Civil Rights DefendersCivil Rights Defenders

Svenskar oroade över den demokratiska utvecklingen

Dela
Oron över den demokratiska utvecklingen i Sverige har ökat det senaste året. Nära var tredje person (31 procent) instämmer på det stora hela att den svenska demokratin är hotad och 40 procent upplever att de demokratiska grundprinciperna har hotats det senaste året. Det visar en ny Novus-undersökning om svenskarnas syn på demokratin i Sverige.

– Oron är tyvärr befogad. De senaste åren har vi sett en försvagning av demokratier i många länder, även i vår närhet i Europa. Sverige är dessvärre inte immunt mot en sådan utveckling och inte minst Tidöavtalet är ett färskt exempel som visar att den globala trenden med demokratisk nedmontering närmar sig även Sverige, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. 

Undersökningen, som tagits fram på uppdrag av Civil Rights Defenders, tittar bland annat på om allmänheten upplever den svenska demokratin som hotad, om våra demokratiska grundprinciper är hotade och hur viktigt det är att bo i ett demokratiskt land.  

Fler upplever att de demokratiska grundprinciperna har hotats 

För ett år sedan gjorde Civil Rights Defenders en motsvarande undersökning. Siffrorna från årets undersökning visar att en signifikant större andel i år (44 procent) är mer oroliga för att Sverige rör sig mot ett mer odemokratiskt land jämfört med 2021. Nära var tredje person (31 procent) instämmer på det stora hela att den svenska demokratin är hotad (28 procent 2021).  

Fler (40 procent) upplever att de demokratiska grundprinciperna har hotats det senaste året. 

Ett signifikant antal fler tror att det hade varit positivt för Sverige om landet styrdes av en stark ledare i stället för ett flertal politiska partier (31 procent jämfört med 25 procent år 2021). 

Samtidigt som 93 procent uppger att det är viktigt att landet de lever i är demokratiskt, är siffran signifikant lägre än föregående år (96 procent 2021). Bland de som inte instämmer är det yngre män, 18–29 år, som uppger detta i högre grad. 

Tidöavtalet leder Sverige i en repressiv riktning 

Läget för den svenska demokratin har varit en brännande fråga sedan valet, det efterföljande Tidöavtalet och debatten kring civilsamhällets ställning. Avtalet innehåller en rad åtgärder som tydligt strider mot de normer för mänskliga rättigheter som Sverige är bundet av samt vår egen grundlag. 

– Som människorättsorganisation är vi mycket oroade över Tidöavtalet och hur det i förlängningen kommer att påverka den svenska demokratin. Grundläggande fri- och rättigheter skulle inskränkas om åtgärderna i Tidöavtalet blir verklighet, säger John Stauffer.  

Läs mer i vår granskning 

Kort om undersökningen 

Novus har genomfört intervjuer med drygt 1000 personer som svarat på frågor om den svenska demokratin under perioden 20–26 oktober, strax efter att Tidöavtalet presenterades. Läs hela undersökningen här. 

Vill du veta mer? 

Kontakta oss för en kommentar om den demokratiska utvecklingen i Sverige och Civil Rights Defenders kritik mot Tidöavtalet utifrån mänskliga rättigheter och demokrati.  

Telefon: 076 576 27 62 / E-post: press@crd.org

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Annika Åkerberg männsikorättsjurist, Civil Rights Defenders
Annika Åkerberg männsikorättsjurist, Civil Rights Defenders
Ladda ned bild
Annika Åkerberg människorättsjurist,, Civil Rights Defenders
Annika Åkerberg människorättsjurist,, Civil Rights Defenders
Ladda ned bild

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Nationellt tiggeriförbud - kränker yttrandefriheten och rätten till privatliv30.9.2024 17:19:00 CEST | Pressmeddelande

Under eftermiddagen den 30 september presenterade regeringen ett direktiv till en utredning om ett nationellt tiggeriförbud. Civil Rights Defenders ställer sig mycket kritiska till ett eventuellt tiggeriförbud. – Ett nationellt tiggeriförbud kan inte stå i proportion till de inskränkningar av yttrandefriheten och rätten till privatliv som det medför. Därför kränker ett sådant förbud mänskliga rättigheter, säger Aida Samani, tillförordnad chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Efter hot och hat – nu blir det sagostund med dragartister i riksdagen23.9.2024 11:49:02 CEST | Pressmeddelande

Sagostunder med dragshowartister har under de senaste åren blivit en het politisk fråga såväl internationellt som i Sverige. Föreställningarna lockar stor publik och är populära bland både barn och vuxna. Samtidigt utsätts artisterna för stora mängder hat och hot, vilket är en del av en eskalerande hotbild mot inte bara hbtqi-personer utan även mot hela det fria kulturlivet. Nyligen polisanmälde Bland drakar och dragqueens 106 personer, varav 5 SD-politiker, som har uttryckt sig hatiskt på sociala medier och i debatter och motioner för hatbrott.

One Year of the Lundin Trial - Our International Law Expert Comments on Developments and What Lies Ahead5.9.2024 10:14:59 CEST | Pressmeddelande

Today marks one year since the Lundin Oil trial began. This is the largest and most extensive trial in Swedish history, drawing significant international attention. Civil Rights Defenders’ legal team has been present in court every day, providing continuous updates on the trial. Our international law expert is available to comment on the developments and what lies ahead.

Ett år av Lundinrättegången – vår folkrättsjurist ger kommentarer om utvecklingen och framtiden5.9.2024 06:53:00 CEST | Pressmeddelande

I dag är det ett år sedan Lundinrättegången startade. Rättegången är den största och mest omfattande i svensk historia, och intresset runt om i världen är stort. Civil Rights Defenders jurister har varit på plats i rätten varje dag och rapporterar löpande från rättegången. Vår folkrättsjurist kan kommentera utvecklingen, och vad som väntar framöver.

Efter Civil Rights Defenders anmälan – Paludan åtalas i Malmö14.8.2024 10:39:19 CEST | Pressmeddelande

Den 7 augusti väcktes åtal mot högerextreme Rasmus Paludan för två fall av hets mot folkgrupp och en förolämpning. Om två månader planeras rättegången hållas. Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders var en av dem som anmälde en av händelserna som ligger till grund för åtalet, en koranbränning i Malmö. – Självklart är det positivt att åklagaren delar vår bedömning, att den här händelsen utgör hets mot folkgrupp. Vi välkomnar att frågan om koranbränningar som hets mot folkgrupp prövas i domstol. En fällande dom kan bli vägledande för hur liknande fall ska bedömas i framtiden, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye