Sverigedemokraterna kommenterar rättegången med Transportarbetareförbundet och Mats Fredlund

Dela

Idag inleds rättegången i Hovrätten mellan Svenska Transportarbetareförbundet och sverigedemokraten Mats Fredlund. Huvudförhandlingarna planeras pågå till och med torsdag.

Under våren 2019 uteslöts Mats Fredlund ur Transportarbetareförbundet på grund av sitt förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige. Som resultat av detta stämde Mats Fredlund förbundet, då han ansåg att beslutet saknade grund.

Tingsrätten beslutade att gå på Fredlunds linje och menade att uteslutningsbeslutet saknade grund i Transportarbetareförbundets stadgar. Efter Tingsrättens utlåtande valde förbundet i sin tur att överklaga domen till Hovrätten.

Huvudförhandlingarna i Hovrätten inleds idag och kommer pågå i två dagar.

Kommentar från Mats Fredlund:

- För mig är det en självklarhet att ett fackförbund, som fyller en viktig roll i samhället, inte ska kunna ägna sig åt kränkande särbehandling, oavsett om det gäller religion, etnicitet eller politisk åskådning. Vi fick rätt i Tingsrätten och jag känner mig trygg i att vi kommer få rätt även i Hovrätten.

- Ytterst handlar det inte bara om mina rättigheter, utan detta är för alla fackligt anslutna som någonsin kan tänkas hamna i samma situation.

Kommentar från Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare för Sverigedemokraterna:

- Transportarbetareförbundet visar gång på gång med sitt agerande att man inte respekterar sina egna medlemmar. Sverigedemokraterna är idag det näst största partiet inom LO-kollektivet, men ändå väljer förbundet att konsekvent diskriminera de medlemmar som man anser röstar på ”fel” parti.

- Facken fyller en enormt viktig funktion i vårt samhälle, och av den anledningen bör det vara öppet även för de som inte röstar på just Socialdemokraterna. Förhoppningen är att Hovrätten landar i att uteslutningar av oliktänkande inte ska vara en del av fackförbundens verksamhet.

Kontakter

Om

Sverigedemokraterna
Sveriges Riksdag
100 12 Stockholm

https://sverigedemokraterna.se/

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som eftersträvar en hög grad av trygghet och samhörighet i det svenska samhället.

Partiet är representerade på kommunal, regional och nationell nivå samt i Svenska kyrkans högst beslutande organ.

Partiledare sedan 2005 är Jimmie Åkesson.

Följ Sverigedemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverigedemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye