ManpowerGroup

December stressigaste månaden på svenska arbetsplatser

Dela
Var femte svensk, 20 procent, uppger att december är den månad på året då de är som mest stressade på jobbet. Februari och mars är de minst stressiga månaderna på arbetet. Det visar Sveriges största arbetslivsundersökning, ManpowerGroups Work Life.

- Många instämmer nog i att december är en månad med extra högt arbetstempo. Planering och prioritering blir extra viktiga inför en period då många är lediga, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup.

Var femte svensk, 20 procent, uppger att december är den månad då de är som mest stressade på jobbet. Det visar Sveriges största arbetslivsundersökning, ManpowerGroups Work Life. Lika många uppger att juni är stressigt. Februari och mars är de lugnaste månaderna – endast 9 procent av svenskarna anser att det är bland de stressigaste jobbmånaderna.

– Tidig planering kan bidra till att minska stressnivåerna inför jul. Samtidigt orsakas stress ofta av otydligt ledarskap och bristande struktur. Arbetsgivare som vill minska stressnivåerna bör satsa på att stötta och utveckla sina chefer – det ger nöjdare medarbetare och bättre chanser att både rekrytera och behålla anställda, säger Mikael Jansson.

Om ManpowerGroups Work Life
ManpowerGroups Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under september 2022 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 931 personer har svarat på undersökningen, varav 1847 har svarat på denna fråga (se tabell nedanför).

Tre sätt att minska din decemberstress:

  1. Sänk kraven
    December har färre arbetsdagar, samtidigt som kraven ofta ökar – både på att hinna med de sista leveranserna på jobbet och att fixa den perfekta julklappen och julmaten där hemma. Försök sänka kraven på dig själv och fokusera på det som är viktigast.

  2. Be om hjälp
    Din arbetsgivare har ett ansvar för att din stressnivå inte ska bli ohållbar. Ha en öppen dialog om din arbetssituation, och be chefen hjälpa dig med att prioritera kring vilket arbete som kan vänta.

  3. Arbeta hemifrån
    Har du ett jobb som kan och får göras hemifrån? I en Work Life-undersökning 2021 uppgav nästan varannan svensk, 44 procent, att den jobbrelaterade stressnivån sjönk när de distansarbetade under pandemin. Att arbeta hemifrån kan göra det enklare att hinna med arbetsuppgifterna inför julen.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup

ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2022 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för trettonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Klar majoritet av svenska företag uppger att de inte är jämställda7.3.2024 15:08:14 CET | Pressmeddelande

Endast var sjätte arbetsgivare i Sverige, 16 procent, uppger att de har uppnått full jämställdhet – det visar en ny undersökning bland 788 svenska företag, genomförd av ManpowerGroup inför internationella kvinnodagen. Hela fyra av tio arbetsgivare, 38 procent, uppger att de är ganska eller mycket långt ifrån att uppnå jämställdhet, medan 43 procent uppger att de är på god väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye