Vänsterpartiet

Nedskärningsbudget för sjukvården, skolan och omsorgen

Dela
En nedskärningsbudget med chockerande passivitet inför krisen. Så kommenterar Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati budgeten från Sverigedemokraterna och regeringen.

– Det här är en ren nedskärningsbudget. Det handlar om nedskärningar i tiomiljardersklassen på svensk välfärd. Sverigedemokraterna och regeringen bär ansvaret för att det nu blir 15 000 färre anställda i sjukvården, skolan och omsorgen. Vi har en kris då staten tvärtom skulle behöva gå kraftfullt in och värna välfärden, säger Ali Esbati.

Regeringen lägger 6 miljarder på ökade generella statsbidrag nästa år och cirka 4 miljarder på riktade statsbidrag till kommuner och regioner. SKR har i en hemställan till regeringen anfört att det behövs 20 miljarder kronor 2023 för att klara kommunernas och regionernas ekonomi och förhindra uppsägningar.

– Jag måste säga att det är en chockerande passivitet inför krisen. När man har en kris ska bördorna fördelas, men Sverigedemokraterna och regeringen låter vanliga hushåll ta hela smällen. Samtidigt skyddar de dem som har de största rikedomarna och de allra högsta inkomsterna. Nu drabbas hushållen med de minsta marginalerna väldigt hårt, vilket även är dåligt för samhällsekonomin som helhet, säger Ali Esbati.

– Vi hade kunnat ha en helt annan krispolitik. Vi hade kunnat skydda hushållen och välfärden. Vi hade kunnat bygga ut arbetsmarknadspolitiken istället för att slakta den. Istället för att för att på punkt efter punkt montera ned klimatpolitiken, hade vi kunnat göra de nödvändiga klimatinvesteringarna. Det skulle pressa ned utsläppen och skapa mängder med jobb i krisen, säger Ali Esbati.

Kontakter

Vänsterpartiets presstjänst, 070-620 00 64 (ej sms)

Bilder

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64 (ej sms)http://www.vansterpartiet.se

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye