IF Metall

IF Metall kräver industripolitik för hållbar framtid

Dela
Uttalande av IF Metalls kongress 2022

Sverige upplever en omfattande nyindustrialisering. Nyetableringar och stora investeringar sker runt om i Sverige. Utvecklingen drivs i mångt och mycket av klimatomställningen. Industriarbetsplatser och industriarbetare visar vägen. Med hållbara produkter, teknik och processer tränger vi undan klimatutsläpp i Sverige, och i resten av världen. Det är bra för jobben, välfärden och för en fossilfri framtid.

Men utveckling och omställning kommer inte av sig självt. IF Metall kräver en industripolitik som banar väg för en rättvis klimatomställning.

Vi ställer tre tydliga krav på regeringen:

1. Satsa på kompetensförsörjning och omställning av yrkesverksamma.

IF Metall vill se en politik som säkerställer att arbetare, arbetsplatser och samhället i stort, har kompetensen att klara av en rättvis klimatomställning.

Vi vill se riktade statliga resurser till arbetsplatsernas lärande i arbete och utbildningar som når yrkesverksammas behov.

2. Satsa på ett leveranssäkert, klimatsmart elsystem som ger svensk industri konkurrenskraftiga priser.

Elektrifiering är avgörande för att industrins processer och transporter ska kunna minska sina utsläpp. IF Metall vill se en politik som investerar stort i klimatsmart elproduktion och elnätsutbyggnad. Vi vill att regeringen banar väg för en blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken och på så sätt skapa trygga förutsättningar för investerare. Vi accepterar inte att höga elpriser blir ett hot mot jobb, arbetsplatsernas konkurrenskraft och våra medlemmars möjligheter till goda arbetsvillkor. Vi vill därför att regeringen har beredskap för att fortsatt kunna ekonomiskt kompensera hushåll och arbetsplatser för mycket höga elpriser.

3. Öka reformtakten för att få fungerande miljötillståndsprocesser.

Sverige som modernt industriland behöver tillståndsprocesser som är både miljötillvända och effektiva. Tiden måste vara förbi då investeringar i industriverksamheter, elnät och elproduktion fastnar i tidkrävande och krångliga processer. Vi vill att regeringen snabbt ser till att Sverige får välfungerande tillståndsprocesser.

Vi är IF Metall. Vi är fackförbundet för en hållbar framtid. 

Bilder

Om

IF Metall
IF Metall
Olof Palmes gata 11
105 52 Stockholm

08-786 80 00http://www.ifmetall.se

IF Metall är ett feministiskt fackförbund med cirka 300 000 medlemmar som tillsammans arbetar för rätten till ett bra och tryggt arbete.Vi arbetar inom stora delar av den svenska industrin, bland annat inom plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Följ IF Metall

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IF Metall

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye