Patent- och registreringsverket

Inte alltid äkta vara

Dela
Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor. Anmärkningsvärt många. Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet och när köpen sker snabbt och impulsivt. Att köpa piratkopior innebär inte bara ekonomiska konsekvenser utan medför ibland även risker för enskildas hälsa och säkerhet. I samband med köpfesten Black Friday och stundande julhandel riskerar många konsumenter att drabbas hårt.
Foto: Casper Hedberg
Foto: Casper Hedberg

-      Det är tyvärr rätt lätt att ramla in på en piratsajt idag. Många tar snabba beslut när de ser lägre priser och är då inte lika uppmärksamma vilken sida de shoppar på. Vi är måna om att uppmärksamma detta eftersom piratkopior inte har gått igenom de tester som krävs för att få säljas i Sverige och kan vara farliga att använda, säger Per Holgersson expert på frågor om piratkopiering på Patent- och registreringsverket (PRV).

De oseriösa aktörerna på nätet tar till alltmer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter. Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor.

Förfalskade produkter uppfyller oftast inte säkerhetskrav och det finns inga garantier för vad exempelvis kosmetikan eller schampot innehåller. Det är dessutom nästan omöjligt att se skillnad på en äkta vara och en kopia när man ser dem på nätet.

-      Sannolikt är det privatpersoner som klickar hem kosmetika, märkeskläder eller elektronik till ett lägre pris i tro att de köper äkta varor. Ett annat exempel på farliga produkter kan vara jackor där flamskyddsmedel saknas, vilket kan göra det livsfarligt att vistas nära en öppen låga. Man luras helt enkelt tro att man har köpt en kontrollerad produkt som uppfyller krav på säkerhet och innehåll. Men i själva verket får du något helt annat, något som kan framkalla allergiska reaktioner eller orsaka bränder, avslutar Per Holgersson.

Den årliga omsättningen för piratkopierade produkter, där originalen kommer från svenska företag, är uppskattningsvis 28,3 miljarder kronor. Svenska företag förlorar varje år 17,4 miljarder kronor på grund av piratkopiering, enligt en studie från OECD och EUIPO, som gjorts på uppdrag av PRV.

Problemet är enormt. Av den totala världshandeln uppskattas 2,5 % utgöras av olagligt kopierade produkter och 5,8% av importen till EU.

Expertens tips

1. Var uppmärksam på priset. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det.

2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar på nätet.

3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige. 

4. Använd sunt förnuft.

5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända nätbutiker. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Casper Hedberg
Foto: Casper Hedberg
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Maria Benktzon får Life Time Achievement Award i årets DesignEuropa Awards5.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svenska designern Maria Benktzon tilldelas idag en Life Time Achievement Award i DesignEuropa Awards 2023. Europeiska Immaterialrättsmyndigheten EUIPO, som står bakom tävlingen, ger henne det prestigefyllda priset för hennes långa arbete med innovativ och inkluderande design. Maria Benktzon är den första kvinna och därtill första svensk att tilldelas priset som delas ut vid en ceremoni i Berlin.

305 svenska företag har sökt EU-bidrag via SMF-fonden – så här går det till att ansöka7.8.2023 07:35:41 CEST | Pressmeddelande

EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO erbjuder varje år möjligheten för små och medelstora företag att söka EU-bidrag via SMF-fonden. Medlen i fonden är begränsade och är tillgängliga enligt principen först till kvarn. 305 svenska företag har redan utnyttjat möjligheten att få ersättning på 75 procent för ansökningsavgiften via SMF-fonden men än finns möjligheten för fler att få ta del av fonden innan den stänger 8 december.

Undvik piratkopior på semestern – detta ska du tänka på3.7.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dagarna är det många svenskar som ser fram emot sommarledighet och trots svåra ekonomiska tider för många är det mycket som pekar på att utlandsresandet ökar. Under utlandsvistelsen finns en stor risk att man stöter på förfalskade varor. Det många inte känner till är att köp av piratkopior kan innebära både höga böter och till och med fara för hälsan. Vi har samlat några användbara råd och tips om du vistas på en plats där det förekommer mycket piratkopior.

Hälften av unga konsumenter tycker att det är acceptabelt att köpa förfalskningar12.6.2023 09:18:37 CEST | Pressmeddelande

Hela 80 procent av européerna håller med om att förfalskningar stödjer kriminella organisationer samt skadar företag och sysselsättning. Två av tre anser även att förfalskningar utgör ett hot mot hälsan, säkerheten och miljön. Samtidigt tycker en tredjedel av européerna att det ändå är acceptabelt att köpa förfalskningar när priset på den äkta produkten är för högt. När det gäller ungdomar är andelen så stor som hälften. Detta är några av resultaten i en ny omfattande rapport från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, EUIPO.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum