Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst

Dela
Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

–Teckenspråkspoesi är en ultimat form av estetiskt tecknande, en slags konstform. Genom att leka och laborera med språket utvecklas former och metoder som upprepning, rytm, metafor och motiv för att uttrycka poesi i olika former. Teckenspråksgemenskapen har en växande grupp poeter och skickliga berättare som använder kreativa möjligheter för teckenspråk för att utveckla visuellt fängslande världar och uttrycka olika nyanser i dövas upplevelser och erfarenheter, säger Johanna Mesch, professor och vetenskaplig ledare i teckenspråk vid Institutionen för lingvistik på Stockholms universitet. 

Dagarna har ett gediget program med workshops där flera av världens bästa och mest kända inom VV och poesi på teckenspråk kommer att närvara på Riksteatern i Hallunda. Tillsammans gör de djupdyk i teckenspråkskonst och definierar skillnader mellan VV (Visual Vernacular) och poesi för att sedan utveckla och göra ett eget performance som framförs på lördagskvällen. Workshops under dagarna leds av veteranerna Debbie Z Rennie (poesi) och Giuseppe Giuranna (VV).

Sign Language Arts Performers:
Lorenzo Laudo (Italien), Julia Pelhate (Frankrike), Olivier Calcada (Frankrike), Edyta Kozub (Polen), Erwan Cifra (Frankrike), Jamila Ouahid (Sverige), Amina Ouahid (Sverige), Marita S. Barber (Finland), Justin Perez (USA),Cristiano José Monteiro (Brasilien), George Christian Vasquez (USA),Ace Mahbaz (Tyskland).

Den 26 november hålls ett öppet seminarium för allmänheten där forskningsprojekt presenteras kring teckenspråkskonst. Målet är att visa varför teckenspråkskonst behöver erkännas som scenkonst.

För mer information:
http://crea.riksteatern.se/sign-language-arts-night-2022/


Om Riksteatern Crea 
Sedan 1977 är Riksteatern Crea en del av Riksteatern. Det är Sveriges enda teckenspråkiga teater och drivs av att utmana invanda tänkesätt inom teatern och övrig scenkonst. Riksteatern Crea använder scenkonsten till att spegla, påverka, beröra och förändra. Mindy Drapsa är konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye