Försäkringskassan

Prognos: Lågkonjunktur väntas dämpa utgifter för sjukpenning

Dela
Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas bli något lägre år 2023 för att sedan öka och bli ännu högre från och med 2024. Kommande lågkonjunktur väntas inverka dämpande på sjukfrånvaron – och därmed kostnaderna för sjukpenning – under de kommande 1–2 åren. Samtidigt beräknas inte eventuella ytterligare utbrott av covid-19 påverka utgifterna för sjukpenning. Det visar den utgiftsprognos som Försäkringskassan lämnar till regeringen idag.

Utgifterna förväntas öka på sikt inom de flesta ersättningar som Försäkringskassan administrerar. Främst förklaras ökningen av höjda ersättningsnivåer som drivs av löner och prisbasbeloppet.

Pandemin gav inte ökade kostnader för sjukpenning

Utgifterna för anslaget Sjukpenning och rehabilitering uppgick år 2021 till 42,6 miljarder kronor och prognostiseras öka till 45,4 miljarder för år 2022. Trots att covid har haft mindre påverkan 2022 har fler personer varit sjukskrivna under året än tidigare. Dessutom har man haft högre ersättning i genomsnitt eftersom taket i försäkringen har höjts från 8 till 10 prisbasbelopp.

Nästa år blir utgifterna mindre på grund av att inga särskilda pandemiersättningar kommer betalas ut. Därutöver beräknas kommande lågkonjunktur inverka dämpande på sjukfrånvaron under de kommande 1–2 åren, då svensk sjukfrånvaro historiskt tenderat att minska under lågkonjunkturer.

Försäkringskassan bedömer det som sannolikt med ökande sjukfrånvaro när konjunkturen vänder uppåt. Däremot bedöms inte eventuella ytterligare utbrott av Covid-19 ha någon påverkan på utgifterna för sjukpenning. Analysen visar att pandemin till och med kan ha bidragit till att minska utgifterna för sjukpenning, undantaget utgifterna för de tillfälliga ersättningar som införts under pandemin.

Utgifter per utgiftsområde. Miljarder kronor.

 

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Färre har sjukersättning – större andel psykiatriska diagnoser7.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag har omkring 220 000 personer sjukersättning, tidigare kallad förtidspension. En ny analys från Försäkringskassan visar att antalet mottagare har sjunkit över tid och att gruppen som får sjukersättning förändrats – något som beror på lagändringar. De flesta har idag sjukersättningen på grund av psykiatriska diagnoser och andelen mottagare som enbart får ersättning på garantinivå – en förhållandevis låg ekonomisk ersättning – har tredubblats de senaste 20 åren.

Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye