Guldläge på arbetsmarknaden för nyexade akademiker

Idag är arbetsmarknaden extremt gynnsam för de som läst en naturvetenskaplig utbildning på högskolan. Betydligt fler får en tillsvidareanställning, 90 procent jämfört med 65 procent för åtta år sedan. Nyexaminerade upplever också i högre grad att deras utbildning är relevant för det arbete de har. Det visar en ny undersökning bland fackförbundet Naturvetarnas medlemmar.
– Naturvetenskaplig kompetens är helt nödvändig för att samhället ska kunna ställa om inför de utmaningar som finns i dag med bland annat klimatförändringar och pandemier. Men också för att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle, säger Petra Malm Danielson, samhällspolitisk chef på Naturvetarna.
Rekordlåg arbetslöshet
Arbetslösheten för naturvetare är rekordlåg, den ligger på 1,6 procent för förbundets medlemmar. Nio av tio nyexaminerade har haft minst en anställning 3–6 år efter sin examen och fler arbetar heltid jämfört med 2014 när Naturvetarna gjorde en liknande undersökning. Även de som upplever att deras utbildning spelar en stor roll för att få första jobbet har ökat.
Fler av de tillfrågade uppger att de har kvalificerade arbetsuppgifter, 88 procent svarar att de har arbetsuppgifter som har en hög grad av svårighet, ansvar eller självständighet jämfört med 76 procent 2014.
Nöjda med utbildningen
Naturvetare verkar ofta inom branscher som präglas av en hög förändringstakt. Det är därför viktigt att utbildningarna möter framtidens behov av kompetens. Mest nöjda med sitt utbildningsval är de som utbildat sig inom skog och djur, minst nöjda de som studerat fysik.
Arbetsuppgifter som ökat kraftigt bland Naturvetarnas nyexaminerade medlemmar är projektledning, forskning och utveckling, myndighetsutövning inklusive tillsyn och rådgivning i egenskap av expert/specialist.
Så många fick jobb före eller inom tre månader efter examen:
Några av de vanligaste utbildningarna Procent
Biologi 75
Medicin/laboratorieteknik 73
Miljö 63
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes 16 september 2022–11 oktober 2022 via enkätutskick. Enkäten gick ut till förbundets medlemmar som tagit examen i ett naturvetenskapligt ämne läsåren 2015/16–2018/19. Totalt svarade 768 personer på enkäten, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 19 procent.
Nyckelord
Kontakter
Petra MalmChef Marknad & Samhällspolitisk påverkan
Tel:073-366 24 10petra.malm@naturvetarna.seBilder

Dokument
Om
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Naturvetarna vill lyfta rätten till samhällsviktig bisyssla i kollektivavtal5.5.2025 08:22:39 CEST | Pressmeddelande
Malmö stad nekade en medarbetare att bli deltidsbrandman på sin fritid. Fackförbundet Naturvetarna valde att ta strid för medlemmens rätt till bisyssla för samhällsviktig civil beredskap. Men Arbetsdomstolen går på arbetsgivarens linje.
Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal1.4.2025 07:08:51 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.
Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande
Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum