Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet Malmö värnar välfärden - Budget 2023

Dela
Vänsterpartiet presenterar de förslag vi vill genomföra under den kommande mandatperioden, vad vi vill prioritera under 2023 och hur vi vill finansiera verksamheterna i vår budget för 2023. Vi kallar den för Ett solidariskt och jämlikt Malmö. Vi är stolta över att kunna presentera ett stort antal förslag för att göra Malmö till en mer jämlik, solidarisk och hållbar stad där alla ska kunna känna hopp inför framtiden.
Emma-Lina Johansson (V) Foto: Emmalisa Pauly
Emma-Lina Johansson (V) Foto: Emmalisa Pauly

- Vänsterpartiets mål är att styra i Malmö stad, men Socialdemokraterna och Miljöpartiet valde efter valet att gå högerut. Vi kräver att det förs en politik som minskar klyftor och utvecklar välfärden, inte motsatsen. För oss är politikens innehåll det viktiga, därför lägger vi nu ett eget budgetförslag som visar på hur staden skulle kunna se ut om Malmövänstern satt vid rodret, säger Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd

Årets budget är fortsatt mer osäker än på länge. Vi har ett krig i Europa och en inflation högt över det normala, det skapar osäkerhet för hur den ekonomiska utvecklingen kan komma att se ut. Högerregeringens budget gynnar framförallt rika och män och omfördelar inte resurser från de allra rikaste till vår gemensamma välfärd. När regeringen inte tar ansvar för vår gemensamma välfärd måste vi i kommunen göra det. Vänsterpartiet anser att en kommunal skattehöjning är bättre än en försämrad välfärd. Vårt budgetförslag innebär därför inga nedskärningar alls. 

- Vi har i årets budget valt att lägga fram två förslag. Ett som visar på hur vi skulle fördela och använda Malmös resurser om vi själva fick bestämma över den ekonomiska politiken. Det andra förslaget visar på hur vi hade kunnat kompromissa med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om de hade valt att gå vänsterut och skapat ett starkt majoritetsstyre, i stället för att fortsätta bedriva högerpolitik, säger Anders Skans (V) gruppledare

I budgetsamtalen inför ett eventuellt styre med Socialdemokrater och Miljöpartister, var vi beredda att kompromissa för att ingå i ett styre. Vi krävde vänsterpolitik, vilket innebar att freda de nämnder som möter människor från nedskärningar. Istället väljer nu S och MP att tillsammans med Liberalerna skära ner runt 380 miljoner kronor i bland annat förskola, skola, vård och omsorg.

- I funktionsstödsnämnden och socialtjänsten skär minoritetsstyret ner med över 100 miljoner. Det kommer drabba de mest utsatta i vår stad, arbetsbelastningen för våra anställda kommer bli ännu mer ansträngd och riskerar personalflykt och höga sjuktal, säger Anfal Mahdi (V), oppositionsråd

- I valrörelsen talade alla rödgröna partier om vikten av förebyggande arbete och att satsa på våra barn och unga, nu skär man istället ner i grundskolan med 90 miljoner kronor och i förskolan 50 miljoner kronor, säger Anders Skans.

- S och MP verkar helat ha anammat Liberalernas partiledares bevingade ord: Man säger en sak innan valet, sen genomför man valet och sen säger man en sak också efter valet. Förlorarna på det är framförallt Malmöborna, avslutar Emma-Lina Johansson.

Vänsterpartiet Malmös budgetförslag finns bifogad via länk.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Emma-Lina Johansson (V) Foto: Emmalisa Pauly
Emma-Lina Johansson (V) Foto: Emmalisa Pauly
Ladda ned bild
Anders Skans (V) Foto: Emmalisa Pauly
Anders Skans (V) Foto: Emmalisa Pauly
Ladda ned bild
Anfal Mahdi (V) Foto: Emmalisa Pauly
Anfal Mahdi (V) Foto: Emmalisa Pauly
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye