European Energy

Grönt ljus för solparken i Svedberga – blir Sveriges största solcellsanläggning

Dela
Mark- och miljödomstolen i Växjö har idag gett sitt godkännande till European Energys solpark i Svedberga utanför Helsingborg. Beskedet innebär att Länsstyrelsen Skånes tidigare nej rivs upp och att European Energy nu gör sig redo för byggstart i Sveriges hittills största solparksprojekt. Förutsatt att domen inte överklagas kan solparken börja producera el redan 2024, vilket kommer att öka utbudet och pressa elpriserna.

– Dagens besked är oerhört glädjande, inte minst för privatpersoner och företag i Skåne som länge har påverkats negativt av elbrist och höga energipriser. Solparken i Svedberga kommer att generera ny grön el motsvarande 35 000 villahushålls årsförbrukning, vilket är det största enskilda tillskottet för regionen på många år, säger Peter Braun, projektchef för European Energy i Sverige Norge och Finland.   

I sitt beslut skriver mark- och miljödomstolen att de skyddsåtgärder och anpassningar som European Energy har föreslagit till skydd för naturmiljön är tillräckliga.  De hänvisar bland annat till den omfattande miljökonsekvensbeskrivning som företaget har gjort.

European Energy har hela tiden argumenterat för att solparken i Svedberga är en tillfällig anläggning som inte permanent förändrar marken. Den dagen solpanelerna tas ned, kan marken återgå till jordbruk igen. Ny produktion av fossilfri el i Skåne bör betraktas som ett väsentligt samhällsintresse.  

– Skåne är i skriande behov av ny grön el. Solparker kan samexistera med naturen och jordbruket och ger mer äntio gånger mer energi på samma yta jämfört med energiskog och biogrödor. Dessutom är det en mycket liten del av jordbruksmarken som behöver tas i anspråk för att producera stora mängder solkraft, säger Peter Braun.  

Solparken i Svedberga består av en total yta på 232,5 hektar, varav cirka en tredjedel kommer att täckas med solpaneler. Resten av marken kan användas för jordbruksliknande skötsel, exempelvis vallodling, grönsaksodling eller bete. I ytterkanten av solparken planteras ett insynsskydd med stort antal träd och buskar, vilket bidrar till att stärka den biologiska mångfalden.  

– Solparkerär det särklass snabbaste sättet att få i gång ny produktion av el. Så fort det rättsliga utslaget vinner laga kraft och nätanslutningen är på plats, tar det bara 12–16 månader att bygga och driftsätta parken, säger Peter Braun.   

För mer information, kontakta: 
Peter Braun, projektchef Sverige, Norge och Finland, European Energy, 0703-30 17 98
Ted Bergdahl, kommunikationschef Sverige, Norge och Finland, 0709-56 00 80

Domen från mark- och miljödomstolen bifogas

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Peter Braun, projektchef Sverige, Norge och Finland
Peter Braun, projektchef Sverige, Norge och Finland
Ladda ned bild

Dokument

Om

European Energy
European Energy
World Trade Centre Växjö, Södra Järnvägsgatan 4A
352 36 Växjö

+46 709 56 00 80https://se.europeanenergy.com

European Energy  utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Vi levererar helhetslösningar och tar fram våra egna system, metoder och tekniska lösningar.  Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller https://se.europeanenergy.com/

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

European Energy och Svea Vind Offshore undersöker möjligheterna för e-metanolfabrik i Söderhamn12.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Den danska energiutvecklaren, European Energy och den svenska aktören för havsbaserad vindkraft, Svea Vind Offshore, har undertecknat en avsiktsförklaring för köp av detaljplanerad industrimark i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn. Målet är att använda marken för bygget av en e-metanolfabrik som kan bli en av världens största och en stor arbetsgivare i Söderhamn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye