Goda nyheter för allmännyttiga lotterier
I det förslag som den förra regeringen lade fram angående en förstärkt spelreglering klubbades främst två förslag igenom som stärker den vertikal som innehåller allmännyttiga lotterier.
Det första handlar om ett undantag från det så kallade bonusförbudet och innebär att allmännyttiga lotterier från och med 1 januari 2023 får tillbaka möjligheten att återkommande erbjuda sina kunder rabatter och premier.
Noteras ska här att lagstiftaren antagit de rekommendationer som givits och att ett mer proportionerligt regelverk tydligt särskiljer mindre farliga spelformer från betydligt farligare spel. Exempelvis är det stor skillnad på att erbjuda ett set med handdukar och en VIP-resa till ett internationellt idrottsevenemang.
Den andra förändringen handlar om det certifieringskrav som finns på mindre lotterier och bingoverksamhet. Nuvarande krav (rutiner och IT-system) har varit anpassade för multinationella spelbolag och har inte varit möjliga att applicera på mindre och lokala aktörer. Även om ett undantag i lagkravet gett anordnarna möjlighet att bibehålla sin verksamhet har det samtidigt omöjliggjort nyheter eller förändringar i system– och produktfrågor.
Förändringen ger SpelInspektionen ett ökat mandat i att anpassa sina krav. För innehavare av mindre lotterier begränsas tidigare krav vilket förenklar verksamheten.
– Dessvärre finns det fortfarande inga svenska institut som kan granska och godkänna. Här föreslår vi att Spelinspektionen kan bistå med hjälp så att aktörerna kan genomföra certifieringen som innan omregleringen, alternativt öppna upp för andra aktörer, säger Jonas Lindholm, vd på Kombispel och styrelsemedlem i SVALO.
Jonatan Hjort, vd Miljonlotteriet och styrelsemedlem i SVALO
– Sammantaget ser vi ovanstående förändringar av spellagstiftningen som väldigt positiva. Vi vill tacka alla som under åren har tagit sig tid att lyssna på oss när vi har drivit frågan om att justera spellagen. Allt i syfte att återställa förutsättningarna för finansieringen av civilsamhället genom lotterier.
Nyckelord
Bilder
Om
Folkspel är en ideell organisation som har 72 riksorganisationer som medlemmar i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv möjligheten att sälja lotteriprodukter och på så sätt dra in pengar till sin verksamhet. Sedan starten 1991 har Folkspel genererat 17,5 miljarder kronor till svenskt föreningsliv, bland annat genom att föreningarna sålt Bingolotto, Sverigelotten och Färgfemman.
Folkspel har 140 anställda och huvudkontoret ligger i Göteborg.
Läs mer på www.folkspel.se
Följ Folkspel
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkspel
Rosa kampanj för kampen mot bröstcancer1.10.2024 09:19:40 CEST | Pressmeddelande
Oktober är snart här. Med det den månad vi betecknar som rosa och till förmån för Bröstcancerförbundet.
Ny intäktskälla för föreningslivet4.6.2024 12:58:44 CEST | Pressmeddelande
Premiär för Joyna Fredag 7 juni är det premiär för Joyna, ett nytt, lotteri från Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag.
Ny inkomstkälla till föreningslivet i Uppsala3.4.2024 14:10:10 CEST | Pressmeddelande
Ett digitalt lotteri med löpande intjäning – med Joyna ska ideella Folkspel stärka föreningslivet i Uppsala Län ytterligare.
Föreningslivets nya inkomstkälla3.4.2024 13:44:19 CEST | Pressmeddelande
Ett digitalt lotteri med löpande intjäning – med Joyna ska ideella Folkspel stärka föreningslivet i Sverige ytterligare. Vår största satsning sedan starten av BingoLotto 1991, säger Hans Sahlin vd på Folkspel
Totalt 147 miljoner till föreningslivet2.1.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Totalt 147 miljoner till föreningslivet
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum