Funktionsrätt Sverige

Nu lyfter vi sexet som aldrig får synas

Dela
Genom att lyfta fram autentiska berättelser om lust och sex och hos personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom vill projektet “Min sexualitet min rätt” bredda synen på hur och vem som kan njuta. Projektet drivs av Funktionsrätt Sverige och RFSU. Avsexualiseringen är utbredd enligt vår undersökning så idag startar kampanjen Lusten ser inga hinder.

Nu lyfter vi sexet som aldrig får synas Genom att lyfta fram autentiska berättelser om lust och sex och hos personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom vill projektet “Min sexualitet min rätt” bredda synen på hur och vem som kan njuta.

Avsexualiseringen är utbredd enligt vår undersökning så idag startar kampanjen Lusten ser inga hinder.

"Vi vill bryta den avsexualisering och det osynliggörande som många med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom drabbas av. Det är en rättighet att bli sedd som en människa med en sexualitet, en vilja och behov av att få utforska den sexualiteten samt att få leva öppet med sin sexuella identitet", säger Hanna Öfors, projektledare på Funktionsrätt Sverige.

"Tänk om folk trodde att sex eller njutning inte var något för dig. Så är det för många med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom. Vi vill krossa den fördomen genom att visa verkligheten precis som den är. Genom att visa att alla är precis lika vackra, kåta och sexiga", säger Lena Levin, projektledare på RFSU.

RFSU och Funktionsrätt Sverige har gjort en kartläggning tillsammans med IPSOS, där över 2000 personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom svarade. Rapporten visar att det som genomgående hindrar målgruppen att få tillgång till sina sexuella och reproduktiva rättigheter är att de avsexualiseras.

Läs rapporten här: Vill du ligga med mig då

Se filmen: Lusten ser inga hinder

Följ kampanjen på Instagram: @lustenseringahinder

För mer information:

Matilda Ström, Pressansvarig på RFSU Mejl: matilda.strom@rfsu.se Mobil: 076-166 33 07

Monica Klasén McGrath, Kommunikationsansvarig på Funktionsrätt Sverige Mejl: monica.klasen.mcgrath@funktionsratt.se Telefon: 08-546 404 62


Kontakt med projektet

minsexualitet@funktionsratt.se

Kontaktpersoner

Hanna Öfors, projektledare Funktionsrätt Sverige
08-546 404 30
hanna.ofors@funktionsratt.se

Lena Levin, projektledare RFSU
08- 692 07 00
lena.levin@rfsu.se


“Min sexualitet - min rätt” är ett treårigt samarbete mellan Funktionsrätt Sverige och RFSU, finansierat av Allmänna Arvsfonden. Läs om projektet i sin helhet här

Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 50 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor. Vårt mål är ett samhälle för alla. 

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik, som har funnits sedan 1933.

 

Bilder

Om

Funktionsrätt Sverige
Funktionsrätt Sverige
Landsvägen 50A, Box 1386
172 27 Sundbyberg

http://www.funktionsratt.se

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Rapport från MFD visar ökad ojämlikhet: ”Regeringen måste ta krafttag för att vända utvecklingen”6.5.2025 14:08:36 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Myndigheten för delaktighet, MFD, visar att situationen för personer med funktionsnedsättning försämrats inom flera centrala samhällsområden. Personer med funktionsnedsättning saknar grundläggande skydd, har betydligt sämre hälsa än andra i samhället och halkar efter ekonomiskt. Den växande ekonomiska utsattheten lyfts fram som särskilt oroande – var fjärde person med funktionsnedsättning lever i dag i fattigdom. – Det här är helt oacceptabelt. Regeringen måste ta krafttag för att vända utvecklingen och säkerställa att alla har möjlighet att delta i samhället på lika villkor, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Regeringen lyssnar inte på kritiken mot ökade kostnader för läkemedel: ”Varför ska sjuka personer bestraffas?”17.3.2025 11:59:20 CET | Pressmeddelande

Regeringen går vidare med förslaget om att öka egenavgifterna i högkostnadsskyddet för läkemedel med 900 kronor – trots massiv kritik från både civilsamhällets organisationer och myndigheter. – Det försämrade högkostnadsskyddet riskerar att påverka folkhälsan negativt. Det är upprörande och oacceptabelt att regeringen helt ignorerar kritiken från de grupper som kommer att drabbas allra hårdast av de ökade kostnaderna, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige

Följ Norges exempel – gör Funktionsrättskonventionen till lag10.2.2025 12:36:28 CET | Pressmeddelande

En av de prioriterade frågorna för den nya norska regeringen är att göra FN:s funktionsrättskonvention till lag. Den norska regeringen skriver i ett uttalande att man gör detta för att stärka genomslagskraften för konventionen och förbättra läget för funktionsrätten. Funktionsrätt Sverige uppmanar nu den svenska regeringen att följa Norges exempel och lyssna på FN:s återkommande krav på att göra konventionen till lag – Funktionsrättskonventionen trädde i kraft i Sverige redan 2009, men vi väntar fortfarande otåligt på rättigheterna ska göra skillnad i människors liv och att konventionen ska bli lag, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”19.9.2024 13:09:39 CEST | Pressmeddelande

Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025. - Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye