Region Norrbotten

Efterlyses: Ny huvudman till Norrbotten NEO

Dela
Ensemblen Norrbotten NEO startades 2007 som en djärv satsning på nutida konstmusik. Ensemblens framträdanden efterfrågas främst i landets storstäder, inte i Norrbotten. Eftersom de skattemedel som Region Norrbotten lägger på kultur ska gynna länet föreslås därför att ensemblen ska få en annan huvudman.

– Vi har under dessa år försökt att hitta rätta former för Norrbotten NEO, men vi lyckas inte. Därför måste vi lämna över uppdraget till någon annan som kan skapa rätt förutsättningar för ensemblen, säger Tomas Vedestig, ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Att etablera en spetsensemble av Norrbotten NEO:s karaktär är en utmaning. Under de år ensemblen har funnits har den mötts av lovord, men det har varit svårt att ha en hållbar turnerande verksamhet trots det goda ryktet. Med det i åtanke föreslås den regionala utvecklingsnämnden att besluta att:

  1. 2023 är Norrbotten NEO:s avslutande verksamhetsår inom Region Norrbotten.
  2. Norrbottensmusiken undersöker ensemblens förutsättningar för ny huvudman under 2023.
  3. Norrbottensmusiken ska se över inriktning för ett breddat uppdrag och ett flexiblare musikutbud i och för länet.

– Vi har prioriterat ensemblen både verksamhetsmässigt och ekonomiskt, men ensemblen saknar trots sina 15 år den lokala förankringen i länet där publiksiffrorna i Norrbotten är mycket låga. De skattepengar vi lägger på Norrbotten NEO ger inte nog med nytta för norrbottningarna och därför önskar vi att någon annan tar över huvudmannaskapet, säger Tomas Vedestig, ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Regionala utvecklingsnämnden sammanträder 29 november.

Nyckelord

Kontakter

Tomas Vedestig (SJVP)
Ordförande Regionala utvecklingsnämnden
070-203 35 23

Bilder

Tomas Vedestig
Tomas Vedestig
Ladda ned bild

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye