IF Metall

Rör inte våra skyddsombud!

Dela
Uttalande av IF Metalls kongress 2022.

Ingen ska dö av jobbet! Det var ett av IF Metalls krav i valrörelsen. Och det fortsätter vi att kräva. För trygga och säkra arbetsplatser är viktigast av allt.

Människor som går till jobbet och bidrar till produktionen och välfärden ska aldrig behöva riskera sin hälsa och sina liv. Men en av tre medlemmar i IF Metall oroar sig för att drabbas av olyckor eller ohälsa på jobbet, visar Industriarbetarnas arbetsmiljörapport 2022.

Så kan vi inte ha det. Trygga och säkra industrijobb är inte minst avgörande för att industrins klimatomställning ska bli lyckosam. Den nya gröna industrin behöver ny kompetens, och då behöver industrins arbetsplatser vara attraktiva. Dessutom är arbetsmiljöaspekten viktig när arbetsuppgifter förändras i klimatomställningen spår.

Arbetsgivarna måste ta sitt ofrånkomliga ansvar för arbetsmiljön. Och skyddsombuden måste få bättre förutsättningar att göra sitt livsviktiga jobb. De kan arbetsplatserna och förstår var riskerna finns. Ofta upptäcker de brister i tid, innan det går illa.

På många små arbetsplatser är regionala skyddsombud viktiga. De går skyddsronder tillsammans med arbetsgivare och arbetstagare, och lägger grunden för ett bra samarbete om arbetsmiljön.

Skyddsombuden kan till och med stoppa produktionen om det krävs för att garantera säkerheten, genom så kallade skyddsstopp. I sådana kritiska lägen är det avgörande att skyddsombuden har den fackliga styrkan i ryggen.

Men de regionala skyddsombuden är tyvärr ifrågasatta, av Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna. Det höjs röster för att ersätta regionala skyddsombud med statliga arbetsmiljörådgivare.

Statliga rådgivare kan ju låta betryggande. Men statliga rådgivare skulle aldrig klara av arbetsmängden, eller klara av att vara tillgängliga i akuta fall. För det är så det fackliga skyddsarbetet ser ut. Det pågår dag och natt, året om, på alla våra arbetsplatser.

Skyddsombuden har själva lång erfarenhet från just de arbetsplatser som de granskar. En sådan levd erfarenhet och kunskap kan knappast en statlig rådgivare ha.

Att bevaka och försvara det systematiska arbetsmiljöarbetet blir en av IF Metalls viktigaste uppgifter de kommande åren. För vi vet att högerregeringar gärna sparar just där.

Vi kommer att stå upp för våra skyddsombud och våra skyddsorganisationer varje dag i veckan. För ingen ska någonsin behöva bli sjuk, skada sig eller i värsta fall dö av jobbet. När dödsolyckor sker, ska ansvariga arbetsgivare självklart få kännbara straff.

Vårt budskap till politikerna är tydligt: Rör inte våra skyddsombud

Bilder

Om

IF Metall
IF Metall
Olof Palmes gata 11
105 52 Stockholm

08-786 80 00http://www.ifmetall.se

IF Metall är ett feministiskt fackförbund med cirka 300 000 medlemmar som tillsammans arbetar för rätten till ett bra och tryggt arbete.Vi arbetar inom stora delar av den svenska industrin, bland annat inom plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Följ IF Metall

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IF Metall

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye