COP27: Naturskyddsföreningen på plats i Sharm El-Sheikh
COP27 tar avstamp där COP26 slutade. Då förhandlade världens länder om åtgärder för att minska utsläppen. Vissa framsteg gjordes då förslag om utfasning av kolkraft och klimatskadliga subventioner nämndes för första gången i en förhandlingstext. Ambitionerna i de nationella klimatplanerna är dock fortfarande långt ifrån vad som krävs för att utsläppen av växthusgaser ska minska i den takt som krävs enligt Parisavtalet.
Årets klimattoppmöte, COP27, kommer framförallt att handla om hur de redan fattade besluten och framtida kompromisser faktiskt ska uppfyllas, så att omställningen blir rättvis utifrån olika länders förutsättningar. I centrum står därmed frågan om finansiering – inte minst när det kommer till skador och förluster som uppkommer vid extremväder, exempelvis översvämningar eller torka. Studier visar att låginkomstländer är särskilt utsatta för klimatkrisens kedjeeffekter.
- För att klara klimatkrisen måste rika länder som Sverige ta ett stort ansvar, både genom att själva fasa ut fossila bränslen och hjälpa fattigare länder att göra det. Här har Sverige tidigare hållit fanan högt, men vi är oroliga för att nedskärningarna i biståndsbudgeten leder till att Sverige inte kommer leva upp till tidigare löften om klimatåtgärder och dess finansiering. Därför hoppas vi på tydliga besked om att tidigare löften om klimatfinansiering ligger fast, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
- Det är viktigt vilken signal Sverige och EU skickar in i förhandlingarna. Särskilt när det kommer till att tillgodoräkna klimatinvesteringar i andra länder för att på så sätt uppnå nationella klimatmål, vilket inte är hållbart. Nu är det upp till bevis för den nya regeringen att ge svar på hur rika länder som Sverige faktiskt ska ta sitt ansvar, säger Karin Lexén.
I år väntas det inte fattas lika många beslut som när COP26 hölls i Glasgow.
- Vi hoppas så klart att det ska fattas tydliga beslut om finansiering så att det blir tydligt hur världens länder ska lyckas med en rättvis klimatomställning. Vi kommer också att uppmärksamma miljöförsvarares rättigheter, där situationen blir alltmer akut. Varannan dag mördas en miljöförsvarare, säger Karin Lexén.
Naturskyddsföreningen anordnar ett sido-event tillsammans med Swedwatch
Eventet kommer att handla om energiomställningen till 100 procent förnybart. Även förnybar energi har en påverkan på miljön och många av de råvaror som behövs finns i länder i Afrika. Hur kan vi säkerställa att energiomställningen sker på ett rättvist sätt där både mänskliga rättigheter och miljön respekteras?
Eventet hålls den 16 november, kl. 15-16:30, i lokalen ”Tutankhamun”. I panelen medverkar bland annat representanter från Naturskyddsföreningens partnerorganisationer i Sydafrika och Kenya. Karin Lexén inledningstalar och sammanfattar slutsatserna från paneldiskussionen.
Följande personer från Naturskyddsföreningen kommer att vara på plats vid klimatmötet
Karin Lexén, generalsekreterare, på plats 13–22 november.
Marie Stjernquist Desatnik, sakkunnig klimat på internationella avdelningen, på plats 6–19 november.
Presskontakt i Sharm El-Sheikh
Hanna Berheim Brudin, kommunikationschef, på plats 13–22 november.
070-726 65 40
hanna.berheimbrudin@naturskyddsforeningen.se
Presskontakt i Sverige
Christopher Engberg Dahl
076-819 80 60
christopher.engberg.dahl@naturskyddsforeningen.se
Mer information
Här kan du läsa mer om samtliga sido-event som anordnas under COP27, inklusive Naturskyddsföreningens. Där ska det också läggas upp en länk till Youtube för att streama eventet.
I bilaga hittar du Naturskyddsföreningens positionspapper inför klimatmötet.
Nyckelord
Kontakter
Christopher Engberg DahlPressekreterare
Tel:076-8198060christopher.engberg.dahl@naturskyddsforeningen.seDokument
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet23.4.2025 10:12:34 CEST | Pressmeddelande
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum