Region Jönköpings län

Pressmeddelande 23 november 2022: Beslut om ersättningsnivåer inför sommaren 2023

Dela
Region Jönköpings län arbetar långsiktigt för en hållbar planering av sommaren 2023. Målet är en stabil och tydlig planering för medarbetarna gällande bemanning och vårdplatser.
Foto: Johan W Avby
Foto: Johan W Avby

– En långsiktig, stabil och tydlig planering bidrar till god och säker vård för invånarna, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sjukvårdens ledningsgrupp i Region Jönköpings län har 24 oktober 2022 tagit beslut om ansvar för planering och ersättningsnivåer.

Nytt för 2023 är att lokal ledning på respektive sjukhus ansvarar för att samordna och leda sommarplaneringen på respektive sjukhus.

Värnar förhandlingar

Region Jönköpings län värnar att löne- och ersättningsnivåer bestäms i förhandlingar mellan arbetsgivaren och de fackliga organisationerna, det vill säga kollektivavtal. Inte att regioner och kommuner konkurrerar med varandra.

– Våra/vårt kollektivavtal innebär i grunden bra villkor för medarbetarna, till exempel att den som på arbetsgivarens begäran tar ut delar av sin semester innan juni eller efter augusti får fler semesterdagar och ett engångsbelopp, säger Patrick Nzamba, HR-direktör.

HR-direktören har även tagit beslut om en högre ersättning för övertid under juni–augusti, än vad som står i kollektivavtalet.

– Vi vet att det kan uppstå oförutsedda händelser med kort varsel, till exempel sjukfrånvaro hos medarbetarna. Därför har jag tagit beslut om en högre ersättning för övertid under juni-augusti, än vad som står i kollektivavtalet, säger HR-direktör Patrick Nzamba.

Utgångspunkten är att medarbetarnas semestrar ska läggas på ett sätt som minskar risken för att semestern behöver avbrytas. Region Jönköpings län strävar, utifrån kollektivavtal, efter att alla medarbetare som önskar det, får fyra veckors sammanhängande semester. Om det inte går att lösa är det möjligt, utifrån kollektivavtalet, att fördela semestern även på 3+1, 2+2 eller 1+3 veckor.

Ersättningar utifrån kollektivavtal under sommaren 2023

  • Den som på arbetsgivarens begäran endast får upp till 14 semesterdagar fastställda under juni-augusti, får två extra betalda semesterdagar under semesteråret. Hen får också 5 000 kronor som ett engångsbelopp.
  • Den som på arbetsgivarens begäran endast får upp till 15-19 semesterdagar fastställda under juni-augusti, får en extra betald semesterdag under semesteråret. Hen får också 3 000 kronor som ett engångsbelopp.

Extra ersättning under sommaren 2023

  • Den som arbetar övertid 1 juni – 31 augusti får kvalificerad övertidsersättning från den första timmen som är övertid.

Nyckelord

Kontakter

Patrick, Nzamba, HR-direktör, nås via presstjänst på 010-242 40 30 eller press@rjl.se

Bilder

Foto: Johan W Avby
Foto: Johan W Avby
Ladda ned bild

Om

Region Jönköpings län
Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye