Region Jönköpings län

Nytt länsgemensamt koncept för föräldrastöd

Dela
”Här kommer storken med koll på föräldraskapet”. Så profileras det nya arbetsmaterial som tagits fram som samtalsstöd för grupper med blivande eller nyblivna föräldrar. Målet är att på ett ännu bättre sätt möta föräldrars behov av stöd, samt att skapa ett mer jämlikt föräldraskapsstöd runtom i länet.

Länets familjecentraler har under många år arbetat med olika former stöd till blivande och nyblivna föräldrar. Under pandemin ersattes många av familjecentralernas föräldraträffar med olika former av digitalt stöd, men nu tas ett rejält omtag för att på ett ännu bättre sätt möta behoven av samtal kring graviditet, förlossning och föräldraskap.

−Det känns jättekul med den här satsningen. Vi har i enkätsvar och i samtal med föräldrar sett att man hellre vill ha mindre träffar med dialog och reflektion kring föräldraskapet hellre än föreläsning, så det nya materialet känns helt rätt. Och den respons vi fått från både medarbetare och föräldrar som deltagit i piloter av materialet har känts positiv och bra, säger Martina Larsson, som är samordnare för familjecentralerna i Jönköpings län, och som projektlett arbetet med arbetsmaterialet det nya konceptet.

Jämlikt föräldraskapsstöd

Materialet för samtalsstöd har tagits fram tillsammans med representanter från länets familjecentraler. Martina Larsson berättar att fokus har varit att skapa ett jämlikt föräldraskapsstöd över hela länet, oavsett vilken familjecentral föräldrarna tillhör.

−Vi vet att det hittills sett väldigt olika ut på våra familjecentraler i länet. En del har kunnat erbjuda föräldraträffar, andra inte. Och det har heller inte funnits något enhetligt material att använda, så där har det verkligen funnits ett behov av något nytt.

Materialet sträcker sig över tio träffar med olika teman som spänner från graviditet och förlossning fram till det att barnet är tre år. I verktygslådan finns dialogkort, poddar, filmer och bilder. Upplägget möjliggör flexibilitet utifrån den enskilda familjecentralens förutsättningar, och även föräldragruppens storlek och dynamik. I centrum för samtalen är dialogkorten, som är utformade på ett lättsamt och humoristiskt sätt för att avväpna ämnen som kan kännas laddade att prata om.

−Dialogkorten spelar en central roll för att bjuda in till olika ämnen och underlätta samtalet. Här kan föräldrarna själva välja vilka frågor de vill diskutera. Om gruppen är obekväm med detta så kan så klart gruppledaren välja kort och frågor istället, säger Martina Larsson.

Inspirationsdag med stöd för samtalsledarrollen

Utöver samtalsstödet omfattar materialet även en handbok som fungerar som guide för de som ska leda träffarna, vilket oftast är en eller fler medarbetare på familjecentralen. När materialet lanserades för familjecentralernas medarbetare i samband med en inspirationsdag i oktober fanns föreläsare på plats för att ge tips och stöd i hur man kan gå från sakkunnig till samtalsledare, något som enligt Martina Larsson varit efterfrågat.

−Samtalsledaren är enormt viktig i sammanhanget. Vi vet att många medarbetare tycker det är en svår roll att ta och vi vill därför erbjuda en bra utbildning så att de känner sig trygga.

Arbetet med föräldraskapsstödet är en samverkan mellan länets kommuner, Region Jönköpings län och Länsstyrelsen. Det nya arbetsmaterialet kommer att börja användas på länets familjecentraler under början av 2023.

Kontaktperson

Martina Larsson, samordnare för familjecentralerna i Region Jönköpings län, tfn 070-22 99 239 eller martina.s.larsson@rjl.se

Kontakter

Bilder

Om

Region Jönköpings län
Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Rachel De Basso utvald av EU-kommissionen att tala på Brysselkonferens4.4.2024 09:03:43 CEST | Pressmeddelande

EU-kommissionen har valt ut Rachel De Basso för att delta och tala på Cohesion Forum i Bryssel som pågår den 11-12 april. Konferensen har fokus på EU:s regionalpolitik och hur de beslut som tas på EU-nivå påverkar den regionala utvecklingen i medlemsstaterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala och Rachel De Basso kommer som enda svenska talare vara en röst för svenska regioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye