Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst

Dela
Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

–Teckenspråkspoesi är en ultimat form av estetiskt tecknande, en slags konstform. Genom att leka och laborera med språket utvecklas former och metoder som upprepning, rytm, metafor och motiv för att uttrycka poesi i olika former. Teckenspråksgemenskapen har en växande grupp poeter och skickliga berättare som använder kreativa möjligheter för teckenspråk för att utveckla visuellt fängslande världar och uttrycka olika nyanser i dövas upplevelser och erfarenheter, säger Johanna Mesch, professor och vetenskaplig ledare i teckenspråk vid Institutionen för lingvistik på Stockholms universitet. 

Dagarna har ett gediget program med workshops där flera av världens bästa och mest kända inom VV och poesi på teckenspråk kommer att närvara på Riksteatern i Hallunda. Tillsammans gör de djupdyk i teckenspråkskonst och definierar skillnader mellan VV (Visual Vernacular) och poesi för att sedan utveckla och göra ett eget performance som framförs på lördagskvällen. Workshops under dagarna leds av veteranerna Debbie Z Rennie (poesi) och Giuseppe Giuranna (VV).

Sign Language Arts Performers:
Lorenzo Laudo (Italien), Julia Pelhate (Frankrike), Olivier Calcada (Frankrike), Edyta Kozub (Polen), Erwan Cifra (Frankrike), Jamila Ouahid (Sverige), Amina Ouahid (Sverige), Marita S. Barber (Finland), Justin Perez (USA),Cristiano José Monteiro (Brasilien), George Christian Vasquez (USA),Ace Mahbaz (Tyskland).

Den 26 november hålls ett öppet seminarium för allmänheten där forskningsprojekt presenteras kring teckenspråkskonst. Målet är att visa varför teckenspråkskonst behöver erkännas som scenkonst.

För mer information:
http://crea.riksteatern.se/sign-language-arts-night-2022/


Om Riksteatern Crea 
Sedan 1977 är Riksteatern Crea en del av Riksteatern. Det är Sveriges enda teckenspråkiga teater och drivs av att utmana invanda tänkesätt inom teatern och övrig scenkonst. Riksteatern Crea använder scenkonsten till att spegla, påverka, beröra och förändra. Mindy Drapsa är konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye