhällets förmåga att stå emot och återhämta sig från kriser har aldrig varit viktigare. I centrum för denna omställning står kompetensförsörjningen – nyckeln till ett hållbart och robust samhälle.
Kan Värmland så kan vi! - Det är slutspurt för utrotningsprojektet14.5.2025 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
I skrivande stund har 65,3 procent av länets kvinnor födda 1994-1999 gratis vaccinerats mot HPV inom ramarna för det så kallade utrotningsprojektet, en forskningssstudie för att utrota livmoderhalscancer. Nu är det dags för slutspurt och visst borde vi väl klara det tycker överläkare Lovisa Bergengren. ”Kan Värmland så kan väl vi!”
Pressinbjudan: Robotassisterad ortopedi – vart är vi på väg? (OBS! Ny tid för intervjuer)13.5.2025 10:19:06 CEST | Pressinbjudan
Hur bra är egentligen robotassisterad ortopedi i det långa perspektivet? Vad visar forskningen och hur har det fungerat för de som opererar och de som opererats? Det är några av ämnena som avhandlas under ”Robotdagen” den 14 maj på Campus USÖ.
De två sista patienterna efter skjutningen på Campus Risbergska får lämna sjukhuset13.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
En av de två kvarvarande patienterna som vårdats på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) efter skjutningen på Campus Risbergska 4 februari 2025 har nu skrivits ut. För den andra patienten planeras utskrivning och hemgång inom kort.
Pressinbjudan: Robotassisterad ortopedi – vart är vi på väg? (OBS! Ny tid för intervjuer)12.5.2025 10:21:20 CEST | Pressinbjudan
Hur bra är egentligen robotassisterad ortopedi i det långa perspektivet? Vad visar forskningen och hur har det fungerat för de som opererar och de som opererats? Det är några av ämnena som avhandlas under ”Robotdagen” den 14 maj på Campus USÖ.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum